ШОКАНТАН ПЛАН АЛБАНАЦА! Приштина повлачи пет ужасних потеза на Косову који ће означити почетак тешких сукоба!?

ШОКАНТАН ПЛАН АЛБАНАЦА! Приштина повлачи пет ужасних потеза на Косову који ће означити почетак тешких сукоба!?

1 новембра 2018

Тзв. косовска војска, Интерпол, преузимање електро-мреже кроз чланство Косова у Европској асоцијацији оператора преносних система (ЕНТСО-Е)… Све су ово ствари које би наредног месеца могле да доведу до још веће “ватре” у ионако запаљивим односима између Београда и Приштине.

– Пред нама је тежак месец кад је реч о Косову и Метохији. Приштина намерава 28. новембра да формира Војску Косова, а истовремено покушава да преузме надлежности српске “Електромреже” – рекао је председник Србије Александар Вучић прекјуче, говорећи о Косову и свему ономе што ће се овог новембра дешавати.

Потези које Приштина планира да повуче, а који су сви противни интересима званичног Београда, могли би да доведу по повећања тензија, што је још проблематичније будући да све све дешава у тренутку када је бриселски дијалог у блокади.

Ипак, кренимо редом.

1. Војска Косова

Први у низу потеза је формирање војске на мала врата. Како је сам председник Србије у неколико наврата поновио, приштинске власти ће формирати војску 28. новембра када се, између осталог, и на Косову обележава Дан албанске заставе.

Прича о формирању косовске војске није нова, али јесу скорашњи потези из Приштине, која се упркос сталним критикама и сугестијама из међународне заједнице да војску формира у складу са уставним променама, одлучила за нешто друго – трансформацију Косовских безбедносних снага у Косовске снаге безбедности мимо прописаних правила.

Иако је објашњење да је реч само о козметичкој промени назива, то је пратило и усвајање три закона пре непуних месец дана, које предвиђају да КСБ буду устројене практично као војска, и да имају све њене задатке и атрибуте, од команде, преко чинова, одликовања, броја припадника, наоружања…

Занимлљиво је да ће КБС, по тим законима, имати и своје симболе, а наводи се и да ће дан Косовских снага безбедности бити 27. новембар, само дан пре Дана косовске заставе, који се иначе обележава као државни празник, установљен пре две године. Отуда свеопшта “бура” у српској, косовској, али и европској јавности, од тога шта би формирање војске лоше могло да донесе, до правдања и објашњења да Косово на то има право.

2. Интерпол

Други потез је покушај пријема у Интерпол. Да ли ће Косово, после неколико неуспелих покушаја, опстварити свој циљ и успети да се прикључи светској полицијској организацији знаће се након 21. новембра, када ће бити завршена четвородневна седница Генералне скупштине ове организације у УАЕ.

Офанзива приштински власти да се прикључе Интерполу такође траје годинама и у тај циљ се улажу милионске суме. Ипак, до сада им то није полазило за руком јер је Србија, такође захваљујући својој дипломатској офанзиви, али и “пријатељима” попут Кине и Русије, успевала да их спречи. Ове године је Косово, међутим, успело да се “убаци” на дневни ред, на коме би било речи о његовом чланству.

Последице пријема Косова у Интерпол би биле драстичне, упозоравају српске власти, које већ неко време објашњавају да је реч о кршењу међународног права и преседану, који би довео да „лова на вештице“, лажних оптужница, али и дерогирања Интерпола.

3. Чланство у ЕНТСО-Е

Трећи потез би био покушај преузимања електро-мреже. Иако се у јавности није говорило много о покушају Косова да постане чланица Европске асоцијације оператора преносних система (ЕНТСО-Е), они трају већ неко време. Да ли ће се то заиста и десити, знаће се 9. новембра када ће ова организација донети коначну одлуку.

Српски председник је најавио да ће поводом угрожавања рада “Електромреже Србије” и покушаја приштинских власти да преузму њене надлежности писати Немцима и Енглезима, а оценио је и да би евентуална одлука ЕНТСО-Е на штету Србије “била апсолутни скандал”.

– Кад смо преговарали, било је речи о два предузећа за пренос енергије, а једну би формирала Заједница српских општина, а сада хоће да нам и то отму и да кажу да то припада Косову – рекао је он.

Вучић је објаснио да Приштина допушта Албанцима да краду струју на потезу од Новог Пазара до севера КиМ, па онда оптужују ЕМС да није у стању да дистрибуира електричну енергију.

Управо то се десило већ два пута ове године, када је Србија добила “пацке” од ове организације, јер су због овог проблема каснили дигитални сатови у неким европским земљама. Суштина је била у мањем напону струјне мреже у овом делу Европе, што је Србија детектовала на Косову, који се даље рефлектовао и на земље ЕУ.

4. Ограничење дијалога

Четврти потез био би покушај “ограничења дијалога”. Наиме, суштина је у томе што се косовски парламент, односно један његов, пре свега опозициони део, труди из све снаге да косовском председнику Хашиму Тачију “скрати крила” када је реч о преговорима Београда и Приштине.

То су покушали и пре извесног времена, али и данас, на посебној седници на којој покушавају да усвоје резолуцију којом би се Тачију забранило да води преговоре у име Косова и да се са дневног реда у наставку дијалога Београда и Приштине “скине” питање евентуалне корекције граница.

5. Кажњавање Срба за напад на тековине ОВК

Последњи, пети потез, који би на својој кожи осетили управо Срби на Косову јесте увођење правне тековине којим би се, пректично, кажњавало негативно помињање злочина терористичке ОВК. Реч је о плану, о којој се за сада само спекулише у медијима, јесте потенцијална могућност да се на дневни ред неке од седница косовског парламента нађе предлог да је кажњиво нападати тековине борбе такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК).

– То значи да сваки Србин који живи на КиМ мора да хвали те тековине – рекао је Вучић.

(Блиц)

KOMENTARI24 коментара

 1. Barakuda says:

  I sve ovo nam ispriča presjednik Srbije AVAV !? Pa sa kime si ti pregovarao, sa tipom koji je Srbima na živo vadio organe i na kraju pod "okriljem" EU i porno zvijezde Mogerini potpisuješ "briselski ugovor", a niko živ u Srbiji ne zna o čemu se radi u ugovoru ! Zaključak je da je tvoja politika, ne samo neuspješna, nego katastrofalna ! Pomozi sebi i daj ostavku !

  • Željko says:

   Za beogradski pašaluk Srbi su spremni!! Hrvatska vojska trenira buduću vojsku Kosova!!

 2. Deda Micko says:

  Шиптари ће одржати лекцију Србима и Русима, изгазиће све до Београда, Руси ће гледати, а Вучко ће молити да се састане са Тачијем.

 3. deda mraz says:

  Tipicna komunisticka petokolonaska komedija jer su siptarima vec sve legalno dali i potpisali u Briselu i ovo je samo zaokruzivanje toga a Srbima su bacali pesak u oci sa tom Srpskom zajednicom opstina i tako dalje i naravno na kraju cej im dati nesta simbolicno jer sve su ovo zajednosa siptarima pripremili ali stolica u UN e to je najveci vrhunac izdaje Srbije i to mora dobro da se umota u oblandu.

 4. Sasulja says:

  Vucicu,vi ste, ti i tvoj ministar Dacic, vise doprineli ovom stanju na Kosovu,nego svi siptari Kosova.Niste smeli nipokoju cenu voditi razgovore sa tacijem i haradinajem,pogotovo,kad je gosp.Dick Marti izneo odredjene podatke-optuzbe o istima, ko su i sta su.A vi ste pristajanjem sa njima da razgovarate,automatski im dali legitimitet i na neki nacin ih "oslobodili" svih onih optuzbi,koje je zvanicni gospdin Marti izneo.

 5. Miraš says:

  Juče slavni i hrabri Aleksandar Nevski, danas tek portparol Kosova i njihovih mentora? Zašto se kiti tudjim perjem iz srednjeg veka? Zar mi nemamo iz tog istog perioda svoje heroje poput Miloša Obilića, Lazara Hrebeljanovića, itd? Današnja Srbija medju svojim odlikovanjima ima "Sretenjski orden", "Orden Karadjordjerdjeve zvezde", postoji i "Medalja za hrabrost „Miloš Obilić“ (zlatna i srebrna)", itd. Ima li iko danas medju nama da stvarno zaslužuje ova pomenuta naša odlikovanja? Teritorije koje je nekad branio sveti Aleksandar Nevski one su i dan danas ruske i ma koliko da nam Rusi jesu braća neće one postati srpska istorijska tekovina. Ne možemo se tešiti na pogrešan način zagledajući se na daleki sever u Novogorod, Ižoru i Čudsko jezero, čitajući o njegovim pregovorima sa Mongolima i ostalima i diveći se šta su sačuvali Rusi, a da se pravimo slepi šta je na našem jugu i da JOK jokane nemamo ni mudrosti ni istrajnosti ni svetog žara da sačuvamo tekovine naših predaka. ... "Potezi koje Priština planira da povuče (svih ovih 5 koje nabroji Vučić), a koji su svi protivni interesima zvaničnog Beograda, mogli bi da dovedu po povećanja tenzija, što je još problematičnije budući da sve sve dešava u trenutku kada je briselski dijalog u blokadi." - Po čemu i u čemu Srbiju čuva briselski dijalog? Otkad smo u tom dijalogu Srbija ima sve više problema. Briselski dijalog nas konzervira da budemo mirni dok otimačina Kosova napreduje. Zar Srbija je sad tek briselska konzerva koja čeka da prodje i taj 09 novembar kada će Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) učlaniti Kosovo u svoju organizaciju? Iza toga mogu da stoje baš Nemačka i V.B. kojima će Vučić pismeno da se obrati. Ne verujem da će nas tek i samo dopisivanje spastiti jer evo pre neki dan Nemačka koja je najvažniji akter EU i Brisela dostavila je značajan broj vozila za Vojsku Kosova. Dakle mi ništa ne vidimo i glavom ne mislimo, jedino se poput najnežnije visibabe čuvamo od tenzija.

  • SLAVKO-KNIN says:

   S obzirom da si primjetijo da Srbija nike koristi nema od tog nakog Aleksandra Nevskog i da on nije nas cojek.I da te teritorije koje je on oslobadja su i danas dijo Rusije.Pitam te zasto bi mi Srbi odje na Balkanu branili vise Ruske interese tako sto izbjegavamo uci u Zapadne integracije??????Ja sam ti ljepo kaza mi Srbi trebamo Ruse ocerati ca odsebe.I moramo gleti samo svoje interese.Cilj nam mora biti NATO PAKT.

   • Miraš says:

    Prevara lažnog vodje je u sledećem: Gledajte zaneseno tamo u u daleki sever dok Vam briselska ekipa kojoj pripadam i NATO ekipa seku i skraćuju noge. Mi Srbi treba da znamo ko je bio Aleksandar Nevski. On je svetao primer kako se brani sloboda i svi drugi važni interesi sopstvenog naroda i države. Imamo mi svojih svetaca i uzornih ličnosti koje su slične Aleksandru Nevskom. Lažni vodja je veoma neskladan jer hoće Nevskog, a neće ni da čuje za kosovski zavet i Hrebeljanovića. Naši junaci i svetli primeri kojih se sećamo nikako ne mogu ići ukorak i ni blizu sa SAD i NATO ubicama iračke, sirijske, libijske dece i naroda. Povrh svega sećamo se da su i nas ubijali. Zato naš cilj nikako ne može biti ulazak u NATO pakt. To što ti želiš samo djavolu lično je milo jer to je isto kao da tražiš 1941-1945 da se priključimo Hitlerovim SS divizijama.

   • Miraš says:

    Pronadji ovaj tekst pa vidi tvoju Ameriku i NATO kako je svesrdno pomagala Hrvatskoj i na kraju si ispao i ti zbog toga ispao kolateralna šteta. "Vojno učešće SAD u napadu na Republiku Srpsku Krajinu 1995. godine" Veljko Đurić Mišina sreda, 03. avgust 2011.

    • SLAVKO-KNIN says:

     Taj Veljko Djuric Mjesina je obicni krostofil.Slusa sam skoro emisiju na Novosadskoj televiziji dje je on gostova kod Vukasinovica.Taj Djuric Mjesina veli da u Jasenovcu nije ubijeno 700 iljada Srba.Dakle nemam ja sta slusati tog kroatofila.A esi brate nasa cije cu podatke uzimati ki relevantne.Pa on negira ustaski genocid cojece boziji esi li ti svjestan toga????? Slusaj ti tog Veljka Djurica Mjesinu meni on netreba on je jedan kroatofil Milosevicevac Rusofil i negator ustaskog genocida nad Srbima.Meni on netreba uzmi ga sebi.On cak brani i Stepunca.Poslusaj emisiju sanjim imas na Yutubeu na Novosadskoj televiziji sa Vukasinovicem pas cuti sta drobi.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Polako zera po zera uvidjas svu pogubnost Srpskog sluganisanja Rusima.Ovaj tvoj komentar ljepo to kazuje.E pa Majkane moj posto si zakljucijo da mi nike benefite od tog Aleksandra Nevskog nemamo a samim tim ni od Rusije.Ti Alaudiras na to da ipak mi nemamo koristi od Rusa.Moram ti kazati fala i svaka ti cast.Napravijo si maci korak u dobrom pravcu.Ipak uvidjas da mi Srbi pripadamo Zapadu a ne Aziji.

   • Miraš says:

    Vidim tvoju pogubnost slugerisanja, ti samo slugom umeš i možeš da budeš i zato negde moraš da slugerišeš. "Junače" šta je sa slobodarstvom?

    • SLAVKO-KNIN says:

     Sloboda da ali pod Zapadnim okriljem.A nikako pod Ruskijem.Sto dalje od Rusa to bolje daleko im ljepa kuca.Srbija mora biti moderna demokratska drzava sa Zapadnom arhihekturom drustvenog i drzavnog uredjenja.Taku Srbiju ocu da vidim kojoj ce se prilaziti a ne dase iznje bjezi.

     • test01 says:

      Dace ti zapad takvu modernu Srbiju kada nastave sa daljim cepanjem teritorije posto posle KiM nece biti nikakvih crvenih linija a ovaj rezim ce na sve pristati da bi ostali na vlasti!Pa lepo je izasao dokument u vikileaks kako su ameri odredili da se Srbiji ne sme dozvoliti da se ekonomski razvija, nego je stalno treba gusiti i to i rade. Drzava je urusena zahvaljujuci tom istom zapadu kome zelis da slugaras. A ti bi da im das sve sto traze? Pa gde je sada tvoja Krajina u kojoj su Srbi ziveli od pamtiveka? Znas ko je pripremio tu operaciju, obucio i naoruzao Hrvate i dozvolio taj genocid? Pa taj isti zapad! Srbija je na zapadu geografski i to joj ne mogu oteti a da bi preziveli i sacuvali drzavu Srbija mora da se okrene prijateljskim drzavama a ne dzelatima!

 6. Za Srbiju says:

  Obzirom da si dokazao svoju nesposobnost, miči se sa te funkcije!

  • Stop says:

   Postoji samo jedno Rjesenje ?! POZVATI RUSIJU KINU I SVE ZEMLJE KOJE ZELE DA DODJU U SRBIJU I BRANE SRBE I SPROVEDU RESULUCIJU UN . Ostalo je sve sviramju k.. i onako nismo vise drzava ...

 7. SLAVKO-KNIN says:

  Ma gonite vragu politiku vise.Nego ljudi zna li neko odvas odje ima li dje kaka stocna pijaca u okolni Novog Sada ili privatna farma????????Za kupiti posjeke sad za zimu.Ja sam vec metno 150 kila kisela kupsa nesto ribanog nesto u glavicama.

  • Filip says:

   Znači živiš u Novom Sadu? Ovo mi je jako bitno...ima kod Mladenovca jedan čovek prodaje junetinu, domaću. Tu istu priču o mesu si pisao kad si se predstavljao kao komunista koji radi kao poštar, ličanin...a deda ti je krvnik koji je ubijao Srbe po Srbiji i Bosni, a silovao žene. Pozdrav bolesni

   • SLAVKO-KNIN says:

    Ti cojece njesi normalan.Ja njesam Lican eli se tebi to da objasniti???Zivim u Novome Sadu i pitam na vaki nacin zna li neko dje ima kupiti posjeka.Ljepo sam ti skrenijo paznju ne vrjedjaj me gomilom svoji bljuvotina.Ako nemes ljepo pisati nemoj ni vako.Svaka rjec ti je naka uvrjeda.Ja te jos nijednom njesam nicim uvrjedijo a ti mene esi.Jopet te molim postedi me bljuvotina.Fala

    • Filip says:

     Zašto te vređa ono što si ti pisao, a pisao si da ti je deda ubijao Srbe po Srbiji i Bosni i da ti je deda silovao žene po Bosni jer je bio u UDBI. Ja te još nijednom nisam uvredio, samo ponavljam šta si ti pisao. Kako vreme bude odmicalo, tako ću sve da ponavljam šta si pisao. Pozdrav ustašo

 8. deda mraz says:

  Ovaj SLAVKO je tipicni komunisticki potparol pa i budala zna da od 1946 god. Rusi nemaju nikakav uticaj na Balkanu jer ih je komunisticki sljam oterao posto su nas oslobodili od fasista a sepavi austrougarski kaplar je sve slao na goli otok i ovo sto nam se desava samo mozemo nasem komunistickom sljamu zahvaliti i njihovim velikim Nato prijateljima jer nas oni zajedno vec 70 god. unistavaju a nasa usljiva elita iz kruga dvojke nikada nije bila za Ruski uticaj ovde jer ih je Engleski i Americki sljam doveo na vlast i od ubistva kralja oni nas zajedno unistavaju.

  • SLAVKO-KNIN says:

   A Milosevic?????Preko njega su Rusi obavili devedesetije ono sta njesu mogli za vrjeme tog colavog.I danas Ruska agentura pokusava kociti Srbiju na putu prema Zapadu.Nece im uspjeti dzabe im je sve.Srbija ce biti clan NATO.Vjerovatno nikad necemo biti clan EU zbog Rusko Ljemacke ljubavne veze.Ali ocemo biti clan NATO iljadu posto jer u NATO nema te Rusko Ljemacke ljubavne veze.Tamo nas nemogu blokirati.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kralj Aleksandar je najveca licnost u istoriji Srpstva.Da njega nije bilo ustase bi davno procerale Srbe iz Krajine.On je stvaranjem drzave SHS ipak sprjecijo stvaranje ustaske drzave.Vi koji pljujete Kralja Aleksandra ste istomisljenici sa ustasama.Ni vama ki ni ustasama nije odgovarala Jugoslavija.Vi ste celi praviti Veliku Srbiju ali bez Srpskije teritorija u Krajini.To ste namjenili ustasama predati jos tad.Kralj Aleksandar nije cijo praviti Veliku Srbiju jer je zna da ce van te Velike Srbije ostati cirka milijon i osamsto iljada Srba bas sa prostora danasnje Hrvatske.Zato je napravijo drzavu SHS da bi sve Srpske teritorije stavijo pod jedan krov.On je veliki cojek najveci kojeg smo ikad imali.

 9. Jovo Veselinovic says:

  Slavko Srbija se Rusi Sto Crvene Ustase Vladaju u Begradu Sa Srbima i Srpskom Zemljom a to su sns srs i sps ivica dacic koji vladadaju 80 godina u beogradu nijedan Srbin nema u stranci sps samo su tamo poslusnici titini i unuk titin joza oni su izrucili Srbe u hag koji su branili Srbe od bele alkaide a to je naj veci borac PREDSEDNIK RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC prodali su ih titini poslusnici u BEOGRADU da nisu Ratka Mladica izrucili u hag, nikada crvena ruka i izdajnici nebi vladali u Beogradu ni u Srpskoj Republici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u