Спас од заборава „Застава филма“

Спас од заборава „Застава филма“

24 фебруара 2019

ЗНАЧАЈ „Застава филма“ је у томе што је далеко превазишла разлог свог настанка. Кратки играни и документарни филмови које су стварали мој отац Петар Голубовић, Пуриша Ђорђевић, Душан Макавејев и многи други аутори и данас су свежи, храбри, другачији. Све супротно ономе што се очекује од профила војне установе. Ти записи су трајна и велика вредност југословенског и српског филма.

Ово је, између осталог, рекао редитељ Срдан Голубовић на представљању књиге „Војнофилмски центар ‘Застава филм'“ аутора Стевана Јовичића, Вукомана Миловановића и Милуна Вучинића. О монографији су у среду у Дому Војске Србије поред Вучинића, говорили и рецензент Миле Јованић, као и директор „Застава филма“ Горан Иконић.

– Велики део њеног фонда чине снимци НАТО бомбардовања – истакао је рецензент књиге Радослав Зеленовић. – Време већ показује колико је напор да се забележи катаклизма која нас је затекла био важан, јер је документарни запис. Морамо бити захвални Војсци Србије што је у време транзиције сачувала „Застава филм“, која није приватизована и продата као „Авала филм“ и „Дунав филм“. Са Кинотеком и „Филмским новостима“ она је свето тројство и понос филмске архивистике.

Монографију чине три дела, од којих први обухвата период од 1896. до 1945, затим други о зениту продукције од 1948. до 1990, те последња целина која описује војну кинематографију до данашњих дана.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u