СРБИЈИ СТИГАО НОВИ „ДОБРОНАМЕРНИ“ УЛТИМАТУМ ИЗ НЕМАЧКЕ

СРБИЈИ СТИГАО НОВИ „ДОБРОНАМЕРНИ“ УЛТИМАТУМ ИЗ НЕМАЧКЕ

24 октобра 2020

Неком чудном историјском иронијом, баш у дану кад се обележавала годишњица стрељања ђака у Крагујевцу током Другог светског рата, Србија је овог 21. октобра добила нови ултиматум од званичног Берлина.Немачки амбасадор при УН Кристоф Хојзген са те највише светске политичке позорнице поручио је Србима да „пуцају себи у ногу“ јер воде политику повлачења признања независног Косова.

Добронамерни савет Хојзгена Србији је да ради на признању Косова, па и сама да га призна уколико жели да постане чланица Европске уније.

Ултиматум Берлина — Срби, пуцајте у срце

У преводу са немачког на српски, амбасадор и бивши спољнополитички саветник Ангеле Меркел саветовао је Србе: „Немојте да пуцате себи у ногу него одмах пуцајте у срце!“

Хојзген је Београду саопштио: Престаните да се рањавате и самоповређујете без потребе одбраном државне целовитости, одмах се одрекните Косова, прекратите себи муке и убијте се као држава.

Званични Берлин је искусно, са висине, гордо и надмоћно препоручио недораслој и махнитој Србији која очигледно не зна шта чини, па пуца себи у ноге као ненормална, да искључи апарате на које је прикључена, да ликвидира и сваку примисао државности и достојанства, да се самоуништи.

У неку руку, такву поруку Немачке требало би и ценити јер је огољена до сржи, брутална до неукуса, искрена до нелагоде.

Требало би се чак Берлину и званично захвалити јер није увијао свој крајњи циљ — признање Србије да је Косово независно — у неке шарене фолије и еуфемизме о свеобухватним споразумима и компромисима за тобожњу заједничку будућност.

Било би пожељно одати признање Хојзгену јер је очински лупио Београду шамар који отрежњује од европијанства, утопијских заноса и заблуда да Србију чека чланство у Европској унији једнога дана кад се реформише и испуни стандарде за тај чин.

Шта се нуди Србији

Потпуно је, дакле, јасно да се Србији нуди једино смрт државе, једино чупање сопственог срца и нестанак, како би нека окупирана територија, раскомадани провизоријум добио шансу да можда некада уђе у ЕУ.

И добро је да, чак и кад формално наставимо тај јалови и бесмислени кафкијанско бирократски пут евроинтеграција, суштински знамо да је то лавиринт без краја и да будемо свесни и спремни да градимо алтернативу за сопствени живот и постојање уместо смрти.

Због свега тога је у неку руку катарзична, па чак и оптимистична нова Хојзгенова порука јер не оставља простор за тумачења, играрије и фолиражу.

Само на једну ствар је Берлин, ипак, морао да пази и било би корисно по општу хигијену да му се то у будућности не понови. А то је да не помиње Србији било какво пуцање, па макар то било и у ноге, на дан кад се обележава стрељање српских ђака у Крагујевцу.Знамо, ово је модерна Немачка која је потпуно раскинула са својом нацистичком прошлошћу, која је клекла пред својим жртвама и суштински се преобратила.

Ни у једном смислу немамо намеру да извлачимо неке непримерене историјске паралеле нити да задиремо у историјске странице које су одавно затворене.

Али баш због тога, ваљало би да званичници Берлина, кад спреме нови ултиматум за Србију, баце поглед на календар — да можда није случајно 21. октобар.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. milorad3 says:

  samo ih ignorisati, nemci su opasna stoka ako imaju armiju ali im rusi NEĆE dozvoliti da se naoružaju.Na svaki pokušaj masivnijeg jačanja armije u nemačkoj preko noći, oni će dobiti nuklearni tepih , takodje preko noći.NEMCI VIŠE NIKADA NEĆE MARŠIRATI NA ISTOK a ako budu budale odmarširaće ovoga puta u zaborav.Da je nemačka zaista ozbiljno naoružana oni bi nas već napali to je sigurno ali dokle god oni mole da mi priznamo nešto što su oteli to je smešno.Treba im poručiti da priznanje neće dobiti nikada, i prekinuti kontakte iu vezi kosova sa njima, to će ih podstaći na maštovitiji i verovatno razumniji pristup kosovskim resursima i nama kao njihovim VLASNICIMA.Dokle god se oni nadaju da će našto da izmuvaju ovde imaćemo ovakvu blesavu poziciju, a mislim da im se jasno može poručiti da nas više i ne interesuje baš preterano ulazak u EU, to je potrebno JAVNO reći pa će te videti STRKU I ZBRKU u berlinu i briselu.Ima bre lajčaka da obese za primer i kao žrtvu da nas odobrovolje:)Treba insisitirati na UN rezolucijama i treba vratiti našu vojsku i policiju prema toj rezoluciji.Evo mogu da se kladim da kada im se jasno i neopozivo stavi do znanja da od priznanja nema ništa i da mi ne želimo pod ucenama da postanemo deo EU ,ajde da se kladimo da će se priča iz BERLINA ŽESTOKO promeniti.I to EXSPRES.Oni su takiodje računali na ustaše kao sredstvo vojne pretnje jer sami ne mogu to da rade otvoreno ali od ustaša uskoro neće ostati ni U,veća sada je ta pretnja potpuno impotentna.Jačati armiju i odbiti ucene i prekinuti prazne razgovore to je sve što treba da uradimo, neka se oni kuvaju malo i razmišljaju kako da se postave.Loptica je u njihovom dvorištu sada.

 2. Ivke says:

  SOMINA JEDNA, izjavi te da je nepozeljna osoba i kraj

 3. persida says:

  Kad sam se jutros probudila, bila sam nervozna. Nemci mi nisu javili sta da doruckujem.

 4. petrovgrad says:

  Ало Швабови није ово 1914 година.Ни тада Вам нисмо попустили. Какав ултиматум, терајте се у три .... .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u