СРПСКА АРАБИЈА: Арапи купују куће по Војводини!

СРПСКА АРАБИЈА: Арапи купују куће по Војводини!

2 септембра 2015

prig (3)_620x0Са југа инвазија ојађених избеглица из Сирије, Авганистана и других ратом захваћених исламских земаља, а на северу Србије држављани пребогатих Уједињених Арапских Емирата купују српске куће. Није, међутим, до краја јасно да ли то чине из туристичких разлога, како тврде једни, или да би на време гурнули ногу у врата за 2017. годину, када ће странци несметано моћи да купују обрадиву српску земљу што, опет, сумњају други.

Како год било, извесно је да је неколицина држављана УАЕ, до сада, на периферији Сомбора пазарила равно десет, а у Пригревици, једном од села суседне апатинске општине четири куће.

– Коректни људи, врло углађени и фини. Ја сам им рекла своју цену, они своју и коначно се, не кријем, нађосмо на 31.000 евра – прича пензионерка Душанка Пилиповић у пространом, поцигланом дворишту у Улици Нине Марковића у Пригревици.

За поменути новац она је, после деценије узалудних покушаја, заправо продала две куће – нову са поткровљем зидану пре отприлике три деценије и стару, „швапску“, добијену у колонизацији после рата. Да јој син са породицом није одселио у Канаду, не би то учинила. Сада, задовољна, чека да је нови власници исплате и преузму кључеве.

У преостале три куће које су Арапи купили у Пригревици, нисмо затекли никога. Према назаничним, али поузданим информацијама, релативно нова приземница у Улици краља Петра отишла је за 21.000, запуштена набијача у Васиља Гаћеше за 9.000, а нова и врло лепа спратница на Апатинском путу, која је припадала Милки Баждар, за 25.000 евра.

– Она је већ добила новац, купила стан у Сомбору и одселила се. Неки мештани су јој, наводно, претили да ће на кућу бацити бомбу ако је прода Арапима, што је, наравно, потпуно сулудо. Прича се и да нови власник има три жене и осморе деце, али ми их још нисмо видели – вели, уз молбу да јој не помињемо име, једна Микина комшиница.

Реакције на долазак Арапа су у Пригревици подељене. Док једни кажу да је боље да куће, не би ли село које лагано подумире ипак оживело, купује било ко, други у доласку Арапа виде поменуту рачуницу везану за куповину земље, па чак и опасност од – исламизације!

– Обратило нам се доста узнемирених мештана, па смо од надлежних министарстава тражили да нам разјасне по ком основу странци купују куће и који су разлози да то чине. Одговоре још чекамо – каже Стоја Зоројевић, секретар МЗ Пригревица.
Ни око једног, ни око другог, према речима Кристине Козјак, власнице сомборске агенције некретнина „Флат“, нема никаквих дилема. Законски основ је међудржавни споразум Србије и УАЕ који грађанима обе земље омогућава да у оној другој купују некретнине, а мотиви искључиво туристички.

– Ово је за њих напросто егзотично подручје где авионом стигну за пет и по сати колико нама, рецимо, аутомобилом треба до Златибора. Они желе да имају оно што им у Емиратима недостаје – сопствене зелене травњаке и воћњаке које могу да купе за релативно мали новац – каже Козјакова преко чије агенције су Арапи купили већину кућа у Србији.

Ногу је, наставља она, у марту ове године повукао један пензионисани власник грађевинске фирме из Абу Дабија, иначе пријатељ амбасадора УАЕ у Србији, а потом је куће купило и неколико његових рођака и пријатеља. Платили су тржишне цене, не расипајући се новцем превише.

– Нико од њих, иначе, није из најбогатијих емиратских слојева и никога, ту су потпуно изричити, не занима било какав бизнис у Србији – каже Козјакова.

– Желе само да овде дођу на месец-два и да уживају!

Уз то, наглашава она, немају везе ни са фирмама из УАЕ које су купиле пољопривредна добра у оближњим Алекси Шантићу, Сивцу и Сонти. За разлику од Пригревице, долазак Арапа је у Сомбору изазвао много мање узнемирености. Разлог је, највероватније, у томе што су купили старије салаше у готово опустелим приградским насељима Ненадић и Градина или новије, али сасвим усамљене на Безданском путу.

УЉЕ И ГРАФИТИ ПО ЗИДОВИМА

НЕезадовољство због продаје некретнина Арапима, најекстремнији Пригревчани исказали су тако што су фасаду куће у Краља Петра полили машинским уљем. На оној у Васиља Гаћеше су, опет, недавно осванули графити који се противе продаји странцима.

(Вечерње новости)

KOMENTARI5 коментара

 1. Ana says:

  Hahaha a zašto da ne kupuju? Pa Srbi neće da žive u selima, niko im ništa ne otima, ljudi pošteno platili. Je l' po vašoj logici bolje je da se zatru sela nego da kuće i napuštene salaše kupe stranci? Kada su tačno Srbi postali takvi kreteni, baš me zanima?

 2. Svetislav says:

  Kad arapi i drugi muslimani kupe kuce, oni uvek pricaju iste price da je za odmor, medjutim iza toga se krije veci plan. Dovoljno je da znate (ko zna, ili hoce da zna), kako bosanski muslimani, siptari itd, planiraju prosirenja svojih naselja na stetu vecinskog stanovnistva. Raspitajte se kod prognanih Srba iz bih, Kosmeta pa onda pricajte da to nije tacno, kao sto ova kretenka Ana laze!

 3. Miticus says:

  Mi smo svedoci novog biblijskog egzodusa. Sinovi Avraama dosli u obecanu zemlju Hanaansku (Srbiju), koju im je obecao Bog njihovih otaca, kojima se i Srbi mole, tj, njihovom Bogu ili njihovom sinu, svejedno, ista je to familija. Bog njihovih otaca kazni Srbe njihovom gluposcu, ucinio je da se Srbi zatiru, da postanu mutavi, kaznio ih na taj nacin. Sinovi slovenski, Srbi, primise mudru nauku od njihovog Boga, tj sina: ko ti uzme kosulju, podaj mu i drugu, ko ti uzima zemlju (Kosovo), ti mu daj i ostatak, kako bi Bogu bilo ugodno a Bog je pravedan pa ce raspodeliti kome treba, tj, Bog je obecao Avraamu da ce ga dovesti u obecanu zemlju i da ce se tu namnoziti, kao zvezde na neb i da ce ih taj narod slovenski zdusno prihvatiti. I bog nacini, te sinovima slovenskim dade mudre vladare, koji vladase godinama a ovaj zadnji, resi mudro da ih prihvati, da izgradi prihvatilista sinovima Avraamovim. I nastani Bog sinove Avraamove u zemlji Hanaanskoj (Srbiji). Vavilon, podize zid, to ucini i vladar Misirski, jer oni ne poverovase u reci sina Bozjeg da kosulja treba biti na rasprodaji. Ovo bejase knjiga Postanja prva. Tako su i Palestinci prihvatili Jevreje i jednog dana osvanu im 1948 drzava, kojoj sada ne mogu nista a sami nemaju drzavu. A imali je nekada.

 4. Miticus says:

  Oglas: Odazivam se pozivu nase crkve za pomoc, pa izdajem kucu zajedno sa imovinom, novopridoslim gradjanima sveta. Cena je po dogovoru, ali bi mogli i da zivimo zajedno, jer smo ionako svi pod bozjim krovom isti. Kuca je nova i nalazi se na istoj imovini vec vise od 200 godina unazad. Moji preci su ziveli za to da je ja izdajem drugima, kako bih lepo ziveo od kirije, ali mene zemaljske stvari ne interesuju, mene ceka carstvo nebesko. Sifra: pravi hriscanin

 5. Goran says:

  Sve ce te stare i novo stampane novcanice koje su arapi donijeli uskoro postati bezvrijedan papir . Nebi me zacudilo da se sve tako tempira da izbjeglice pokupuju sve , a onda , eto slucajno krah valute , banke i svega. E onda ce braco Srbi bande da izadu iz podzemlja i eto krvi koliko volis,,,,,,,bas onako kako su Soros i njemu slicni predvidali. Nije slucajno da 80 posto mladih muskaraca medu migrantima,,,,,,kakav zadatak oni imaju !? Zivjela EU i Vuciceva prcija Srbija!!!Kako nam lijep suzivot predvidaju :-) , neznam samo dali cemo svi morati u dzamije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u