SRBIN NA ČEKANJU: Čeka srpski pasoš četiri i po godine

SRBIN NA ČEKANJU: Čeka srpski pasoš četiri i po godine

6 marta 2014

pasoZoran Jovanović (52) iz pograničnog sela Tabanovce, na severu Makedonije, zahtev za prijem u državljanstvo Republike Srbije podneo je još 10. avgusta 2009. godine, a na poslednju telefonsku „urgenciju“ prošle sedmice od nadležnih iz MUP u Beogradu, obavešten je da je predmet „u postupku“, ali kada će biti rešen, „Srbin na oduženom čekanju“ još ne zna.

Nevesela iskustva sa birokratskom „doslednošću“ zaboravnih činovnika MUP Srbije, u istrajnosti ovog radnika pogona kompanije „Simpo“ u Preševu, da po cenu obaranja rekorda u čekanju na željeno i zakonom regulisano pravo na srpsko državljanstvo, „Novosti“ su objavile 22. jula prošle godine. Jovanovićeva ispovest tada je bila naslovljena „Srbin broj 0101-7617/09“. Aluzija je bila na broj predmeta pod kojim je zahtev predat u konzularnom odeljenju Ambasade Srbije u Skoplju. Prema tadašnjim zakonskim uslovima, podneti zahtev je „taksirao“ sa 203 evra.

U međuvremenu, zahvljajući odluci Vlade u Beogradu o ukidanju administrativne takse na ime zahteva za upis, odnosno utvrđivanje državljanstva Republike Srbije za građane koji ispunjavaju zakonske uslove u zemljama regiona, procedura je postala – besplatna. No, Jovanovićev predmet je i sa regulisanom „taksom“ još „u postupku“.

– Sa zadrškom sam saznao da se moj predmet vodi pod brojem 204-1-13906/09. Rečeno mi je da je na dokumentaciji prikačena i napomena za „urgent“ rešenje. Bez imalo želje za šegačenjem morao sam da upitam koliko dugo bih čekao da nije bilo tog notiranja za urgentno rešenje. Iskreno, zaista sam se nadao da ću steći toliko željeno državljanstvo matice i na ovim martovskim izborima u Srbiji konačno moći da glasam na biračkom mestu u Ambasadi Srbije u Skoplju. Ali, eto nažalost, i to ostaje na čekanju – jada se Jovanović.

Objašnjava da su od njegovog podnošenja zahteva u Ambasadi Srbije u Skoplju, do sada „dva konzula izgurala mandate, a nedavno je stigao i treći…“. Od obaveštenja iz konzularnog odeljenja kaže, odavno nema nikakve koristi, ni novina, jer, kako veli, „i oni čekaju na zvaničan odgovor nadležnih iz MUP u Beogradu…

“BRZI ODGOVOR” BEZ LjUTNjE

U nadi da će „zatureni“ predmet zahteva za prijem u srpsko državljanstvo biti aktiviran ponovnim podsećanjem u „Novostima“, Jovanović je potražio ponovo „asistenciju“ našeg lista:

– Obratio sam se i vladinoj Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, odakle nude „brze odgovore“ na pitanja kao što je moj slučaj. Ljubazno su zabeležili pitanje i posle nekoliko dana „obradovali“ su me objašnjenjem da „baš i ne smeju previše da dosađuju nadležnima u MUP jer se oni – ljute.“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *