Srbiju skoro svi razumeju zbog stava oko Ukrajine

Srbiju skoro svi razumeju zbog stava oko Ukrajine

5 априла 2014

un-headquartersMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da većina zemalja članica EU ima razumevanja prema stavu Srbije o ukrajinskoj krizi.

Mrkić je, posle neformalnog sastanka u Atini 28 članica EU i zemalja kandidata za članstvo – Srbije, Makedonije, Crne Gore i Turske, najavio i da bi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton trebalo da poseti Beograd krajem aprila.

„Na dnevnom redu su bile teme poput Istočnog partnerstva, a to čitajte kao – kriza u i oko Ukrajine, i bilo je još pomena o Siriji i nekim drugim žarištima koji su u takozvanom južnom susedstvu EU“, rekao je on danas Tanjugu.

Ministar Mrkić je kazao da je Srbija u razgovoru bila mnogo puta pomenuta, „u 90 odsto slučajeva krajnje benevolentno“ i sa razumevanjem u pogledu pozicije Beograda prema situaciji u Ukrajini.

„Mi smo objasnili kako gledamo na čitavu situaciju i ponovili ono što je već svima poznato – da će uskoro biti oformljena snažna vlada, shodno volji naših građana, koji su se nedavno odlučivali na izborima, i da će ta vlada izneti svoje stavove, ne samo principijelne, nego i neke stavove o pojedinim događajima u vezi s raznim kriznim žarištima, uključujući Ukrajinu“, rekao je on.

Šef srpske diplomatije je dodao i da je srpska strana odgovorila na sve postavljene upite i da su učesnici sastanka bili zadovoljni svim odgovorima.

Mrkić je rekao da je razgovarao i sa Eštonovom, koja mu je ukratko prepričala sadržaj nedavnih razgovora u Briselu s premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

„Dogovarali smo se o tome kada bi to moglo da bude najzgodnije da Ketrin Ešton dođe u Beograd i verovatno će to biti pre kraja aprila“, rekao je on.

Ministar Mrkić je dodao da je imao bilateralne razgovore s više kolega, od kojih su unapred bila zakazana dva – s ministrom spoljnih poslova Španije Hoseom Manuelom Garsija-Margaljom i novom šeficom italijanske diplomatije Federikom Mogerini.

U Atini je juče i danas održano neformalno ministarsko zasedanje, kojim je predsedavao Evangelos Venizelos, ministar spoljnih poslova Grčke, predsedavajuće EU.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije istaknuto je da je učešće Mrkića na sastanku u Atini još jedan u nizu susreta koji ukazuju na povišenu dinamiku odnosa sa EU od početka pregovora o pristupanju Srbije EU.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u