ШОКАНТНЕ ВЕСТИ ИЗ НЕМАЧКЕ: Не рачунајте више на нас… ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

ШОКАНТНЕ ВЕСТИ ИЗ НЕМАЧКЕ: Не рачунајте више на нас… ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

17 августа 2019

Пре пар дана извештавано је о 18.000 отказа у Деутсцхе Банци. Бруталност ове ситуације није попраћена у медијима, иако је била слична оној када је пропаст Лехман Бротхерс поплавила све медије.

Тада смо сведочили паковању кофера и одласку тужних банкара који су остали без посла. Они најквалитетнији су већ били преузети од других банака пре кризе. Сви рачунају да ће ову банку спасити држава, јер Деутсцхе Банка је превише велика да би пропала – тврде стручњаци. Најновији прописи, након кризе из 2008., не омогућавају државни “појас за спашавање”. Стање је више него алармантно…Да подсетимо. Спашавање банака 2009. је коштало Европу 10 одсто укупног БДП-а Европске уније. Замислите да хрватски порезни обвезници морају да плате 30.000.000.000 куна за спас својих банака? Јесте ли свесни колико је то мање болница, школа, путева, вртића…, а све у име слободног тржишта које тражи штедњу у ситуацији када грађани више немају шта да једу.

Шта се дешава с Деутсцхе Банком нико не говори, иако се из извештаја јасно види разлог нове кризе која следи. Деутсцхе Банка је најавила одустајање од трговине финансијским дериватима, посебно америчким, које још поседује у великој количини. Говоримо о финансијском деривату ЦДС (Цредит Дефаулт Сwап) ког је Деутсцхе Банка, на савет саветника банке Ј. П. Моргана, масовно покуповала и довела се у незгодну ситуацију. ЦДС је измислила Блајт Мастерс док је још радила за Ј. П. Морган 1994. година.

ШТА ЈЕ ЦРЕДИТ ДЕФАУЛТ СWАП?

Покушаћемо да објаснимо на један врло једноставан начин, разумљив свима, шта је ЦДС, након чега ћете одмах разумети кризу из 2008. године.

Већина нас је већ дизала кредите за куповину некретнина или аутомобила. Банке су, осим камата на главницу, често захтевале и узимање осигурања у случају да не можемо да вратимо кредит.

Свакога месеца смо плаћали део главнице, камате и ово осигурање. Осигурање је штитило банку у случају да кредит не можемо да вратимо, чиме је банка сав ризик пребацивала на финансијску институцију која је нудила осигурање. Управо ово пребацивање ризика се зове СWАП (замена или пребацивање). Осигурања су већ унапред проценила ризике од којих зависи цена њихове гаранције.

ЦДС се може користити за приватне кредите, финансирање предузећа, куповину државних обвезница или било који други финансијски производ. Висина осигурања зависи од висине ризика. Осигуравајуће куће су сваког месеца или тромесечно узимале део колача банке за гаранцију које су нудиле. Гаранција им је стварала приход и профит.

Пошто осигуравајуће куће нису финансијски имбецили, путем берзе су понудиле тржишту ове финансијске деривате. Kао што је банка препустила један део свог профита, тако су и осигурања препустила део свог и понудила ЦДС на берзи.ПРЕБАЦИВАЊЕ ДУГА ИЗ САД-А У НЕМАЧKУ

Управо је Деутсцхе Банк препуна ових финансијских деривата путем којих је преузела ризике из Сједињених Америчких Држава. У случају да банка не може да наплати своје кредите од дужника, она ће се обратити осигурању, а оно је уговоре “упаковало” и продало Немачкој банци која гарантује.

Јесте ли схватили манипулацију? Немачки радник ће да плати све што не могу да плате амерички дужници, јер је сав ризик путем ЦДС-а пребачен у Немачку.

Нова криза ће све оголити у случају да почну да се појављују захтеви за одштету (враћање номиналне вредности) које мора да плати Деутсцхе Банка. Сада вам је јасно како је Америка уништила Немачку и зашто Немачка помно слуша све што долази из Америке.

Читајући финансијске изветаје Деутсцхе Банке и слушајући финансијске експерте, јасно се види да је банка и данас препуна ЦДС-ова који покривају номиналну вредност од чак 30.000.000.000.000 долара (тридесет хиљада милијарди долара), што је скоро 30 одсто више од укупног, америчког дуга.

Последице су јасне. Ако ова банка пропадне, све банке пропадају. Деутсцхе Банк је постала политички проблем и проблем националне безбедности.

У међувремену, Деутсцхе Банка је одлучила да креира две банке. Једну која треба да остане “здрава”, а другу у коју ће пребацити све отровне деривате и друге проблеме. Поделу је најавио директор Џон Kрајан.

Јесу ли Немци заиста толико наивни да тотално игноришу да им неће помоћи никакво дељење банке, како би се избегле колосалне гаранције. Сједињене Америчке Државе нису банана република и тачно знају како правно да стисну Немачку у датом моменту.

Најјача светска банка је данас постала највећи светски и европски проблем која засигурно умире у агонији. Преузимање ове банке не долази у обзир, јер не постоји нико ко ће стати иза 30.000 милијарди могућих номиналних потраживања.

Време пред нама носи велике промене које ће погодити све који живе у Европској унији. Зато, памет у главу, даље од евра и градимо своје националне државе на здравим темељима, међусобној сарадњи и интересима.

(логицно.цом)

KOMENTARI10 коментара

 1. Istina says:

  Ovo vodi propasti evra i vračanje evropskih baroda na nacionalne valute, mislim da nema smila komentarisati ko je profitirao od €uro valute i zašto Italija insistira na vračanju Lire kao duple valute. €uro je sa propašču Dojče banke prošlost.

  • Djordje says:

   e sad treba biti jasno zasto se desio bregzit. Iza sve prevare u svetu uvek stoji london. A posto Germani misle da su pametni i jaki sad ce da plate kao u Ninberku sva zla. God bay Germani fachisti.

   • Зоки says:

    Ма, што се ТИ уплићеш у српске проблеме ? Седи тамо у својој пећини и уживај !!!

 2. Beli Orao says:

  Неко је пре двадесет и коју рекао да је долару који одлази направљена вјештачка замјена Еуро која ће пропасти као и долар ! Само то није нико хтио чути , зато данас пуцају тикве !!! Уздравље идиоти а и они који желе још увјек у ЕУ!!!

 3. Ivan Grozni says:

  Sve gore navedeno stoji. Samo se zaboravlja jedna sitnica, nece svi krediti za koje garantuje Dojce Banka doci za naplatu. Kao i svako osiguranje i CDS uplacuje ogromne sume novca na osnovu osiguranja.

  • Milan says:

   Osiguravajuće kuće su se već zaštitile i to tako što su CDS-ove putem berze prodale Dojče banki. Nemačka odavno nije bila ovoliko glupa i tupa. Nemačka nikad gluplja!

   • Radule says:

    Be brinite za Germane.Opljacksli sure oni pola Evropdkoh zemalja ,poput Grcke.Smetnuli ste s Uma da svi Koji sure u Smerici podigli kredite of banaka, moraju da daju sredstvo za obezbedjenje kredita.l

 4. milorad2 says:

  j.p morgan je"savetovao" DB.Koja priča za naivce.Ovo pokazuje da ne postoji slobodno tržište na zapadu pogotovo u USA,to je dirigovna ekonomija,jer koja budala treba biti pa kupiti američke dugove u situaciji kada su ZNALI da su to nenaplativa potreživanja.Ovo je teška pljačka koju USA banke pod kišobranom USA armije i političara i pretnjama sankcijama i drugim pritiscima bukvalno pljačkaju svoje VAZALE i "SAVEZNIKE".Istu stvar su uradili i francuskim bankama samo u manjoj meri, a pozivam vas da se setite talasa terorističkih napada po nemačkoj i francuskoj koji su posle izvesnog vremena magično prestali.Sve je to povezano i tačno je da evro može gadno d pukne i to preko noći zato pamet u glavu a evre iz fijoke i to pod hitno.

 5. Mario says:

  Hrvatsku monetarnu politiku su vodili nepismeni ljudi iz HDZ-a , koji su pri tom i sami profitirali ! Dio novca davan je "po Daytonu" Hercegovini, odabranoj grupi koja je sa istim novcem pravila gluposti ! Pravilo ekonomije je da novac stvara novac , ali ne pojedincu nego narodu (SFRJ) i sada se eto pojavila i korona da riješi taj financijski problem ! Prvi put na čelu Hrvatske je pravi čovjek, koji već na početku svog mandata mora da uzme vruć krompir ! Nadam se da će biti dovoljno mudar da se ne opeče i da ga pojede ! dr,sc.Mario Miletić , Mostar !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u