Шпаргла чини чуда

Шпаргла чини чуда

27 марта 2017

14-spargla-cini-cuda_620x0

Укусна и лековита шпаргла (Asparagus officinalis) се у Србији сматра деликатесном намирницом, мало је има у понуди и цена јој је висока. Иако може да се нађе у свако доба године, најбоља је у пролеће када се појаве изданци беличасте боје, сладуњавог је мириса и укуса. Последњих година је код нас нарочито популарна јер истраживања показују да је изузетно благотворна за организам.

Гајили су је Стари Римљани, а за њена лековита дејства су знали и Стари Египћани. У средњем веку је била важан део арапске кухиње, када су је Французи донели у своју земљу и од тада је неизоставна у медитеранској кухињи.

Вредност шпаргле лежи у обиљу витамина и минерала. Највише има калијума, фосфора, сумпора, калцијума и магнезијума, а богата је и гвожђем, бакром, цинком, флуором, јодом. Од витамина има највише Ц и готово све витамине Б групе, као и провитамин А.

Садржи и аспарагин, састојак који повољно утиче на рад срца и бубрега, а савршен је и диуретик. Делује против затвора, а препоручује се анемичним и малаксалим особама, дијабетичарима, реконвалесцентима. У традиционалној медицини користи се и као облог против екцема.

Посебно је ефикасан диуретик за особе које имају проблем са избацивањем течности из организма и оболеле од гихта и реуме. Када се једе у већој количини, урин добија јак и непријатан мирис, који изазива неоправдани страх јер је то знак да се из организма излучују отровне материје. Ипак, болесницима са акутном упалом зглобова, мокраћних путева и простате се ова намирница изричито забрањује. Није погодна ни за нервозне и оне који пате од несанице.

Може да се једе кувана или конзервирана. Од ње се праве супе, салате и варива. Спољашњи слојеви шпаргле имају највише витамина и минералних соли, па приликом припреме не би требало да се љуште. Кува се по јединственом принципу, везана у сноп и обавезно поклапа, најбоље у експрес лонцу који се херметички затвара. Овако спремљена је веома укусна, а хранљивост је готово у потпуности очувана. Ако је шпаргла постала дрвенаста, може да се стави у чорбу од поврћа, тако се добија прави мелем за осетљив желудац.

Као нискокалорично поврће, препоручује се у дијетама, за добар стас, али и расположење. Наиме, најновије студије су показале да шпаргла у мозгу активира хормон среће и мами осмех на лице. Такође, побољшава концентрацију и јача нервни систем и имунитет. Уз њу се пије искључиво бело вино, саветује бечки професор Хадемар Банкхофер, који истиче да састојак црног вина танин блокира деловање витамина Б1, којим ово поврће обилује и неопходно је за нервни систем.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u