„СРАМ ВАС БИЛО!“ Ердоган ОСУО ПАЉБУ по БИВШИМ САВЕЗНИЦИМА

„СРАМ ВАС БИЛО!“ Ердоган ОСУО ПАЉБУ по БИВШИМ САВЕЗНИЦИМА

31 јануара 2020

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган критиковао је данас Саудијску Арабију и друге заливске арапске државе због тога што се нису изјаснили против америчког плана за Блиски исток, за који је рекао да подржава израелску анексију палестинских територија.

Ердоган је рекао да је став арапских нација према Палестинцима био за жаљење и да ће земље које се нису изјасниле бити одговорне за „озбиљне резултате“.Трамп је у уторак представио свој дуго најављивани план за Блиски исток који позива на стварање палестинске државе с престоницом у источном Јерусалиму, наводећи да је то добитна комбинација и за Израел и за Палестинце.

Он је поручио да је план „историјска шанса“ за Палестинце да добију своју независну државу.

Ердоган је рекао да је став арапских нација према Палестинцима био за жаљење и да ће земље које се нису изјасниле бити одговорне за „озбиљне резултате“.

Трамп је у уторак представио свој дуго најављивани план за Блиски исток који позива на стварање палестинске државе с престоницом у источном Јерусалиму, наводећи да је то добитна комбинација и за Израел и за Палестинце.

Он је поручио да је план „историјска шанса“ за Палестинце да добију своју независну државу.

План предвиђа да се територија тренутно под палестинском контролом више него удвостручи, али и да се призна суверенитет Израела над великим стамбеним блоковима на Западној обали.

Турска је одбацила план као покушај крађе палестинске земље и „убијање“ изгледа за успостављање палестинске државе поред Израела.

Упркос палестинском одбијању плана и њиховом бојкоту Трампа, три заливске арапске државе – Оман, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати – присуствовале су на окупљању у Белој кући на којем је Трамп објавио свој план.

– Kад погледамо став земаља у муслиманском свету према овом кораку и саопштеном тексту, жалим нас. Саудијска Арабијо углавном ћутиш. Kада ћеш проговорити? Исто важи и за Оман, Бахреин и руководство Абу Дабија – рекао је Ердоган члановима своје владајуће странке у Анкари.

– Они чак тамо иду и аплаудирају. Срам вас било – додао је он.

Према Ердогановним речима, поједине арапске земље које подржавају такав план издају Јерусалим, њихове народе и највише цело човечанство.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u