Срби учили Американце војним вештинама!

Срби учили Американце војним вештинама!

8 новембра 2015

VOJNICI POSMATRAJU KARTEДомаћини војне вежбе „Заједничка одлучност В“, у америчком центру за обуку „Хоенфелс“ у Немачкој поручили су данас да су вежбе прилика да размене искуства с колегама из других земаља, а конкретно од колега из Србије научили су како да се више ослоне на људски фактор, уместо на технологију.

Ричард Матисон и Денијел Хоукинс су амерички војници који су српској јединици додељени као официри за везу са којима је Тањуг разговарао. Они су први пут на вежби у Немачкој, а након две недеље непрестаног дружења са српским колегама, кажу да су много научили.

„Овакве заједничке вежбе су битне јер помажу да радимо заједно, градимо однос кроз тренинг, и да научимо много једни од других. Радио сам са српском војском као извиђач и могао сам да их науучим неке ствари које ми практикујемо у САД, а они ће то знање моћи да пренесу колегама код куће“, казао је Хоукинс.

Исто важи и обрнуто, рекао је он, наводећи да и САД војници носе кући знање које су стекли радећи са својим српским колегама, а пре свега су усавршили способност да раде са другим јединицама, страним војскама.

Он је, извештачу Тањуга који екслузивно прати вежбе у Хоенфелсу, рекао да је од српских војника научио како извршавати задатак без ослањање на нове технологије, пошто се америчка војска махом у потпуности ослања на технологије.

„Научио сам ствари од којих се војска САД удаљила, а ВС, зато што нема толико технолошке опреме, то и даље ради. Ми, на пример, користимо ГПС уместо проучавања мапе, користимо технологије за ноћно извиђање, а они то раде без икакве технологије, онако како су наши војници некада радили. То и ми сада вежбамо“, рекао је он.

Хоукинс је похвалио чињеницу да су српски војници дисциплиновани и изразио наду да ће остати у контакту са тим „дивним људима које је упознао – посвећеним, лојалним и дисциплинованим војницима“.

„Заиста сам импресиониран. Нисам на почетку знао шта да очекујем јер никад раније нисам био на овој вежби, али сам импересиониран њиховим нивоом дисциплине, лојалношћу и посвећеном труду на тренинзима“, подвукао је он.

Хоукинс је оценио да су заједничке вежбе важне, најпре због заједничких мисија и у реалном животу.

„Зато је боље да знамо наше лимите и ко би требало какав приоритет да има у тренингу. На дужи рок гледано, бићемо бољи партнери“, истакао је он у изјави Тањугу.

Матисон је са своје стране додао да је вежба добро искуство, јер је корисно видети како припадници других војски раде заједно, како би нормално радили без мешања неког другог, и како могу сви заједно да испуњавају задатке.

Он је нагласио да је имао прилику да од српских војника сазна нешто о њиховој култури, домовини, али и да попије одличну кафу какву Срби праве.

Наиме, амерички војници нису знали за „турску кафу“, па су их припадници ВС током вежбе навикли на овај топли напитак, преноси Тањугов извештач.

Матисон је указао да је имао прилику од српских војника много тога и да научи, од припрема, до тога како се извршавају задаци, али и како је могуће радити као целина и поред језичке баријере. Он се похвалио и да је, међу српским војницима, стекао пријатеље.

Да то није усамљен случај, показују и примери других америчких војника који се својим српским колегама обраћају са „брате“ – на српском језику.

Током војне вежбе у америчком центру за обуку српски војници су имали прилику да, заједно са припадницима војски других земаља, вежбају борбе у ситуацијама које су „пресликане“ са терена.

Симулирајући реалне ситуације, на вежби су могли да виде како се треба понашати у борбу у насељеној средини, али и како преговарати са локалним становништвом у крхкој ситуацији.

Војницима су на ареалу за вежбе, такозваном „Боксу“, направљене „реалне“ ситуације са којима се могу суочити у сукобима или међународним мисијама, као што су села у којима се налазе непријатељи и непријатељски расположено становништво.

Такође је било и изненадних напада у шуми и током кретања у оквиру добијених задатака.

У свим тим сукобима припадници ВС имали су мале губитке и одлично су се показали.

За разлику од неких других њих многе ситуације нису могле изненадити и знали су брзо да одговоре и прилагоде се насталом стању, те противника потисну.

Противници су амерички војници, који покушавају на све начине да изненаде своје колеге које се налазе на „супротној страни“ у заједничкој вежби више нација.

Војна вежба је показала и разлике у раду, при чему су српски војници имали прилике да виде да је у америчкој војсци све усмерено на што већу безбедност војника и што мање губитке у борбама.

Они на располагању имају сву могућу опрему која треба да спречи и најмање повреде, од наочара како не би задобили повреде очију, па све до безбедности у возилима која користе у свим акцијама, па тако и пешадијским.

На вежби учествују готово све формације војске од оклопних јединица, преко авијације, па до пешадије.

Лекар у српској јединици Давид Стевановић истакао је да је здравствено стање српских војника повољно, да, током две недеље проведених на терену, у шуми, није било тежих повреда, нити инфекција.

„Здравствено стање припадника јединице је такво да су спремни за извршење задатака“, нагласио је он.

Припадници пешадијске чете 21. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске на војној вежби у Немачкој придодати су једном инжењерском батаљону, где обављају задатке обезбеђења.

Осим 99 припадника пешадијске чете Друге бригаде, на вежби учествује 4.600 војника из 16 земаља – 10 земаља чланица НАТО, а остале су чланице Програма партнерство за мир.

Између осталих, у вежби учествују војници из Албаније, Бугарске, Француске, Немачке, Литваније, Холандије, Норвешке, Румуније, Словеније, САД, Грузије, Црне Горе.

Вежбу организује Европска команда Оружаних снага САД с циљем унапређења интероперабилности и међусобног разумевања припадника копнених војски у реализацији операција у мултинационалном окружењу.

Јединице Копнене војске обучавају се у мултинационалном центру за обуку „Хоенфелс“ од 2011. године, а ово је четврта вежба на којој учествују припадници 21. пешадијског батаљона.

KOMENTARI2 коментара

  1. mija says:

    Pazite s kim delite znanje. Greška vas može skupo koštati.

  2. За Србију says:

    Јако "паметно". Колике смо будале, то свет није видео.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u