СРБИЈА ПРИПРЕМА ОДГОВОР НА ПРИТИСКЕ СИЛА: Три тачке Београда за одбрану КиМ

СРБИЈА ПРИПРЕМА ОДГОВОР НА ПРИТИСКЕ СИЛА: Три тачке Београда за одбрану КиМ

9 августа 2019

Одлучна дипломатска битка за компромисно решење за косовско питање, које не би подразумевало да Србија изгуби све, заштита нашег народа на КиМ од могућег погрома и очување мира, као и тежња да се Српска листа одржи као доминантна и кохезиона политичка опција Срба у покрајини.

Ово су, како „Новости“ сазнају, три кључне тачке на којима ће почивати напори Београда од јесени, током које нашу државу, како је најавио председник Александар Вучић, очекују велика искушења, нарочито на Косову и Метохији.Председник је у четвртак указао да ће Запад покушати да убрза решавање косовског проблема али и подвукао да решење неће моћи да буде остварено ако Србија не добије ништа:

– Оно што сам ја имао као идеју, разграничење, сви су одбацили. Хајде да видим шта је ваша идеја јер то нисам чуо, осим више притисака на мене, у којима ће рећи: ти можеш да издржиш, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо и са ЕУ и са новцем за Србију.

Поводом медијских навода да амерички председник Доналд Трамп жели решење питања КиМ до јуна следеће године, а с обзиром на то да је и председник Француске Емануел Макрон спомињао „убрзање“ на овом плану, Вучић је на ТВ Прва рекао да овде није питање рока, већ садржине:

– Проблем је у садржају, у ономе што нудиш и шта ћемо да договоримо. Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена.

Уочи нових разговора српског државног врха са представницима великих сила које су заинтересоване за расплет косовског чвора, а који се очекују на јесен, неке од престоница већ су најавиле своје позиције. Од новог руског амбасадора у Србији чуло да ће „Русија подржати компромисно и креативно решење о којем морају да се договоре Београд и Приштина и које би Русија могла да брани у Савету безбедности УН“.

Пре тога, председник Француске Емануел Макрон саопштио је да „ни позиција Београда, као ни позиција Приштине не могу да остану какве јесу, већ да свако мора да се помери“. Док је о томе какав би требало да буде договор двеју страна, заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Метју Палмер рекао да „нико неће бити приморан да ради нешто што не може да уради, али да би САД волеле да преговори иду ка договору који води међусобном признавању Србије и Косова и који отвара пут ка Европи“.Иначе, саветник америчког председника Џон Болтон, који је требало да посети Београд и Приштину, неће ићи у те посете, а разлог је, како је у четвртак рекао Вучић, то што је Приштина пред изборима. Он је истакао да се целокупна америчка администрација залаже за укидање такса на робу из Србије, али да због предстојећих избора на Косову, Болтон неће имати с ким да разговора. Поменуо је и последњу одлуку о непризнавању српског пасоша:

– Изборима се одлаже дијалог, а видимо да се утркују и по питању такса и по најглупљим питањима као што су документа. Преговарали смо о томе да се за улазак на Косово може користити лична карта, али и пасош може да послужи као лична карта.

Вучић је рекао и да се, како се примиче 2020. година, и уз познати став да се нашој земљи жури ка Европи, ка инвестицијама и богатијем друштву, Србија доводи у ситуацију да вага да ли се исплати једно или друго. Рекао је да нерешено косовско питање Србију много кошта и да бисмо, да то питање не постоји, имали директне стране инвестиције у висини од пет милијарди евра, али „да нема везе колико нас кошта“.

– Да нема тог питања било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже „Пирот није ваш“, да ћемо да кажемо да због инвестиција на то пристајемо?

Нећемо толеристати погром

Поводом навода појединих медија да су српске обавештајне службе упозорене на појачане активности терористичко-криминалне група Б-13 која, наводно, спрема крваву јесен и нападе на северни део, односно Косовску Митровицу и Зубин Поток, Вучић је рекао да он нема доказе за тако нешто.

– Не искључујем могућност различих инцидената, покушаја… Неће се то догодити, можда напад, али нећемо толерисати убијање српског живља и погром – поручио је председник, поново истичући да је стратешки циљ косовских Албанаца да овладају простором северног дела КиМ.

Таксе нису само Рамушева идеја

Иса Мустафа, по трећи пут реизабрани председник најутицајнијег опозиционог ДСК, обелоданио је да га је бивши премијер Рамуш Хардинај питао за став те странке о увећању такса од 100 одсто на производе из Србије и БиХ, али да првобитна идеја о таксама није била Харадинајева, већ су то, каже, предложили бивши и садашњи председник ДПК Хашим Тачи и Кадри Весељи, као и Енвер Хоџај. Они су, како је прецизирао, предложили увођење такса од 10, а потом 20 одсто.

– То су биле добре мере и ниједан политички субјекат не може да приписује себи заслуге за њихово увођење. А 100 одсто увећани порез на производе из Србије и БиХ ће остати и ако ДСК дође на власт након ванредних парламентарних избора – најавио је Мустафа.

KOMENTARI4 коментара

 1. Slobodanka says:

  "SRBIJA PRIPREMA ODGOVOR NA PRITISKE SILA: Tri tačke Beograda za odbranu KiM", a prva je: "Odlučna diplomatska bitka za kompromisno rešenje za kosovsko pitanje, koje ne bi podrazumevalo da Srbija izgubi sve" - Ovo je politika Atlantskog saveza i države SAD, dakle LAŽ je da zvanični Beograd sprema diplomatsku bitku kao odgovor na pritiske sila.

  • test01 says:

   Pa naravno kada navodna Srpska vlast radi za taj isti zapad i ispunjava im zelje da bi ostali na vlasti i pljackali narod. To samo gov... motka moze da izleci !!!

 2. Za Srbiju says:

  Srbija je već toliko puta ponižena. Činjenica da imamo ovakvog predsednika, je poniženje. Više nije problem u poniženjima, već u opstanku države i naroda.

 3. Milan says:

  "Ne isključujem mogućnost različih incidenata, pokušaja… , možda napad, ali nećemo tolerisati ubijanje srpskog življa i pogrom." E precedniče a srpsku policiju i srpsko pravosudje si povukao sa KIM, itd. E junače naš, kako ćeš da izvedeš zaštitu preostalog srpskog življa na KIM?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u