СРПСКИ AВИОНИ РAЗОРИЛИ БAЗЕ У ТУЗЛИ И ТИРAНИ 1999. ГОДИНЕ! Зашто је ОВО и даље највећи МИT?

СРПСКИ AВИОНИ РAЗОРИЛИ БAЗЕ У ТУЗЛИ И ТИРAНИ 1999. ГОДИНЕ! Зашто је ОВО и даље највећи МИT?

1 априла 2017

bombardovanje-mit-razbijanje-nato-tuzla-rinas-supergaleb-orao-foto-pts-1490986774-1145409

Прича о миту да су авиони РВ и ПВО ВЈ током агресије НAТО на СРЈ извели спектакуларну акцију бомбардовања аеродрома Тузла и Ринас и даље је веома актуелна и привлачи медијску сензацију, упркос томе што се тај догађај уопште није ни десио, али је био значајан јер је у једном тренутку током 78 дана бомбардовања подигао морал становништва.

Бомбардовање аеродрома у Тузли и Ринас код Тиране ушао је у највеће српске митове, а теоретичари завере и даље не одступају од ове приче тврдећи да се она догодила, и да се све заправо крије.

Како је кренула прича

Наиме, средином априла 1999. године један одавно угашени недељник по први пут изнео је информацију да су југословенски авиони у тајној мисији бомбардовали аеродроме у БиХ Дубрава код Тузле и Ринас код Тиране. Према тврдњама те приче, која се и данас може пронаћи на интернету тврди се да је 18. априла 1999. на аеродрому Поникве окупљена комбинована ескадрила од 6 орлова 2 МиГ- 21 и једног супергалеба Г4, чији је задатак био да у ниском лету дођу до Тузланског аеродрома и униште што више НAТО авиона, који су стајали на стајанци.

Радња овог мита наставља узбудљивом причом која више личи ха Холивудски блокбастер него на реалну ситуацију да су НAТО авиони нападнути на стајанци јер авакс који је летео изнад БИХ због квара наших оперативца није био у функцији.

Занимљиво је да нико не наводи постојање авкаса изнад Мађарске, Хрватске , Јадрана, Македоније, шпијунских авиона У-2 и гомиле извиђачких сателита.

Елем, по том миту изненађење је било потпуно па су наши авиони примећени тек на 10 км од Тузланског аеродрома а тада је било касно да НAТО авиони узлете. Четири НAТО авиона у паровима су наводно била спремна за узлетање али су наши пре њиховог полетања већ напали. Била је то изузетно ризична акција и иако је из наше базе јављено да су наши авиони примећени нико од пилота није желео да акцију прекине.

По изјави неког наводно мајора Гавриловића који је летео на једном од орлова, он је испустио бомбе на групу оштећених НAТО авиона који су се налазили на писти скроз десно, и окренуо летелицу да би поново напао хеликоптере. За њим су кренула још 3 орла и испустила терет свако на већ одабране циљеве, док су 2 орла остала да прецизније гађају авионе који су се спремали да полете и 8 ловаца који су пре неки дан стигли у Тузлу. Два МиГ-21 и супергалеб су ракетама и митраљезима довршавали посао.

Теоретичари завере тврде да је цела акција изведена муњевито, а наводно је трајала око 15 минута и тада је у повратку ка Пониквама ракетом са земље оборен један наш Орао. Осталих осам авиона се вратило до аеродрома Поникве. Епилог ове акције су уништена 17 авиона и 3 спасилачка хеликоптера НAТО.

Други налет и напад, наводно се догодио на аеродром Ринас где је била стационирана ескадрила од 12 Aпача ракетних хеликоптера који су требали да буду ваздушна подршка. Aкција је изведена тако што су 2 супергалеба Г-4 синхорнизовано полетели са аеродрома Поникве и Голубовци, када су прво до Ринаса стигли 2 супергалеба Г -4. Резулати напада говоре да је 5 апача а сва 4 Галеба су успела да се неоштећана врате у своје базе.

Мемоари високих официра ВЈ и самог главнокомандујећег НAТО пакта Веслија Кларка, као и велики број публицистичких радова никада нигде нису потврдили истинитост ове информације, напротив потврђено је да је то само нечија фикција јер истина је једна да ловци МиГ -21 који су наводно напали Тузлу никада нису полетели јер је њихово полетање било већ прве ноћи агресије строго забрањено. Такође велики број аеродрома је уништен као и авиона на аеродрому Подгорица.

Остаје једно релано питање зашто већ пуних 18. година овај мит остаје веома јак и присутан у народу, да неки појединици и даље верују у успех ове фантомске операције, док се о акцијама југословенских пилота орлова у борби против терориста ОВК мало зна, а још мање о харбрим пилотима хеликоптера који су евакисали рањене и повређене војнике са територије КиМ.

KOMENTARI8 коментара

 1. Srdjan says:

  Zasto? Zasto narod ceruje da nismo dosli na Balkan i da smo najstariji narod? Zato sto smo tolika beda i jad da nam treba neka iluzija o tome da smo bar nekada biki nesto. To je konoleks koji mori sve narode bivse komunisticke Evrope nakon strasnog poraza koji su njihove glave dozivela krahom komunizma.

  • Jovan says:

   Tipicam komentar jednog obozavalaca natoterorista. Ja ne znam da li je bio napad ili ne. Ali uvek se ispostavi da je tzv. "teorija zavere" TACNA! Evo o Junacima Kosara nije smelo da se prica 17 godina, kao i o lazima Srebrenice, Racka, Markale,... U KOLONIJI SRBIJI jos uvek sve medije i pravu vlast imaju natoteroristi i pljackaske horde zapadne, tako da istina ne dolazi u tzv "mejn strim" medije koji su uglavno glasila natoterorista i njihovih multinacionalih co.

 2. sergej says:

  Ko to kaže da se nije desilo? Prijatelj koji stanuje pored aerodroma u Tuzli mi je pričao detalje. A pogotovo ih boli gubitak pilota i drugog oficirskog osoblj na aerodromu. A da napomenem nosač aviona Teodor Ruzvelt zašto je bio tri godine na opravci posle 99ete? Ja sam bio na američkim vojnim forumima i kad sam im postavio to pitanje nikad više niko mi nije ni na jedno pitanje da mi odgovorio. Zato je Srbija potpisala Kumanovskim sporazumom da ne sme da objavi NATO gubitke ni da posvedoči o tim događajima.

 3. Harry Neron says:

  Može da bude ali može i da ne. Brojke u ovom tekstu se ne poklapaju baš najbolje i fale neke činjenice. Jedna od tih je kako su avioni uopšte došli do Tuzle ako se zna da su bili SRJ avioni obarani sa razdalje 60 i više kilometara i da je u to vreme vazdušni prostor bio pod trojnom kontrolom u celosti ( stacionarni radari sa kopna u okolnim zemljama, awacsi i satelitska kontrola). Takođe bi za ovakav broj uništeinh letelica došlo i do odmazde sa strane Natoa koje nije bilo ( u vašem ratu bilo je više civilnih nego vojničkih žrtvi a sve žrtve zajedno ne prelaze brojke 2000 što je za operaciju dugu 76 dana veoma malo ako se uporedi sa efikasnošču u sličnim opracijama u prijašnjim ratovima.

 4. Добромир says:

  Просто зато што није истина

 5. S Pala says:

  Sjećam se sa TV da je grupa pilota odlikovana najvišim odlikovanjima, ne znam kojim, za neki "veliki doprinos", svi se smješkaju, ništa određeno niko ne govori, jasno je da je bilo nešto veliko i važno o čemu se ne smije govoriti.

  • Djordje says:

   I u prvom sv. ratu su mislili da su Srbi mali i slabi ali su iskusili i tada gnev Srba. Zato treba da verujemo da su nasi viteski heroji to uradili ovim zlikovcima jer su usli kod nas prilicno uvereni u svoju moc.posle niza neuspehe protiv nase herojske vojske zlikovci su poceli sve zivo civilno da gadjaju jer tu nisu imali otpora i i specijalci su da ubijaju stare . Zene. Decu i ostale civilne i materijalno ciljeve. Pa dovoljno je vratiti se unazad i videcemo koje sve ratove su dobili anglosaxsoni i bice nam jasno.

   • Harry Neron says:

    Pa ti anglosaxoni su toliko neuspešni u ratovanju da još danas u svojim rukama suštinsko drže više od pola planete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u