Сорош на улице Будимпеште извео своју „војску”од 70.000 људи

Сорош на улице Будимпеште извео своју „војску”од 70.000 људи

9 априла 2017

322947

Глобалисти и Џорџ Сорош имају своју – нимало малобројну – „војску” и у Мађарској.

Око 70.000 људи окупило се данас на улицама Будимпеште у знак подршке Централноевропском универзитету (ЦЕУ) Џорџа Сороша, за који сматрају да је мета новог закона који је усвојио парламент на предлог владе Виктора Орбана.

Демонстранти, носећи транспаренте са питањем “Зашто се плашите образовања?”, траже од председника Мађарске Јаноша Адера да стави вето на нови закон.

Према одредбама закона о образовању, који је ове недеље усвојио парламент, ЦЕУ би морао да промени име и да отвори кампус у САД, како би наставио рад.

Пореклом Мађар, милијардер Сорош је 1991. године основао ЦЕУ, који тренутно похађа 1.400 студената из 108 земаља.

Новим законом су промењени прописи којима се регулише статус 28 страних универзитета у Мађарској, а ЦЕУ тврди да су неке одредбе директно уперене против овог универзитета и да би га могле натерати на затварање.

Мађарски премијер је раније изјавио да ЦЕУ “вара” и да има неправедну предност над мађарским универзитетима, јер су његове дипломе прихваћене и у Мађарској и у САД и да нема студентски град у земљи порекла.

         ЦЕУ је акредитован у америчкој држави Њујорк, али тамо нема студентски град, док сви други страни универзитети у Мађарској имају студентски град у земљи порекла.

Закон предвиђа да се америчка и мађарска влада договоре о новим условима рада Универзитета. Ако не буде постигнут договор, ЦЕУ неће моћи да упише нове студенте од 1. јануара 2018. и мораће да заврши образовне активности до 2021.

KOMENTARI2 коментара

  1. Lajla says:

    Mogu oni setati koliko im volja Orban se samo drzi zakona,Soros bi mogao da otputuje brzo.Nije to prvi put da ssoros org. pobunu po ulicama,jer je on jedan obicni ulicar.Sto st ne bore u parlamentu? Kada su tako pametni.

  2. Batina says:

    A di ce Srdja da ide po novac I instrukcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u