ШОКАНТНА ОДЛУКА АМЕРИКЕ! Венецуелу чека пакао!

ШОКАНТНА ОДЛУКА АМЕРИКЕ! Венецуелу чека пакао!

25 јануара 2019

Одбијање америчких дипломата да напусте Венецуелу последица је чињенице да су САД признале новог председника, чиме аутоматски сматрају да одлука легалног председника Николаса Мадура не важи.

Америчке дипломате у Венецуели одбиле су по налогу Стејт департмана да напусте Каракас, иако је легални председник ове земље Николас Мадуро објавио да раскида дипломатске односе са Америком и наложио њиховим дипломатама да напусте државу за највише 72 сата.Америка, која је после немира у овој држави, признала „новог“ самопроглашеног председника државе Хуана Гуајада, Мадуру је запретила силом ако покуша да против њихових дипломата примени — силу.

Запетљана политичка ситуација у Венецуели, која тренутно има два председника — једног легалног и другог самопроглашеног на улици, отворила је и питање понашања америчке дипломатије и њене самовоље.

Чињеница да су одбили да оду из државе у којој су проглашени непожељним и тиме прекршили све дипломатске кодексе и Бечку конвенцију намеће дилему: Да ли за америчке дипломате важе нека друга правила?

Зоран Миливојевић, каријерни дипломата, сагласан је да су америчке дипломате прекршиле све међународне норме и правила. Он објашњава да им је то на неки начин „омогућено“ јер је њихова влада признала новог „председника“ Венецуеле, чиме је оставила простор за маневар када је реч о понашању својих дипломата.

„Сви који су признали ’новог‘ председника самим тим чином крше међународно право, јер је Мадуро легално изабран, а није легално смењен са те функције. Дакле, није било избора, нити било којих других легитимних начина промене власти који подлежу међународном праву и демократским принципима. Мадуро је као легални шеф државе прекинуо односе са Америком, на шта има право. Американци су изиграли међународне норме чином признања овог новог шефа државе и сада њему дају ауторитет власти и надлежност да одлучује о питањима која се тичу дипломатске праксе“, објашњава Миливојевић.

Подсећања ради, Мадуро је на неки начин „оптужио“ Америку да се управо у њиховој амбасади у Каракасу налази центар из којег се „диригује субверзивним акцијама опозиције“.

Миливојевић каже да самим тим што су Американци одбили да се повуку, само потврђује да ће следити свој став да Мадуро није више председник Венецуеле.

„Из те чињенице изводе и све остале чињенице, па и понашање њихове дипломатије. У том смислу, за њих дипломатске доносе није прекинуо нови председник, те останак дипломата сматрају легитимним“, наводи наш саговорник, уз оцену да ће такво стање остати на снази све док се ситуација не рашчисти.

Наш саговорник је уверен да ће Американци ићи до краја, све док не легализују нову власт и председника кога су признали. Он каже да ће и у овој ситуацији користити методологију коју су употребљавали и раније како би легализовали неку власт, као на пример у Украјини.

Овакво бахато понашање америчких дипломата и владе Америке није непознато, нити се први пут дешава да заобилазе све признате дипломатске форме, било да је реч о кодексу или конвенцијама које важе за цео свет. Представници америчких власти ушли су у здање затворене резиденције Генералног конзулата Русије у Сијетлу у априлу ове године, чиме су нарушили не само међународно право, него и сопствено законодавство које штити право на приватну својину.

Иначе се амбасаде свих држава света на територији земље домаћина сматрају територијом државе која се у њој налази, све док их домаћин не прогласи непожељним.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. Slobodanka says:

    Osoblje američke ambasade u Karakasu ne verujem da će direktno napasti, ali postoje drugi načini da se njihov rad onemogući. U Venecueli će pokušavati da deluju iznutra podsticanjem protesta, nešto slično kao u vreme majdana u Kijevu (21 novembar 2013. - 22.02.2014.). Sećamo se slike Viktorije Nuland sa kolačićima u društvu sa američkim ambasadorom u Ukrajini Džefri Pjat-om i svega ostalog... Sličan pokušaj bio je i u Iranu u decembru 2017 godine organizovanjem masovnih protesta protiv vlasti, ali Iran je u prednosti jer američka ambasada u Teheranu ne radi još od 1979 godine pa su za organizovanje protesta koristili uticaj iz susednih zemalja.

  2. Vesko says:

    Predsjednika ne moze smijeniti Skupstina kada u toj Skupstini opozicija postane vecina. Kada bi to bilo moguce onda bi Demokrate mogle da proglase Trampa za nelegalnog izabranog predsjednika i postave nekog svog da se kobajagi zakune da je on novi predsjednik. Ovo sto SAD pokusavaju i ti degeni sto ih slijede je smijesno, totalno neodbranjivo i samo pokazuje do kojeg stepena je SAD posrnula i ne moze da se izvuce iz tog vrtloga tonjenja. Rat protiv SAD i degenerika koji ih prate je vec duboko u toku, ovakve sprdnje od argumenata koje oni koriste je dokaz da je rat u poodmakloj fazi i da se blizi oruzani sukob sa zapadnim nacistima.

  3. Miraš says:

    Мадуро понудио Гуајду да разговарају: „Ако је потребно да дођем го – спреман сам“ - 25.01.2019. СТЕЈТ ДЕПАРТМАН ПОЗВАО СВЕ АМЕРИКАНЦЕ ДА НАПУСТЕ ВЕНЕЦУЕЛУ ПРЕДСЕДНИК Венецуеле Николас Мадуро изјавио је да је спреман да се без постављања услова сретне са спикером парламента Хуаном Гуајдом који се прогласио за вд шефа државе. Притом је био сликовит: „Ако треба –доћи ћу на разговор у три сата иза поноћи. Ако је за дијалог потребно да дођем го – спреман сам и на то“. Нимало узгред, поручио је Гуајду и свима који иза њега стоје да он (Мадуро) никаква разлог да подноси оставку на положај председника Венецуеле. Нагласио је да је прекинуо односе са Трамповом администрацијом, али да није прекинуо односе са Сједињеним Државама. Додао је да ће његова земља наставити да извози нафту у САД – ако Американци наставе да је купују. Гуајдо је, иначе, одбацио <<<<<<<<mадурову понуду, уз тврдњу да му је понуђен „фалш дијалог“. Подвукао је да је спреман да разговара једино о условима под којима му Мадуро може предати власт. Мадуро му је узвратио да је он легални председник Венецуеле да да је он (Гуајдо) „америчка марионета“. Стејт департман је позвао све Американце који се налазе у Венецуели да напусте ту земљу. Упозорио је неће бити у стању да пружи помоћ онима који на своју руку буду остали и посаветовао им – да потраже „неко од сигурних места“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u