„Срби, нећете моћи дуго да балансирате између ЕУ и Русије“

„Срби, нећете моћи дуго да балансирате између ЕУ и Русије“

13 јула 2017

Стивен Блокманс научни сарадник ЦЕПС-а, бриселског тинк-танка који се бави европском спољном политиком, сматра да за Србију дугорочно није одрживо балансирање између Запада и Русије.

„Путин и Ердоган потпирују ватру“

– Неки политичари на Западном Балкану заиста се играју ватром. Спољне снаге попут Путинове Русије и Ердоганове Турске потпирују жар – рекао је он у интервјуу за Јуропијен Вестерн Балканс (ЕWБ).

Они, како је додао, играју на карту меке силе својих земаља, наводећи пример илузије о словенском братству и војних вежби Србије са Русијом и Белорусијом.

– Тај пример показује да је стратешки политички и економски смер Србије можда у супротности са позиционирањем њене војске, усвајући тиме нестабилну позицију наводне неутралности. За Србију није дугорочно одржива позиција балансирања између Запада и Русије. Њени стратешки интереси нису само војно или безбедносно питање, већ су они дефинисани и социоекономским условима – каже Блокманс и подсећа да 80 одсто трговинске размене Србија обавља са ЕУ.

Како додаје, несврставање или „клађење на два коња“ је контрапродуктивно стратешком циљу Србије а то је чланство у ЕУ и резултира одлагањима на путу приступања.

– Србији би боље било да се усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ. То наравно захтева политичку храброст – истиче он.

Блокманс је оценио и да је у Србији дошло до назадовања у пољу медијских слобода и транспарентности, као и да реформа правосуђа није још успела.

KOMENTARI2 коментара

  1. Ivan Grozni says:

    Ja se slazem sto gospodin misli o sedenju na dve solice. On izgleda cita statistiku koju mu daju celnici SNSa. Ako se Fijatovi automobili izuzmu od izvozne statistike,neznam sta mi izvozimo u EU. Mi nemamo sta da izvezemo. Maline, i sve druge poljoprivredne proizvode mozemo da izvezemo na druga trzista. Mi nemamo dovoljno ovaca ni govedi koliko mozemo da plasiramo na bliskom istoku. Neznam sta drugo izvozimo izuzev ljudi. Stiven je verovatno u sluzbi promene svesti u Srbiji.

  2. goran says:

    Bogami samo dve stolice spasavaju Srbiju. Na severu Srbije vojna kineska baza. A na jugu, sto metara od kosovske granice, izraelska. Zna se koliko oni vole muslimane. Posle cemo pricati da li je teorija o dve stolice toliko losa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u