Срби учили Американце војним вештинама!

Srbi učili Amerikance vojnim veštinama!

8 novembra 2015

VOJNICI POSMATRAJU KARTEDomaćini vojne vežbe „Zajednička odlučnost V“, u američkom centru za obuku „Hoenfels“ u Nemačkoj poručili su danas da su vežbe prilika da razmene iskustva s kolegama iz drugih zemalja, a konkretno od kolega iz Srbije naučili su kako da se više oslone na ljudski faktor, umesto na tehnologiju.

Ričard Matison i Denijel Houkins su američki vojnici koji su srpskoj jedinici dodeljeni kao oficiri za vezu sa kojima je Tanjug razgovarao. Oni su prvi put na vežbi u Nemačkoj, a nakon dve nedelje neprestanog druženja sa srpskim kolegama, kažu da su mnogo naučili.

„Ovakve zajedničke vežbe su bitne jer pomažu da radimo zajedno, gradimo odnos kroz trening, i da naučimo mnogo jedni od drugih. Radio sam sa srpskom vojskom kao izviđač i mogao sam da ih nauučim neke stvari koje mi praktikujemo u SAD, a oni će to znanje moći da prenesu kolegama kod kuće“, kazao je Houkins.

Isto važi i obrnuto, rekao je on, navodeći da i SAD vojnici nose kući znanje koje su stekli radeći sa svojim srpskim kolegama, a pre svega su usavršili sposobnost da rade sa drugim jedinicama, stranim vojskama.

On je, izveštaču Tanjuga koji eksluzivno prati vežbe u Hoenfelsu, rekao da je od srpskih vojnika naučio kako izvršavati zadatak bez oslanjanje na nove tehnologije, pošto se američka vojska mahom u potpunosti oslanja na tehnologije.

„Naučio sam stvari od kojih se vojska SAD udaljila, a VS, zato što nema toliko tehnološke opreme, to i dalje radi. Mi, na primer, koristimo GPS umesto proučavanja mape, koristimo tehnologije za noćno izviđanje, a oni to rade bez ikakve tehnologije, onako kako su naši vojnici nekada radili. To i mi sada vežbamo“, rekao je on.

Houkins je pohvalio činjenicu da su srpski vojnici disciplinovani i izrazio nadu da će ostati u kontaktu sa tim „divnim ljudima koje je upoznao – posvećenim, lojalnim i disciplinovanim vojnicima“.

„Zaista sam impresioniran. Nisam na početku znao šta da očekujem jer nikad ranije nisam bio na ovoj vežbi, ali sam imperesioniran njihovim nivoom discipline, lojalnošću i posvećenom trudu na treninzima“, podvukao je on.

Houkins je ocenio da su zajedničke vežbe važne, najpre zbog zajedničkih misija i u realnom životu.

„Zato je bolje da znamo naše limite i ko bi trebalo kakav prioritet da ima u treningu. Na duži rok gledano, bićemo bolji partneri“, istakao je on u izjavi Tanjugu.

Matison je sa svoje strane dodao da je vežba dobro iskustvo, jer je korisno videti kako pripadnici drugih vojski rade zajedno, kako bi normalno radili bez mešanja nekog drugog, i kako mogu svi zajedno da ispunjavaju zadatke.

On je naglasio da je imao priliku da od srpskih vojnika sazna nešto o njihovoj kulturi, domovini, ali i da popije odličnu kafu kakvu Srbi prave.

Naime, američki vojnici nisu znali za „tursku kafu“, pa su ih pripadnici VS tokom vežbe navikli na ovaj topli napitak, prenosi Tanjugov izveštač.

Matison je ukazao da je imao priliku od srpskih vojnika mnogo toga i da nauči, od priprema, do toga kako se izvršavaju zadaci, ali i kako je moguće raditi kao celina i pored jezičke barijere. On se pohvalio i da je, među srpskim vojnicima, stekao prijatelje.

Da to nije usamljen slučaj, pokazuju i primeri drugih američkih vojnika koji se svojim srpskim kolegama obraćaju sa „brate“ – na srpskom jeziku.

Tokom vojne vežbe u američkom centru za obuku srpski vojnici su imali priliku da, zajedno sa pripadnicima vojski drugih zemalja, vežbaju borbe u situacijama koje su „preslikane“ sa terena.

Simulirajući realne situacije, na vežbi su mogli da vide kako se treba ponašati u borbu u naseljenoj sredini, ali i kako pregovarati sa lokalnim stanovništvom u krhkoj situaciji.

Vojnicima su na arealu za vežbe, takozvanom „Boksu“, napravljene „realne“ situacije sa kojima se mogu suočiti u sukobima ili međunarodnim misijama, kao što su sela u kojima se nalaze neprijatelji i neprijateljski raspoloženo stanovništvo.

Takođe je bilo i iznenadnih napada u šumi i tokom kretanja u okviru dobijenih zadataka.

U svim tim sukobima pripadnici VS imali su male gubitke i odlično su se pokazali.

Za razliku od nekih drugih njih mnoge situacije nisu mogle iznenaditi i znali su brzo da odgovore i prilagode se nastalom stanju, te protivnika potisnu.

Protivnici su američki vojnici, koji pokušavaju na sve načine da iznenade svoje kolege koje se nalaze na „suprotnoj strani“ u zajedničkoj vežbi više nacija.

Vojna vežba je pokazala i razlike u radu, pri čemu su srpski vojnici imali prilike da vide da je u američkoj vojsci sve usmereno na što veću bezbednost vojnika i što manje gubitke u borbama.

Oni na raspolaganju imaju svu moguću opremu koja treba da spreči i najmanje povrede, od naočara kako ne bi zadobili povrede očiju, pa sve do bezbednosti u vozilima koja koriste u svim akcijama, pa tako i pešadijskim.

Na vežbi učestvuju gotovo sve formacije vojske od oklopnih jedinica, preko avijacije, pa do pešadije.

Lekar u srpskoj jedinici David Stevanović istakao je da je zdravstveno stanje srpskih vojnika povoljno, da, tokom dve nedelje provedenih na terenu, u šumi, nije bilo težih povreda, niti infekcija.

„Zdravstveno stanje pripadnika jedinice je takvo da su spremni za izvršenje zadataka“, naglasio je on.

Pripadnici pešadijske čete 21. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske na vojnoj vežbi u Nemačkoj pridodati su jednom inženjerskom bataljonu, gde obavljaju zadatke obezbeđenja.

Osim 99 pripadnika pešadijske čete Druge brigade, na vežbi učestvuje 4.600 vojnika iz 16 zemalja – 10 zemalja članica NATO, a ostale su članice Programa partnerstvo za mir.

Između ostalih, u vežbi učestvuju vojnici iz Albanije, Bugarske, Francuske, Nemačke, Litvanije, Holandije, Norveške, Rumunije, Slovenije, SAD, Gruzije, Crne Gore.

Vežbu organizuje Evropska komanda Oružanih snaga SAD s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika kopnenih vojski u realizaciji operacija u multinacionalnom okruženju.

Jedinice Kopnene vojske obučavaju se u multinacionalnom centru za obuku „Hoenfels“ od 2011. godine, a ovo je četvrta vežba na kojoj učestvuju pripadnici 21. pešadijskog bataljona.

KOMENTARI2 komentara

  1. mija says:

    Pazite s kim delite znanje. Greška vas može skupo koštati.

  2. Za Srbiju says:

    Jako "pametno". Kolike smo budale, to svet nije video.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *