ШОКАНТНИ РЕЗУЛТАТИ АНАЛИЗЕ МЛЕЧНИХ ЧОКОЛАДА: „Милка“ има најмање млека, а највише шећера!

ШОКАНТНИ РЕЗУЛТАТИ АНАЛИЗЕ МЛЕЧНИХ ЧОКОЛАДА: „Милка“ има најмање млека, а највише шећера!

4 новембра 2015

53914_cokolade_fМлечна чоколада „милка“, најрекламираније и најпознатија чоколада на српском тржишту, има најмање млека и највише шећера, од свих које смо анализирали.

Ово је шокантан резултат анализе чоколада на српском тржишту, коју је за Заштитник потрошача урадио Институт за општу и физичку хемију. Ако је „милки“ за утеху, по проценту какаоа је у самом врху, мада су ту разлике сведене на неколико процената и далеко су мање него по питању млечног садржаја, где „милка“ има чак 7% мање млека од „најлепших жеља“, које су, с друге стране, на зачељу по садржини какаоа.

Сви поштују прописе

По прописима који важе у Србији, млечна чоколада је производ добијен од прерађеног какао-зрна, шећера и млека или млечних производа, који садржи: 1) најмање 25% укупне суве материје какао-делова; 2) најмање 14% суве материје млека; 3) најмање 2,5% сувих немасних какао-делова; 4) најмање 3,5% млечне масти рачунато на суву материју готовог производа; 5) најмање 25% укупне масти (какао-маслац и млечне масти) рачунато на суву материју готовог производа. Дакле, сви анализирани производи с правом носе назив млечне чоколаде, с обзиром на то да наведене материје садрже у процентима који су изнад прописаних минимума.

С друге стране, прво запажање стручњака Института за општу и физичку хемију, након што смо им доставили узорке чоколада у оригиналној амбалажи, било је да су, за разлику од пре неколико година, сва паковања испод 100 грама, иако је визуелни идентитет паковања углавном исти као и деценијама уназад, када су млечне чоколаде биле у тој грамажи.

– Енергетска вредност 80 грама чоколаде је око 2.200 килоџула, што је четвртина дневне потребе за енергијом из хране, јер је препорука 8.400 килоџула дневно – објашњава др Стеван Благојевић, технички руководилац лабораторије Института за општу и физичку хемију.

„Бурна“ историја

Како додаје наш саговорник, 80 грама чоколаде садржи 40-50 грама шећера, што је више од препоручене дневне дозе (25 грама за жене, 37,5 грама за мушкарце).

– Што се тиче садржаја какаоа, он је релативно уједначен и износи око 30%, док је садржај млека у већем распону, од само 18 до 25 одсто. Помало нас је изненадило, али је тако, што је производ „365“, који је приватна робна марка, потпуно упоредив по садржају основних компоненти са брендираним производима, односно не заостаје по квалитету за њима.

Иначе, сама реч чоколада настала је од речи цзоко-латл, што значи какаово пиће. Чоколада је дошла у Европу 1525. године, када је Кортес донео шпанском краљу зрна какаоа, која су затим узгајана у шпанским манастирима у строгој тајности и практично само за двор. Тек је 1606. године Италијан Антонио Карлети успео да дође до семена какаоа, које је тајно пренео из Шпаније. Прва продавница чоколаде отворена је 1657. у Лондону, 1750. чоколада је стигла и у Швајцарску, 1778. у Бечу је настала „захер“ торта, први колач од чоколаде који је и данас омиљен. У Швајцарској је 1830. први пут помешана чоколада са лешником, док је 1875. направљена прва млечна чоколада.

САДРЖАЈ МЛЕКА

Чоколада – Произвођач – Проценат млека
„Најлепше жеље“ „Соко штарк“ 25%
„Well be“ „Бамби“ 24%
„Галеб“ „Пионир“ 20%
„Дорина“ „Краш“ 20%
„Симка“ „Симка“ 19%
„365“ „Делез“ 18%
„Милка“ „Монделез“ 18%

САДРЖАЈ ШЕЋЕРА

Чоколада – Произвођач – Проценат шећера
„Милка“ „Монделез“ 57,5%
„Галеб“ „Пионир“ 56,8%
„365“ „Делез“ 54,2%
„Симка“ „Симка“ 54,0%
„Well be“ „Бамби“ 54,0%
„Најлепше жеље“ „Соко штарк“ 53,0%
„Дорина“ „Краш“ 51,5%

САДРЖАЈ КАКАОА

Чоколада – Произвођач – Проценат какаоа
„Дорина“ „Краш“ 33%
„Милка“ „Монделез“ 33%
„365“ „Делез“ 32%
„Well be“ „Бамби“ 31%
„Симка“ „Симка“ 31%
„Најлепше жеље“ „Соко штарк“ 29%
„Галеб“ „Пионир“ 29%

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u