ШОКАНТНЕ ВЕСТИ ИЗ НЕМАЧКЕ: Не рачунајте више на нас… ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

ŠOKANTNE VESTI IZ NEMAČKE: Ne računajte više na nas… EVO ŠTA SE DEŠAVA

17 avgusta 2019

Pre par dana izveštavano je o 18.000 otkaza u Deutsche Banci. Brutalnost ove situacije nije popraćena u medijima, iako je bila slična onoj kada je propast Lehman Brothers poplavila sve medije.

Tada smo svedočili pakovanju kofera i odlasku tužnih bankara koji su ostali bez posla. Oni najkvalitetniji su već bili preuzeti od drugih banaka pre krize. Svi računaju da će ovu banku spasiti država, jer Deutsche Banka je previše velika da bi propala – tvrde stručnjaci. Najnoviji propisi, nakon krize iz 2008., ne omogućavaju državni “pojas za spašavanje”. Stanje je više nego alarmantno…Da podsetimo. Spašavanje banaka 2009. je koštalo Evropu 10 odsto ukupnog BDP-a Evropske unije. Zamislite da hrvatski porezni obveznici moraju da plate 30.000.000.000 kuna za spas svojih banaka? Jeste li svesni koliko je to manje bolnica, škola, puteva, vrtića…, a sve u ime slobodnog tržišta koje traži štednju u situaciji kada građani više nemaju šta da jedu.

Šta se dešava s Deutsche Bankom niko ne govori, iako se iz izveštaja jasno vidi razlog nove krize koja sledi. Deutsche Banka je najavila odustajanje od trgovine finansijskim derivatima, posebno američkim, koje još poseduje u velikoj količini. Govorimo o finansijskom derivatu CDS (Credit Default Swap) kog je Deutsche Banka, na savet savetnika banke J. P. Morgana, masovno pokupovala i dovela se u nezgodnu situaciju. CDS je izmislila Blajt Masters dok je još radila za J. P. Morgan 1994. godina.

ŠTA JE CREDIT DEFAULT SWAP?

Pokušaćemo da objasnimo na jedan vrlo jednostavan način, razumljiv svima, šta je CDS, nakon čega ćete odmah razumeti krizu iz 2008. godine.

Većina nas je već dizala kredite za kupovinu nekretnina ili automobila. Banke su, osim kamata na glavnicu, često zahtevale i uzimanje osiguranja u slučaju da ne možemo da vratimo kredit.

Svakoga meseca smo plaćali deo glavnice, kamate i ovo osiguranje. Osiguranje je štitilo banku u slučaju da kredit ne možemo da vratimo, čime je banka sav rizik prebacivala na finansijsku instituciju koja je nudila osiguranje. Upravo ovo prebacivanje rizika se zove SWAP (zamena ili prebacivanje). Osiguranja su već unapred procenila rizike od kojih zavisi cena njihove garancije.

CDS se može koristiti za privatne kredite, finansiranje preduzeća, kupovinu državnih obveznica ili bilo koji drugi finansijski proizvod. Visina osiguranja zavisi od visine rizika. Osiguravajuće kuće su svakog meseca ili tromesečno uzimale deo kolača banke za garanciju koje su nudile. Garancija im je stvarala prihod i profit.

Pošto osiguravajuće kuće nisu finansijski imbecili, putem berze su ponudile tržištu ove finansijske derivate. Kao što je banka prepustila jedan deo svog profita, tako su i osiguranja prepustila deo svog i ponudila CDS na berzi.PREBACIVANJE DUGA IZ SAD-A U NEMAČKU

Upravo je Deutsche Bank prepuna ovih finansijskih derivata putem kojih je preuzela rizike iz Sjedinjenih Američkih Država. U slučaju da banka ne može da naplati svoje kredite od dužnika, ona će se obratiti osiguranju, a ono je ugovore “upakovalo” i prodalo Nemačkoj banci koja garantuje.

Jeste li shvatili manipulaciju? Nemački radnik će da plati sve što ne mogu da plate američki dužnici, jer je sav rizik putem CDS-a prebačen u Nemačku.

Nova kriza će sve ogoliti u slučaju da počnu da se pojavljuju zahtevi za odštetu (vraćanje nominalne vrednosti) koje mora da plati Deutsche Banka. Sada vam je jasno kako je Amerika uništila Nemačku i zašto Nemačka pomno sluša sve što dolazi iz Amerike.

Čitajući finansijske izvetaje Deutsche Banke i slušajući finansijske eksperte, jasno se vidi da je banka i danas prepuna CDS-ova koji pokrivaju nominalnu vrednost od čak 30.000.000.000.000 dolara (trideset hiljada milijardi dolara), što je skoro 30 odsto više od ukupnog, američkog duga.

Posledice su jasne. Ako ova banka propadne, sve banke propadaju. Deutsche Bank je postala politički problem i problem nacionalne bezbednosti.

U međuvremenu, Deutsche Banka je odlučila da kreira dve banke. Jednu koja treba da ostane “zdrava”, a drugu u koju će prebaciti sve otrovne derivate i druge probleme. Podelu je najavio direktor Džon Krajan.

Jesu li Nemci zaista toliko naivni da totalno ignorišu da im neće pomoći nikakvo deljenje banke, kako bi se izbegle kolosalne garancije. Sjedinjene Američke Države nisu banana republika i tačno znaju kako pravno da stisnu Nemačku u datom momentu.

Najjača svetska banka je danas postala najveći svetski i evropski problem koja zasigurno umire u agoniji. Preuzimanje ove banke ne dolazi u obzir, jer ne postoji niko ko će stati iza 30.000 milijardi mogućih nominalnih potraživanja.

Vreme pred nama nosi velike promene koje će pogoditi sve koji žive u Evropskoj uniji. Zato, pamet u glavu, dalje od evra i gradimo svoje nacionalne države na zdravim temeljima, međusobnoj saradnji i interesima.

(logicno.com)

KOMENTARI10 komentara

 1. Istina says:

  Ovo vodi propasti evra i vračanje evropskih baroda na nacionalne valute, mislim da nema smila komentarisati ko je profitirao od €uro valute i zašto Italija insistira na vračanju Lire kao duple valute. €uro je sa propašču Dojče banke prošlost.

  • Djordje says:

   e sad treba biti jasno zasto se desio bregzit. Iza sve prevare u svetu uvek stoji london. A posto Germani misle da su pametni i jaki sad ce da plate kao u Ninberku sva zla. God bay Germani fachisti.

  • Željko says:

   Bitno je da je po vama srpski dinar tzv. stabilan.

   • Zoki says:

    Ma, što se TI uplićeš u srpske probleme ? Sedi tamo u svojoj pećini i uživaj !!!

 2. Beli Orao says:

  Neko je pre dvadeset i koju rekao da je dolaru koji odlazi napravljena vještačka zamjena Euro koja će propasti kao i dolar ! Samo to nije niko htio čuti , zato danas pucaju tikve !!! Uzdravlje idioti a i oni koji žele još uvjek u EU!!!

 3. Ivan Grozni says:

  Sve gore navedeno stoji. Samo se zaboravlja jedna sitnica, nece svi krediti za koje garantuje Dojce Banka doci za naplatu. Kao i svako osiguranje i CDS uplacuje ogromne sume novca na osnovu osiguranja.

  • Milan says:

   Osiguravajuće kuće su se već zaštitile i to tako što su CDS-ove putem berze prodale Dojče banki. Nemačka odavno nije bila ovoliko glupa i tupa. Nemačka nikad gluplja!

   • Radule says:

    Be brinite za Germane.Opljacksli sure oni pola Evropdkoh zemalja ,poput Grcke.Smetnuli ste s Uma da svi Koji sure u Smerici podigli kredite of banaka, moraju da daju sredstvo za obezbedjenje kredita.l

 4. milorad2 says:

  j.p morgan je"savetovao" DB.Koja priča za naivce.Ovo pokazuje da ne postoji slobodno tržište na zapadu pogotovo u USA,to je dirigovna ekonomija,jer koja budala treba biti pa kupiti američke dugove u situaciji kada su ZNALI da su to nenaplativa potreživanja.Ovo je teška pljačka koju USA banke pod kišobranom USA armije i političara i pretnjama sankcijama i drugim pritiscima bukvalno pljačkaju svoje VAZALE i "SAVEZNIKE".Istu stvar su uradili i francuskim bankama samo u manjoj meri, a pozivam vas da se setite talasa terorističkih napada po nemačkoj i francuskoj koji su posle izvesnog vremena magično prestali.Sve je to povezano i tačno je da evro može gadno d pukne i to preko noći zato pamet u glavu a evre iz fijoke i to pod hitno.

 5. Mario says:

  Hrvatsku monetarnu politiku su vodili nepismeni ljudi iz HDZ-a , koji su pri tom i sami profitirali ! Dio novca davan je "po Daytonu" Hercegovini, odabranoj grupi koja je sa istim novcem pravila gluposti ! Pravilo ekonomije je da novac stvara novac , ali ne pojedincu nego narodu (SFRJ) i sada se eto pojavila i korona da riješi taj financijski problem ! Prvi put na čelu Hrvatske je pravi čovjek, koji već na početku svog mandata mora da uzme vruć krompir ! Nadam se da će biti dovoljno mudar da se ne opeče i da ga pojede ! dr,sc.Mario Miletić , Mostar !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *