СПРЕМА СЕ ВЕЛИКИ ХАОС НА БАЛКАНУ: ЦИА објавила језиви документ! Могућ грчко-албански рат! СРБИ ДА СЕ СПРЕМЕ, ЈЕР…

СПРЕМА СЕ ВЕЛИКИ ХАОС НА БАЛКАНУ: ЦИА објавила језиви документ! Могућ грчко-албански рат! СРБИ ДА СЕ СПРЕМЕ, ЈЕР…

7 новембра 2018

Током „Годишњице обележавања дана Не“, који се прославља широм Грчке, Кипра и грчких заједница широм света 28. октобра сваке године, Константин Кацифас је убијен од стране албанских специјалних снага РЕНЕА. „Дан Не“ представља одбацивање Мусолинијевог ултиматума од стране грчког премијера Јоаниса Метаксаса из 1940. године, да се Грчка подреди фашистичкој Италији, као и грчки контра-напад против италијанских снага на планинама Пиндус током грчко-италијанског рата и грчког отпора током окупације.

Кацифас је убијен од стране албанских власти, бранећи грчко гробље у Вулиаратесу, селу у северном Епиру. Убиство, у комбинацији са климом на Балкану и снажним односима између Албаније и “Косова”, има већи план, а то је да корак по корак уводи Балкан ка озбиљној кризи. Извештај ЦИА упозорава на шансе за велику нестабилност на Балкану, што може бити проузроковано и малтретирањем грчке мањине у Албанији.Извештај наглашава да ова нестабилност може бити штетна по америчке интересе. Извештај из јуна 1994. је направљен током периода интензивних тензија између две земље након насилне граничне интервенције у априлу исте године. Двојица албанских војника убијена су од стране мало познате грчке националистичке организације, Северозападни ослободилачки фронт (МАБХ). Извештај је затим истакао забринутост САД да подржи посткомунистичку Албанију, која је сматрана америчким најближим савезником на Балкану.

Иако је тренутна криза, која је појачана након убиства Константина Кацифаса 28. октобра, једна друга прича. Документ истиче америчко размишљање о могућем грчко-албанском сукобу сада или у будућности. Грчка је 1994. године снажно критиковала понашање Албаније према грчкој мањини, док је Тирана изразила страхове да Атина планира да окупи грчку мањину у јужној Албанији. Извештај ЦИА је указује да ће криза у вези са питањем мањина довести до одмазде у Грчкој, што би „могло дестабилизовати про-америчку владу Тиране у корист бивших комуниста“.

– Наставак тензија са Грчком такође би имало негативан унутрашњи утицај на Албанију – каже се у саопштењу креатора политике у Вашингтону о стратешким односима са бившом комунистичком земљом. У саопштењу се додаје да грчко становништво Албаније „може постати фокус озбиљне и дестабилизујуће кризе између две земље“.

Иако аналитичари ЦИА нису нашли доказе да Албанија спроводи политику систематског застрашивања грчке мањине или да покушава да протера Грке, они су истакли да су „неке грчке жалбе против Тиране легитимне“. Извештај признаје да албанске власти малтретирају Грке у питањима везаним за образовање и недовољну заступљеност у полицији и војсци. Грчке мањине су искључене од образовања финансираног из буџета државе у „мањинским подручјима“ на југу Албаније (Северни Епир), где већином живе Грци, стоји у извештају. Практично ниједан Грк није био на положајима у власти. Грци су се такође жалили на одбијање албанске владе да врати велико земљиште које је припадало Грчкој православној цркви.

Ако се напетост настави, грчка мањина у Албанији постаће мета присилног „етничког чишћења“, док ће Атина бити подложна интензивном притиску јавности на екстремније акције, укључујући и војну акцију – упозорава се у извештају ЦИА. Извештај је такође упозорио Грчку да би на дужи рок узајамно непријатељство угрозило њихове амбиције да преузму политичко и економско лидерство у региону.

– Грчка непопустљивост на Балкану ће даље одгурнути Грке од њихових европских и америчких партнера.

Извештај ЦИА истиче, иако није постојала поуздана статистика, да су Грци највећа мањина у Албанији и вероватно имају између 3 и 5 одсто становништва, са око 100.000-150.000 људи. Половина албанске грчке мањине је у Грчкој. Бројност грчке мањине у Албанији остаје питање сукоба између Тиране и Атине. Албанске власти тврде да у Албанији има око 60.000-80.000 Грка, док Атина каже да их има између 300.000 и 500.000.

Уважавање је да Албанци у сваком случају неће наставити да провоцирају након што су Албанске специјалне снаге РЕНЕА убиле Константина Кацифаса, јер су биле изложене критици међународног јавног мњења. Поред свега тога, “Косово” ствара илегалну тактичку војску, уз топлу подршку Албаније, која стимулише догађаје и изгледа да жели да искористи сваку прилику, са јединим циљем, а то је стварање „Велике Албаније“. Најважније питање је дошло након информације о проглашењу успостављања редовних оружаних снага на Косову у супротности са чланом 1244 УН-а, стварајући оправдани гнев Москве и Београда.

Од почетка октобра, САД су изненада промениле своју позицију, а америчка амбасада у Приштини је дала „зелено светло“ косовској влади за формирање војске и успостављање Министарства одбране. У наредне три године “косовске власти” ће купити оружје у вредности од 300 милиона евра за своју “војску”. Према српским медијима, Албанци ће купити “100 М1А1”, 300 џипова и “Тома М113 А2” као и противтенковске системе из америчких акција. Планови за набавку тешког наоружања објављени су убрзо након усвајања закона о успостављању “војске Косова”, која би се састојала од 5.000 војника „мултинационалних“ на папиру, пошто ће Албанци доминирати док Срби неће ни учествовати.

“Косовски парламент” је одлучио већином гласова (101 од 120 посланика) да преобрате своје безбедносне снаге (КСБ) у редовну војску, кршењем члана 1244 УН. Србија јасно говори о почетку плана за стварање „Велике Албаније“, која ће озбиљно дестабилизовати балкански регион. Потврду овог изузетно опасног сценарија за Грчку, као и за остале земље на Балкану, индиректно потврђује актуелни министар албанске дијаспоре Пантелис Маико који говори о заједничким питањима безбедности  албанске и “косовске” војске. Пантелис Маико је поздравио прво одобрење три закона о трансформацији Косовских снага безбедности у редовну војску и нагласио да је национална безбедност Албаније и “Косова” неодвојива. Бивши премијер и садашњи министар за дијаспору у албанској влади, у недавном интервјуу, рекао је да ће “косовска војска” такође ојачати Албанију.

– То је облик правних питања која ће се на Косову дефинитивно затворити, која има право набавке тешког наоружања, јер све нације купују, јер је Косово земља која гради своју сигурносну политику са мојом земљом. Важно је рећи да је национална безбедност Албаније и “Косова” неодвојива. Ако се Косово прехлади и закашље, и обрнуто, то нас такође брине – рекао је Маико.

Са притиском на грчку мањину у Албанији и Северном Епиру након убиства Константина Кацифаса, као и очигледне подршке албанске државе “Косову”, албанске балканске тежње су јасне. Једини циљ за албанске националисте је стварање „Велике Албаније“. “Велика Албанија” је иредентистички концепт територија које сматрају да је то домовина свих Албанаца, на основу тврдњи о данашњој или историјској присутности албанског становништва у тим подручјима.

Према Албанцима, поред постојеће Републике Албаније, “Велика Албанија” обухвата потраживања за регионе у суседним државама, а то су: Косово и Метохија и Прешевска долина у Србији, територије у јужној Црној Гори, на северозападу Грчке (грчке регионалне јединице Теспротија и Превеза, које су Албанци помињали као Камерија и друге територије које су биле дио Вилајета Јањине током Османског царства) и западни део Републике Македоније.

(Правда, pentapostagma. gr)

KOMENTARI19 коментара

 1. Zoran says:

  'de bez nas da prodje neki rat na Balkanu.:)

 2. doktrina soka says:

  Tu ce da pocne 3ww rat,moze pisati i pricati ko sta hoce,ali istorija se ponavlja.Juzno krilo Natoa vazno je isto kao i Hitleru. Rmski put-koridor X,Morava pruga.Samo tim putem preko Balkana vojska moze proci,jos od krstaskih ratova.

  • Nebeska Srbija says:

   Tacno tako..i ovog ce puta da puknu djavoli..oduvek su te velike sile padale na balkanu i opet ce!

 3. Бели Орао says:

  Тешко да ће проћи , јер запад тј НАТО -Амери раде на томе да се Србија разбуца и тим уништи србско језгро на Балкану! Тако да су им ту ода леђа осигурана за даљи пут на исток тј. Русију!!! Рат ће нас претећи хтјели или не , не одлучујемо ми него Амери , са друге стране Русија ће покушати да нам да оружје да се бранимо и ствар је ту . Кад је већ тако паметно би било удруживање снага Грчке , Србије , Македоније и “ липе наше црне горе” и сматрати шипке на Балкану уопште уз помоћ Русије наравно !!!

  • Velika Metla says:

   Бели Орао,опаснији су нама "наши досовци" и остали слични отпад него балије,шлихтари и усРаше заједно!

   • Milan says:

    Потпуно тачна констатација.

  • Jovo Veselinovic says:

   turska sad muze putina i uvlaci se u dupe, Rusiji; posle ce turska da se okrene njemackoj da zajedno poniste srpsko jerzgo u grckoj i srbiji i makedoniji srbima kraj zivota na balkanu i evropi

 4. raikkonen says:

  cia objavila jezivi dokument...jel ta neka pismejker organizacija!?!?..hahaha..ma daajjj..

 5. Jovo Veselinovic says:

  Srbija nema Saveznika i nesme da se suprostvi Natu Paktu na Kosovu u Srbiji

  • Milan says:

   Нату како кажеш а ја кажем НАТО пакту баш треба један само мало озбиљнији сукоб па да се распадне као кула од карата. Његов слом почео је 1999 године баш овде а сада је ред и да га баш опет овде доведемо до физичког краја.

 6. Vojna i ojdesve says:

  Neka pochne balkanski rat... Mnogo zlo satansko see rodilo... Neka izgine sve shta nije Pravda Bozhija...

 7. Karital says:

  Mogao bi vam Erdoan pokucat na vrata.

  • Velika Metla says:

   Каритал,да нас је "Ердоган" таманио истим жаром за оних скоро 5 векова као што је твој демоКУРатски запад у Првом,Другом рату и деведесетих не би од нас остало ни за ДНК анализу! Ердоганови преци нису имали конц-логоре,иако су били немилосрдни према Србима,као ви усРаше и ваша браћа германски нацисти! Турци су у тим временима били ГОСПОДА,а олош су биле потурице и ви ватиканоиди! Турчин се НИКОМЕ није морао доказивати да је Турчин,за разлику од вас ватиканоида и потурица,који се увек морате доказивати да више нисте оно што јесте,него да јесте оно што нисте нити ћете икада бити!

 8. Zemjo Makedonska says:

  -U Grckoj je danas postignut dogovor o razdvajanju crkve i drzave -10 000 popova je skinuto sa platnog spiska drzave Grcke. -Grcku ne voli niko od naroda iz njenog okruzenja.Grcku, Grke ne voli niti Turcin, niti Bugarin, niti Makedonac, niti Albanac!Grcka je nastala i odrzavana je snagom njenih mocnih mentora-zastitnika.No, geopoliticka situacija semenja, doci ce do promene I sve njene komsije ce biti sretne kada se Grcka nadje u problemima

 9. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Rusi bi trebalo da rade na ujedinjenju Grka i Srba, da naoružaju tajne formacije ako već ne mogu (novcem bi mogli, ali niko ne razume ZAŠTO NE RADE PODMIĆIVANJE???) da pomite Ciprasa da izvede Grčku iz EU/NATO i tako ujedine Srbiju i Grčku. Sa tajnim formacijama bi mogli da pokrenu rat protiv šiptarije u pogodnom trenutku za Rusiju, a nama je uvek pogodan trenutak ako Rusija diktira situaciju.

 10. petrovgrad says:

  Albanci u Makedoniju nikada neće pristati na veliku Albaniju, jer bi tada bili ograničeni samo na deo današnje Makedonije, odnosno njen zapadni deo. Ovako drže u šaci celu Makedoniju. Takva je situacija sa Crnom Gorom, šta će joj tri opštine (Ulcinj, Bar i Plav) kad mogu da odlučuju za celo Crnu Goru. Da se podsetimo do dolaska Miloševića na vlast Šiptari su imali jakok uticaja u vlasti u R Srbiji. Bez njihove saglasnosti jedna ulica se nije mogla asvaltirati po Šumadiji. Mi smo to zaboravili.

 11. srdjan says:

  iskreno rusi i vole sto se srbima desava nesto lose bice ostavljeni naravno na nemilost crne ruke amerike a to su naravno siptari koji za amere obavljaju sve prljave poslove vrlo su opasni ne samo svojstveno sto znamo nego imaju vasington direktno iza sebe i mogu sta im zatreba pa i sto zatraze da dobiju naravno cilj je sad posle izgradjivanja odnosa sa globalnim kecom i dokazivanja lojalnosti satisfakciju imaju za sve pa sad i za teritorijalne pretenzije kao sto je severni deo grcke i srbije do glavnog grada,naravno srbi nemaju protekiciju da se ne obmanjujemo i lazno nadamo ,srbi su se rusima pokazali ka vrlo los saradnik prosaran sa mnogo vise od tri boje .

 12. Archelay says:

  Tamo neki Metaksas Italijanski fasistima rekao NE?Ma hajde,molim vas.Moguce je da je to rekao verbalno a u sustinu fasisti su fino lepo usli u tu zemlju.Zatim,sledio je oruzani otpor.A og koga?Od Makedonaca.Kasnije,da bi se to sakrilo Englezi i Amerikanci pod nazivom"gradzanski rat"naplm bombama poptamanio Makedonce.Celi svet zna o tom lakrdijom samo kao,CIA-nezna pa zato,u ovom slucaju ne pominjuju Makadoniju i Makedonce.Ako vec prosljavljaju njihovo NE,sto ne sponuju heroje?CIA majstorski koriste lazno prijateljstvo izmedzu Srba i Grka a sa druge strane hrabre Arnaute i protiv Srba i protiv Grka za na kraju ociste Balkana i od Srba,i od Grka,i od Makedonaca,i od Bugara.U korist koga?U korist Duboke drzave koja evo dosla do programiranog finala,sa parolom"kada vec ja nestajem-nestace i Planeta".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u