ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ ЛУКАШЕНКА: „Путин и Русија нас присиљавају“

ŠOKANTNE TVRDNJE LUKAŠENKA: „Putin i Rusija nas prisiljavaju“

28 februara 2020

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja „prisiljena na integraciju“ sa Rusijom.

On je insistirao na tome da stvarna integracija ekonomija dve države podrazumeva „suverenitet i nezavisnost“ za Belorusiju.„Ostajemo posvećeni, kao i uvek, stvarnoj integraciji, bez prisiljavanja na integraciju“, rekao je Lukašenko na sastanku sa predsedavajućim Evroazijske ekonomske komisije Mihailom Mjasnikovičem.

Njegova izjava dovodi do porasta tenzija između susednih bivših sovjetskih država.

Pregovori o bližim ekonomskim vezama su zastali, Rusija je obustavila isporuke nafte Belorusiji, a Lukašenko je više puta optužio Kremlj da podstiče spajanje dve države.

Spajanje Rusije i Belorusije mnogi doživljavaju kao strategiju za ostanak na vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina, da pre isteka predsedničkog mandata 2024. godine postane šef nove države.

Lukašenko je rekao da je Belorusija inicirala „stvarnu integraciju“ dve bivše članice Sovjetskog saveza devedesetih godina prošlog veka, kada je Boris Jeljcin bio na vlasti, uz održavanje „suvereniteta i nezavisnosti“.

„Tada nismo razgovarali o tome da neko izgubi suverenitet i nezavisnost. Uz sve tadašnje teškoće, uspeli smo da nađemo rešenja za komplikovana pitanja“, rekao je on.

Lukašenko, koji je Belorusijom upravljao gvozdenom pesnicom više od dve decenije i ponovo se sprema za izbore ove godine,zaista je inicirao rusku i belorusku saveznu državu u devedesetim i govorio da ima aspiracije da postane njen vođa.

Rusija i Belorusija su 1997. godine potpisale sporazum o savezu koji je predviđao bliske veze.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Kad bi Bjelorusija bila dio iste države s Rusijom,bila bi manja šansa da u eventualnom(a vjerovatnom)budućem Velikom Ratu,bude gađana A-oružjem!To bi tada bilo isto kao da USA-Zapad A-oružjem gađa Kalinjingradsku oblast ili Krim!Ili kao da Rusija A-gađa Alasku ili Havaje!To tada postaje drugi plan!Bjelorusija bi trebala ozbiljno promisliti o toj varijanti jer je Veliki Rat vjerovatan i vjerovatno ubrzano dolazi!

  2. miki says:

    Ukoliko ne uđu u sastav Rusije, sigurno je da će zapad srediti Lukašenka. Sve i da izda Rusiju ne bi mu bilo spasa. Ovako ima šansu da obezbedi i svoje naslednike za dalje bavljenje politikom. A narod nije ni svestan šta bi ga dočekalo sa zapada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *