„Србију“ сачували југоносталгичари

„Србију“ сачували југоносталгичари

24 фебруара 2017

10 jugonostalgicari_620x0

ЗАХВАЉУЈУЋИ двојици југоносталгичара који су на лицитацији купили ланац земље „Србије“ за 55.000 евра, спречен је „распад“ четврте „Мини-Југославије“ у Суботици. Оснивач ове туристичке атракције Блашко Габрић био је жирант колеги који није враћао кредит, па је банка на добош ставила део његове парцеле на којој се већ 13 година налази надалеко позната „Мини-СФРЈ“.

– Он није плаћао свој кредит, а банка ме није известила о томе, све док нису дошли да плене моју имовину – прича Грбић. – Тражио сам од банке да отплатим кредит, али ми то није дозвољено, јер према њиховом мишљењу имам превише година. Од 2012. смо се судили, али је суд ипак одлучио да се земља прода и „Мини-Југославија“ распарча. Срећом, на лицитацији су учествале две особе које имају статус почасних држављана „Мини-Југославије“, и оне су купиле земљиште, па тако „Југославија“ остаје целовита и наставља са својим активностима.

Од када је основана, „Мини-Југославија“ је омиљено место за скупове југоносталгичара из свих република бивше велике СФРЈ.

– „Мини-Југославија“ има велики потецијал да буде место братимљења младих из целог региона и Европе, па планирамо да конкуришемо за средства из фондова ЕУ како бисмо ту организовали кампове и разне манифестације – додаје Блашков рођак Горан Габрић. – Желимо да то буде место за културно изражавање младих, место где могу да се одржавају радионице, музички фестивали, концерти, еколошке акције… Желимо да ту буде и туристички инфо-центар за све бивше југословенске републике где ће оне представљати свој потенцијал. Укратко, да све то буде нови живот „Југославије“.

ОСАМ ХИЉАДА „ДРЖАВЉАНА“

„МИНИ-ЈУГОСЛАВИЈА“ се простире на три и по хектара и броји око осам хиљада „држављана“, оних који су се на последњем попису изјаснили као Југословени.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u