„Србију“ сачували југоносталгичари

„Srbiju“ sačuvali jugonostalgičari

24 februara 2017

10 jugonostalgicari_620x0

ZAHVALJUJUĆI dvojici jugonostalgičara koji su na licitaciji kupili lanac zemlje „Srbije“ za 55.000 evra, sprečen je „raspad“ četvrte „Mini-Jugoslavije“ u Subotici. Osnivač ove turističke atrakcije Blaško Gabrić bio je žirant kolegi koji nije vraćao kredit, pa je banka na doboš stavila deo njegove parcele na kojoj se već 13 godina nalazi nadaleko poznata „Mini-SFRJ“.

– On nije plaćao svoj kredit, a banka me nije izvestila o tome, sve dok nisu došli da plene moju imovinu – priča Grbić. – Tražio sam od banke da otplatim kredit, ali mi to nije dozvoljeno, jer prema njihovom mišljenju imam previše godina. Od 2012. smo se sudili, ali je sud ipak odlučio da se zemlja proda i „Mini-Jugoslavija“ rasparča. Srećom, na licitaciji su učestvale dve osobe koje imaju status počasnih državljana „Mini-Jugoslavije“, i one su kupile zemljište, pa tako „Jugoslavija“ ostaje celovita i nastavlja sa svojim aktivnostima.

Od kada je osnovana, „Mini-Jugoslavija“ je omiljeno mesto za skupove jugonostalgičara iz svih republika bivše velike SFRJ.

– „Mini-Jugoslavija“ ima veliki potecijal da bude mesto bratimljenja mladih iz celog regiona i Evrope, pa planiramo da konkurišemo za sredstva iz fondova EU kako bismo tu organizovali kampove i razne manifestacije – dodaje Blaškov rođak Goran Gabrić. – Želimo da to bude mesto za kulturno izražavanje mladih, mesto gde mogu da se održavaju radionice, muzički festivali, koncerti, ekološke akcije… Želimo da tu bude i turistički info-centar za sve bivše jugoslovenske republike gde će one predstavljati svoj potencijal. Ukratko, da sve to bude novi život „Jugoslavije“.

OSAM HILJADA „DRŽAVLJANA“

„MINI-JUGOSLAVIJA“ se prostire na tri i po hektara i broji oko osam hiljada „državljana“, onih koji su se na poslednjem popisu izjasnili kao Jugosloveni.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *