ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ ЛУКАШЕНКА: „Путин и Русија нас присиљавају“

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ ЛУКАШЕНКА: „Путин и Русија нас присиљавају“

28 фебруара 2020

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да је његова земља „присиљена на интеграцију“ са Русијом.

Он је инсистирао на томе да стварна интеграција економија две државе подразумева „суверенитет и независност“ за Белорусију.„Остајемо посвећени, као и увек, стварној интеграцији, без присиљавања на интеграцију“, рекао је Лукашенко на састанку са председавајућим Евроазијске економске комисије Михаилом Мјасниковичем.

Његова изјава доводи до пораста тензија између суседних бивших совјетских држава.

Преговори о ближим економским везама су застали, Русија је обуставила испоруке нафте Белорусији, а Лукашенко је више пута оптужио Kремљ да подстиче спајање две државе.

Спајање Русије и Белорусије многи доживљавају као стратегију за останак на власти руског председника Владимира Путина, да пре истека председничког мандата 2024. године постане шеф нове државе.

Лукашенко је рекао да је Белорусија иницирала „стварну интеграцију“ две бивше чланице Совјетског савеза деведесетих година прошлог века, када је Борис Јељцин био на власти, уз одржавање „суверенитета и независности“.

„Тада нисмо разговарали о томе да неко изгуби суверенитет и независност. Уз све тадашње тешкоће, успели смо да нађемо решења за компликована питања“, рекао је он.

Лукашенко, који је Белорусијом управљао гвозденом песницом више од две деценије и поново се спрема за изборе ове године,заиста је иницирао руску и белоруску савезну државу у деведесетим и говорио да има аспирације да постане њен вођа.

Русија и Белорусија су 1997. године потписале споразум о савезу који је предвиђао блиске везе.

KOMENTARI2 коментара

  1. M says:

    Kad bi Bjelorusija bila dio iste države s Rusijom,bila bi manja šansa da u eventualnom(a vjerovatnom)budućem Velikom Ratu,bude gađana A-oružjem!To bi tada bilo isto kao da USA-Zapad A-oružjem gađa Kalinjingradsku oblast ili Krim!Ili kao da Rusija A-gađa Alasku ili Havaje!To tada postaje drugi plan!Bjelorusija bi trebala ozbiljno promisliti o toj varijanti jer je Veliki Rat vjerovatan i vjerovatno ubrzano dolazi!

  2. miki says:

    Уколико не уђу у састав Русије, сигурно је да ће запад средити Лукашенка. Све и да изда Русију не би му било спаса. Овако има шансу да обезбеди и своје наследнике за даље бављење политиком. А народ није ни свестан шта би га дочекало са запада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u