Srbe u Klečki klali i kosom

Srbe u Klečki klali i kosom

19 jula 2013

ekshumacijaMeđunarodni forenzičari otkrili su tokom 2009. i 2010. godine dve masovne grobnice na mestu nekadašnjeg kampa OVK – Klečka, u kojima su, kako „Vesti“ otkrivaju, pronađena petorica pripadnika srpske vojske i dva policajca stradala tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Forenzičar Sisili Kroper, izjavila je pre nekoliko dana, na suđenju grupi bivših pripadnika OVK na čelu sa Fatmirom Ljimajom, da su iskopavanja ove dve grobnice pokretana u dva navrata 2009. godine, ali da tokom prvog iskopavanja nije pronađeno ništa.

 

“Na zahtev tužioca Mauricija Salustra istraga je nastavljena, pa su tela otkrivena godinu dana kasnije. Tela su bila pobacana u raku jedno preko drugog”, navela je Kroperova i dodala da je u grobnici pronađena i jedna alatka čije poreklo ili namenu nije želela da komentariše.

Međutim, kako “Vesti” saznaju, u pitanju je kosa kojom su zarobljeni najpre surovo mučeni, a na kraju, dvojica pripadnika srpskih oružanih snaga i zaklani.

– U jednoj jami je pronađeno pet tela, nestalih pripadnika Vojske Jugoslavije. Njima su ruke bile vezane žicom na leđima, a reobdukcioni nalazi su utvrdili da su povrede nanete projektilima ispaljenim iz ručnog vatrenog oružja, dok su dva tela zaklana – navodi izvor “Vesti” blizak istrazi u Prištini i dodaje da je reč o zločinima koji su počinili pripadnici 121. brigade OVK pod komandom Fatmira Ljimaja.

Kada je reč o žrtvama, prema našim saznanjima, reč je o petorici pripadnika Vojske Jugoslavije i dvojici službenika MUP Srbije, starosti između 25 i 65 godina života. Sva tela su u međuvremenu identifikovana, a posmrtni ostaci predati porodicama.

Da podsetimo, Fatmir Ljimaj, Naser Krasnići, Naser Šalja i Nedžmi Krasnići su optuženi za ratni zločin protiv civila tokom rata na Kosovu 1999. godine. Optužnica ih tereti za ubistva, mučenje i ugrožavanje zdravlja albanskih i srpskih civila sa Kosova i ratnih zarobljenika. Prethodno, Ljimaj je oslobođen u Haškom tribunalu zbog nedostatka dokaza.

Naime, jedan od ključnih svedoka Agim Zokaj, komandant logora OVK u Klečki, tokom rata je vodio dnevnik, a u Haškom tribunalu je uživao maksimalne mere zaštite i bio zaveden kao Dosije X. Ipak, septembra 2011. godine je pronađen mrtav u parku u Duizburgu. Taj dnevnik je sada jedan od dokaza u procesu koji se protiv Ljimaja vodi u Prištini na osnovu koga su i pronađene ove masovne grobnice.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *