СРБИ НИСУ СЛАВИЛИ НОВУ ГОДИНУ НИ 31. ДЕЦЕМБРА, НИ 13. ЈАНУАРА! ЕВО KАДА СУ СЛАВИЛИ (ВИДЕО)

СРБИ НИСУ СЛАВИЛИ НОВУ ГОДИНУ НИ 31. ДЕЦЕМБРА, НИ 13. ЈАНУАРА! ЕВО KАДА СУ СЛАВИЛИ (ВИДЕО)

15 јануара 2021

СЕРБИKА вам открива чињенице о Србима, њиховој историји, традицији, обичајима и култури. У овој емисији можете сазнате све око Јулијанске нове године и када су Срби славили Нову годину.

(Интермагазин)

KOMENTARI12 коментара

 1. Косовац says:

  Свака ти част СЕРБИКА. Али бих ја бих данас више волео да те називам СРБИКА. Зато што ме оно СЕР асоцира на нешто што није енглеска титула, а у српском језику означава једну реч због које и цар тамо иде пешке. ……………У оно срећно комунистичко (сорошоидно) доба, било је прећутно забрањено слављење 07. јануара, дочек 14. јануара, славе, ускрси, литије, записи, итд. И сами комунистички Срби (данашњи сорошоиди) су децидно стављали на знање осталим назадним Србима да су те прославе кажњиве – не по закону, него по морално-политичкој подобности. Нарочити акцент су ставили на забрану да се слави СРПСКА НОВА ГОДИНА. Знате, ону православну нову годину 14. јануара (обрезение Господа Исуса Христа) комуњаре су назвале СРПСКА НОВА ГОДИНА. Сви смо тада знали да 14. јануар славе и Руси, Бугари, Грци, Румуни, Сиријци, Молдовљани, Украјинци,……. Али нам је некако националистички било мило што су комуњаре то назвали СРПСКА. Тако смо ми са још већим жаром (контра комуњарама) прихватили да је то Српска Нова Година. И решили смо да јебемо мајку свакоме ко каже да то није српска нова година. ………………..Елем, у Приштини шездесетих година прошлог века комунизам је био на врхунцу, а ја клинац мали. Не знам како, али неки Срби Приштевски комунисти као да им је неко окренуо бурурет у глави, организовали су у престижном хотелу Косовски Божур дочек СРПСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ. Изгледа да је било много добро, сви су причали, ја сам слушао. Било је и српских гласова да све те изгреднике треба искључити из КПЈ. Био је штос коме смо се сви смејали, на улазу у „Косовски Божур“ постављена је српска стража. Превентивни разлози. Свако ко би кренуо на улаз, стража је заустављала и рекла му: „Кажи чаша!“. Ако би неко рекао „Ћаша!“, знало се да је Шипо, њега су културно избацивали напоље. ………………..Елем, тај хотел „Косовски Божур“ више не постоји. Срушен је. Остале су разгледнице на којима се виде да је пола фасаде (по вертикали) било обложено мермером у боји, мозаик, са ликовима 3 коњаника Косовских јунака: Југ Богдан, Милан Топлица, и Косанчић Иван. …..Хотел „Косовски Божур“ је гађан ракетом Томахавк 1999. године. Томахавк је веома прецизан, али овде се радило о милисекундама координата, па је Тома Хавк звизнуо у ни криву ни дужну робну кућу Ђрмија, по поларним координатама удаљеном неколико милисекунди. Онда је Бил Клинтон дао паре да се Ђрмија обнови, а конто тога да се хотел „Косовски Божур“ СРУШИ. То није било тешко, срушити неку зграду из 1957. године и уместо ње направити неку имитаЦИЈУ, види се на Гооглету. СРЕЋНА СРПСКА НОВА ГОДИНА.

  • Косовац says:

   Да мало објасним (појасним): Када локатор поставиш у Хотел Косовски Божур, на пример у портирницу хотела, Тома Хавк за мало, врло мало промаши. Иде право, али се деси нека мини девијација, па онда Тома Хавк груне у робну кућу преко пута (у Грмију, у преводу на заједнички језик – Ђрмију). Косовски Божур остаје на лицу места. Каже један Шипо: „Ништа, ми ћемо то ручно“. ………………..Овај случај није баш био идентичан у Београду, када је локатор постављен у згради РТС. Ту је бомба пукла баш тамо где је гађано. Пун погодак, право у српски Твитер (РТС), који је ширио огавне дезинформације. Сећам се. СРЕЋНА СРПСКА НОВА ГОДИНА.

  • Рамонда Сербика says:

   Ти које помињеш име им се не поменуло,комунисти,успели су да два највећа срБска празника,срБску нову годину и Ђурђев дан отму срБима и поклоне их,прогласе их ЦИГАНСКИМ славама/празницима.Нажалост,тих које помињеш,име им се не поменуло,комунисти има и данас,и данас раде на уништењу срБа и Србије - укидају Десанку Максимовић,П.П.Његоша,Милоја С. Милојевића ,одричу се Дечана и П.Патријаршије,...Или ћемо се одупрети и ми њих уништити или ћемо нестати.Избор је наш.

 2. petrovgrad says:

  To su dva kalendara Julijanski i Gregorijanski stvoreni iz tehničkih razloga i za praktičnu primenu. To nema nikakve veze sa Srbima. Srpski kalendar je star 7539 godina. Srbi su nastali mnogo pre Rimljana. Ko zna i treba da zna, ko nezna i ne treba da zna. Srpska nova godina po starom kalendaru počinje aprila meseca. 13 januar je dan rimskih bahanalija. Pročitajte malo iz zabranjene istorije Srba. Svi važni događaji iz istorije Srba datirani su po starom srpskom kalendaru, sve dok nije ukinut početkom 19 veka.

  • bilje says:

   Na kuli u Smederevu ima uzidana /ciglama/ godina gradnje po srbskom kalendaru i rodnoj veri pradedovskoj...trebalo bi da je ovo 7529-ta .Godina se delila na zimu i leto, pocinjala je oko Djurdjevdana/povezano sa mesecevim menama/ a zavrsavala u se u jesen kad se bere grozdje oko Mitrovdana.

   • Gagi says:

    Sve je verodostojno i postoji, mnogo toga jos. Danasnji, od Vucica dobro penziono obezbedjeni Titovi oficiri nas ubedjuju da su oni vojno odbranili ovu Srpsku zemlju. Doduse, vise moralno nego prakticno. Nema veze sto smo izgubili teritoriju, bitno je da smo preduzeli " sve i odbranili" od Srpskog uticaja. Nasa nacija je postala jadna i groteksna, svi danas svoj zivot zasnivaju na hohstaplerskim i neradnickim ustupcima onima koji zele nesto nase. Pare danas imaju oni koji su ih imali i ranije,razni kolonizatorski poverenici. Sta mislite, da li detaljno proveravaju kome ce dati pare da otvori europsku firmu i da ga snadbevaju njihovim proizvodima. NIKADA nije bilo lakih para, gle cuda, nas narod zivi kao sto nikada nije.

 3. da da says:

  Slave kad im hrvati kažu jer su sise neopevane.

 4. Риста says:

  Нико и никад није довека славио само једне исте датуме и свеце. То се мења спрам развоја једног народа и те промене су увек биле из неког интереса било победника, било руководилаца, било издајника, било откривене истине или лажи. Народ је увек присиљаван да мења своје прославе и важне датуме иако ни један народ то никада није желео. Значи да датуми нису свети и никад нису ни били. На овом свету никад ништа није било свето нити је опстало кроз историју. Дакле, оваки као СереБика па додајући у тај Рашомон препаметних и нова руководства са новим интересима, освајаче, ослободиоце и сличне багре никле из народа или никле из силе - НИКАДА НЕМАЈУ НИШТА СВЕТО! То су разне Серебике, НВОвци, Лучићи, Дачићи, Скојевци, СКЈевци, Радикали, СНСовци, попови, новоисторичари, сиененовци, квислинзи, аутошовинисти, аналитичари, издајници, мочварни родољуби и остале битанге које пљачкају или покушавају да опљачкају народ својом препамећу. Сваки народ је двоструко инертан а на првом месту му је инерција да задржи стање које му омогућава да преживи било да тачкама расађује биљке и рукама баца семе да никне више плодова или да стање задржи тракторима и када неко почне да му омета ту инерцију онда долази до друге инерције а то је револуција која гази. Тако ће сви ови горе набројани једног дана бити згажени. Серебика није ништа друго него нова манипулација сакривена иза лажног родољубља. Да су они тако велики родољуби, били би српски талибани по КиМ, Крајини, Рашкој… Све остало је теорија превртљивости било на неки родољубиви начин који се лакше жваће или НВО начин. Србија је специјална ЦИЈА лабораторија у којој се слободно и отворено експериментише са разним Кандићкама, Серебикама, Шешељима, квислинзима, Лучићима и стотинама других исто или супротно усмерених организација и појединачних кретена који служе за туцање народа у здрав мозак. Наравно да нисам никада слушао Лучића, Јакшића, Кандићку, Вучића, Тачија, нисам ни Серебику и никада и нећу. Довољно само да видим на који начин запене, да чујем пар реченица и никада више не обратим пажњу на њих, ма колко их медији стављали испред мојих очију и ма колко диван био фил који нам сервирају.

  • Gagi says:

   Risto... prevazisao si sam sebe, postao si otvorniji i eksplicitniji. Verbalno ti cuvam ledja od ovog nakaradnog "intelektualnog" olosa koji su prvu zivotnu sisu posisali u Mica Trend akademiji. Da su svi komentatori na ovom portalu zivi i zdravi, da nam dusmani nase dece i njihov projekat unistenja casnih ljudi propadne kao sto ce to uskoro biti sa njima. U ovoj nasoj 7529 godini koja se uskoro menja, svima nama zelim da budemo dostojni i da jos hrabrije u buducnosti satiremo dusmane ovog naroda. Zivot je neponovljiv, bolje je biti junak naseg Srpskog naroda jedan minut, nego komunjarska katolicka sluga ceo zivot. Neka bira sta ko hoce, MI znamo nase.

  • Александар бре says:

   То се зове егоцентризам, и помешан са макијавелизмом даје хипер-суперлатив саможовости. То је оно када ти нека глупост падне на памет (пошто си препаметан да би се удостојио слушања туђег става) и онда ту своју глупост прихватиш као догму. Јер, наравно, сам си себи довољан.

 5. Gagi says:

  Nemanjici nasi divni, Lazare nebeski i tvoji Obilici, Jugovici sveti i Orlovici, Olivero dostojna i tvoj duhovni brat Stevan Sindjelic ......... Junaci Srpski koji ste ljubili svoje potomstvo i avliju, vidite li ono sto mi nismo u stanju da vidimo. Znam da nas je malo koji smo spremni da Vam se zahvalimo sto nosimo Vase junacko ime. Nije ovo danas nasa avlija koju ste vi zeleli i zbog koje ste ginuli. Ovo je danas avlija gde komotno moze da se prilegne na tetkinom kaucu ako se onaj ko nosi kofercic umori. Pararelnog duhovnog zivota nema, da ga ima , ovi nasi istorijski junaci ne bi dozvolili ovakvu destrukciju avlije za koju su dali glavu. To samo znaci jedno.......

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u