Сорош на улице Будимпеште извео своју „војску”од 70.000 људи

Soroš na ulice Budimpešte izveo svoju „vojsku”od 70.000 ljudi

9 aprila 2017

322947

Globalisti i Džordž Soroš imaju svoju – nimalo malobrojnu – „vojsku” i u Mađarskoj.

Oko 70.000 ljudi okupilo se danas na ulicama Budimpešte u znak podrške Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) Džordža Soroša, za koji smatraju da je meta novog zakona koji je usvojio parlament na predlog vlade Viktora Orbana.

Demonstranti, noseći transparente sa pitanjem “Zašto se plašite obrazovanja?”, traže od predsednika Mađarske Janoša Adera da stavi veto na novi zakon.

Prema odredbama zakona o obrazovanju, koji je ove nedelje usvojio parlament, CEU bi morao da promeni ime i da otvori kampus u SAD, kako bi nastavio rad.

Poreklom Mađar, milijarder Soroš je 1991. godine osnovao CEU, koji trenutno pohađa 1.400 studenata iz 108 zemalja.

Novim zakonom su promenjeni propisi kojima se reguliše status 28 stranih univerziteta u Mađarskoj, a CEU tvrdi da su neke odredbe direktno uperene protiv ovog univerziteta i da bi ga mogle naterati na zatvaranje.

Mađarski premijer je ranije izjavio da CEU “vara” i da ima nepravednu prednost nad mađarskim univerzitetima, jer su njegove diplome prihvaćene i u Mađarskoj i u SAD i da nema studentski grad u zemlji porekla.

         CEU je akreditovan u američkoj državi Njujork, ali tamo nema studentski grad, dok svi drugi strani univerziteti u Mađarskoj imaju studentski grad u zemlji porekla.

Zakon predviđa da se američka i mađarska vlada dogovore o novim uslovima rada Univerziteta. Ako ne bude postignut dogovor, CEU neće moći da upiše nove studente od 1. januara 2018. i moraće da završi obrazovne aktivnosti do 2021.

KOMENTARI2 komentara

  1. Lajla says:

    Mogu oni setati koliko im volja Orban se samo drzi zakona,Soros bi mogao da otputuje brzo.Nije to prvi put da ssoros org. pobunu po ulicama,jer je on jedan obicni ulicar.Sto st ne bore u parlamentu? Kada su tako pametni.

  2. Batina says:

    A di ce Srdja da ide po novac I instrukcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *