ŠOKANTNA ISPOVEST: 460 dana su me silovali, ali sam oprostila; sad smo drugari na Fejsbuku

ŠOKANTNA ISPOVEST: 460 dana su me silovali, ali sam oprostila; sad smo drugari na Fejsbuku

4 jula 2014

image amanda 324Kanadska novinarka Amanda Lindout, koju su teroristi u Somaliji držali i kontinuirano silovali 15 meseci, kaže da je prevazišla to iskustvo.

Kanadska novinarka Amanda Lindaut (33), koja je 2008. i 2009. preživela pakao u zatočeništvu islamskih terorista u Somaliji, kaže da je svojim krvnicima sve oprostila – štaviše, s jednim komunicira na Fejsbuku.

Lindoatova i njen australijski kolega, fotograf Najdžel Brenan, oteti su 2008. u okolini prestonice Somalije, Mogadiša. Radili su na jednoj priči kad su pali u ruke zloglasnim islamskim teroristima. Držali su ih ravno 460 dana.

Preživela je, kaže, jer je u glavi stvorila koncept „kuće na nebu“, u koju bi bežala u najtežim trenucima nemilosrdnog seksualnog zlostavljanja.

„Tamo su bila sva moja sećanja i čitava moja mašta“, ispričala je novinarka.

Opisujući svoja potresna iskustva iz zatočeništva, kazala je da je sve bilo prepuno nasilja.

„Bilo je teško preživeti svaki dan, pogotovo zato što nisam znala da li će se i sve to uopšte završiti – i kada. Zlostavljali su me skoro bez prekida.’

Ali, baš u najtežim trenucima bola doživela je, kaže, buđenje.

„Abdulah me silovao, bolelo me, pokušavala sam da se odbranim – i onda sam doživela jedno skoro vantelesno  iskustvo. Videla sam samu sebe odozgo“, ispričala je i dodala da je u tom trenutku spoznala da njen silovatelj poznaje samo nasilje.

„Sasvim je jasno da su moji otmičari proizvod rata i da ih je rat oblikovao. Ta spoznaja mi je pomogla. Oni su ljudska bića sa sopstvenim potresnim pričama. To nikako ne znači da su nevini, ali činjenica je da su proizvod kulture nasilja“, kazala je ona u intervjuu za Bengor Dejli njuz.

U memoarima „Kuća na nebu“ otkrila je da su se stvari pomerile s mrtve tačke kad su njena i Brenanova porodica angažovale  privatnog pregovarača, koji je isposlovao otkup od 600.000 dolara za njihovo oslobađanje, što nije pošlo za rukom vlastima Kanade i Australije. Iz zatočeništva su pušteni u novembru 2009. godine, a pregovarač je uzeo proviziju koja je iznosila koliko i otkup.

Nekoliko meseci posle oslobađanja, Amanda je osnovala fondaciju koja finansira visoko obrazovanje žena iz Somalije. I jednog dana kad je proveravala Fejsbuk, videla je da joj je stigla poruka od jednog od otmičara, koji je pohvalio njen rad s mladim Somalijkama.

„Činjenica da su svesni posla kojim se trenutno bavim i da mogu da vide da nisu uspeli da me slome… To je najbolji osećaj zadovoljene pravde“, zaključila je Amanda Lindaut.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *