ШОКАНТНИ РЕЗУЛТАТИ АНАЛИЗЕ МЛЕЧНИХ ЧОКОЛАДА: „Милка“ има најмање млека, а највише шећера!

ŠOKANTNI REZULTATI ANALIZE MLEČNIH ČOKOLADA: „Milka“ ima najmanje mleka, a najviše šećera!

4 novembra 2015

53914_cokolade_fMlečna čokolada „milka“, najreklamiranije i najpoznatija čokolada na srpskom tržištu, ima najmanje mleka i najviše šećera, od svih koje smo analizirali.

Ovo je šokantan rezultat analize čokolada na srpskom tržištu, koju je za Zaštitnik potrošača uradio Institut za opštu i fizičku hemiju. Ako je „milki“ za utehu, po procentu kakaoa je u samom vrhu, mada su tu razlike svedene na nekoliko procenata i daleko su manje nego po pitanju mlečnog sadržaja, gde „milka“ ima čak 7% manje mleka od „najlepših želja“, koje su, s druge strane, na začelju po sadržini kakaoa.

Svi poštuju propise

Po propisima koji važe u Srbiji, mlečna čokolada je proizvod dobijen od prerađenog kakao-zrna, šećera i mleka ili mlečnih proizvoda, koji sadrži: 1) najmanje 25% ukupne suve materije kakao-delova; 2) najmanje 14% suve materije mleka; 3) najmanje 2,5% suvih nemasnih kakao-delova; 4) najmanje 3,5% mlečne masti računato na suvu materiju gotovog proizvoda; 5) najmanje 25% ukupne masti (kakao-maslac i mlečne masti) računato na suvu materiju gotovog proizvoda. Dakle, svi analizirani proizvodi s pravom nose naziv mlečne čokolade, s obzirom na to da navedene materije sadrže u procentima koji su iznad propisanih minimuma.

S druge strane, prvo zapažanje stručnjaka Instituta za opštu i fizičku hemiju, nakon što smo im dostavili uzorke čokolada u originalnoj ambalaži, bilo je da su, za razliku od pre nekoliko godina, sva pakovanja ispod 100 grama, iako je vizuelni identitet pakovanja uglavnom isti kao i decenijama unazad, kada su mlečne čokolade bile u toj gramaži.

– Energetska vrednost 80 grama čokolade je oko 2.200 kilodžula, što je četvrtina dnevne potrebe za energijom iz hrane, jer je preporuka 8.400 kilodžula dnevno – objašnjava dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju.

„Burna“ istorija

Kako dodaje naš sagovornik, 80 grama čokolade sadrži 40-50 grama šećera, što je više od preporučene dnevne doze (25 grama za žene, 37,5 grama za muškarce).

– Što se tiče sadržaja kakaoa, on je relativno ujednačen i iznosi oko 30%, dok je sadržaj mleka u većem rasponu, od samo 18 do 25 odsto. Pomalo nas je iznenadilo, ali je tako, što je proizvod „365“, koji je privatna robna marka, potpuno uporediv po sadržaju osnovnih komponenti sa brendiranim proizvodima, odnosno ne zaostaje po kvalitetu za njima.

Inače, sama reč čokolada nastala je od reči czoko-latl, što znači kakaovo piće. Čokolada je došla u Evropu 1525. godine, kada je Kortes doneo španskom kralju zrna kakaoa, koja su zatim uzgajana u španskim manastirima u strogoj tajnosti i praktično samo za dvor. Tek je 1606. godine Italijan Antonio Karleti uspeo da dođe do semena kakaoa, koje je tajno preneo iz Španije. Prva prodavnica čokolade otvorena je 1657. u Londonu, 1750. čokolada je stigla i u Švajcarsku, 1778. u Beču je nastala „zaher“ torta, prvi kolač od čokolade koji je i danas omiljen. U Švajcarskoj je 1830. prvi put pomešana čokolada sa lešnikom, dok je 1875. napravljena prva mlečna čokolada.

SADRŽAJ MLEKA

Čokolada – Proizvođač – Procenat mleka
„Najlepše želje“ „Soko štark“ 25%
„Well be“ „Bambi“ 24%
„Galeb“ „Pionir“ 20%
„Dorina“ „Kraš“ 20%
„Simka“ „Simka“ 19%
„365“ „Delez“ 18%
„Milka“ „Mondelez“ 18%

SADRŽAJ ŠEĆERA

Čokolada – Proizvođač – Procenat šećera
„Milka“ „Mondelez“ 57,5%
„Galeb“ „Pionir“ 56,8%
„365“ „Delez“ 54,2%
„Simka“ „Simka“ 54,0%
„Well be“ „Bambi“ 54,0%
„Najlepše želje“ „Soko štark“ 53,0%
„Dorina“ „Kraš“ 51,5%

SADRŽAJ KAKAOA

Čokolada – Proizvođač – Procenat kakaoa
„Dorina“ „Kraš“ 33%
„Milka“ „Mondelez“ 33%
„365“ „Delez“ 32%
„Well be“ „Bambi“ 31%
„Simka“ „Simka“ 31%
„Najlepše želje“ „Soko štark“ 29%
„Galeb“ „Pionir“ 29%

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *