СРПСКИ AВИОНИ РAЗОРИЛИ БAЗЕ У ТУЗЛИ И ТИРAНИ 1999. ГОДИНЕ! Зашто је ОВО и даље највећи МИT?

SRPSKI AVIONI RAZORILI BAZE U TUZLI I TIRANI 1999. GODINE! Zašto je OVO i dalje najveći MIT?

1 aprila 2017

bombardovanje-mit-razbijanje-nato-tuzla-rinas-supergaleb-orao-foto-pts-1490986774-1145409

Priča o mitu da su avioni RV i PVO VJ tokom agresije NATO na SRJ izveli spektakularnu akciju bombardovanja aerodroma Tuzla i Rinas i dalje je veoma aktuelna i privlači medijsku senzaciju, uprkos tome što se taj događaj uopšte nije ni desio, ali je bio značajan jer je u jednom trenutku tokom 78 dana bombardovanja podigao moral stanovništva.

Bombardovanje aerodroma u Tuzli i Rinas kod Tirane ušao je u najveće srpske mitove, a teoretičari zavere i dalje ne odstupaju od ove priče tvrdeći da se ona dogodila, i da se sve zapravo krije.

Kako je krenula priča

Naime, sredinom aprila 1999. godine jedan odavno ugašeni nedeljnik po prvi put izneo je informaciju da su jugoslovenski avioni u tajnoj misiji bombardovali aerodrome u BiH Dubrava kod Tuzle i Rinas kod Tirane. Prema tvrdnjama te priče, koja se i danas može pronaći na internetu tvrdi se da je 18. aprila 1999. na aerodromu Ponikve okupljena kombinovana eskadrila od 6 orlova 2 MiG- 21 i jednog supergaleba G4, čiji je zadatak bio da u niskom letu dođu do Tuzlanskog aerodroma i unište što više NATO aviona, koji su stajali na stajanci.

Radnja ovog mita nastavlja uzbudljivom pričom koja više liči ha Holivudski blokbaster nego na realnu situaciju da su NATO avioni napadnuti na stajanci jer avaks koji je leteo iznad BIH zbog kvara naših operativca nije bio u funkciji.

Zanimljivo je da niko ne navodi postojanje avkasa iznad Mađarske, Hrvatske , Jadrana, Makedonije, špijunskih aviona U-2 i gomile izviđačkih satelita.

Elem, po tom mitu iznenađenje je bilo potpuno pa su naši avioni primećeni tek na 10 km od Tuzlanskog aerodroma a tada je bilo kasno da NATO avioni uzlete. Četiri NATO aviona u parovima su navodno bila spremna za uzletanje ali su naši pre njihovog poletanja već napali. Bila je to izuzetno rizična akcija i iako je iz naše baze javljeno da su naši avioni primećeni niko od pilota nije želeo da akciju prekine.

Po izjavi nekog navodno majora Gavrilovića koji je leteo na jednom od orlova, on je ispustio bombe na grupu oštećenih NATO aviona koji su se nalazili na pisti skroz desno, i okrenuo letelicu da bi ponovo napao helikoptere. Za njim su krenula još 3 orla i ispustila teret svako na već odabrane ciljeve, dok su 2 orla ostala da preciznije gađaju avione koji su se spremali da polete i 8 lovaca koji su pre neki dan stigli u Tuzlu. Dva MiG-21 i supergaleb su raketama i mitraljezima dovršavali posao.

Teoretičari zavere tvrde da je cela akcija izvedena munjevito, a navodno je trajala oko 15 minuta i tada je u povratku ka Ponikvama raketom sa zemlje oboren jedan naš Orao. Ostalih osam aviona se vratilo do aerodroma Ponikve. Epilog ove akcije su uništena 17 aviona i 3 spasilačka helikoptera NATO.

Drugi nalet i napad, navodno se dogodio na aerodrom Rinas gde je bila stacionirana eskadrila od 12 Apača raketnih helikoptera koji su trebali da budu vazdušna podrška. Akcija je izvedena tako što su 2 supergaleba G-4 sinhornizovano poleteli sa aerodroma Ponikve i Golubovci, kada su prvo do Rinasa stigli 2 supergaleba G -4. Rezulati napada govore da je 5 apača a sva 4 Galeba su uspela da se neoštećana vrate u svoje baze.

Memoari visokih oficira VJ i samog glavnokomandujećeg NATO pakta Veslija Klarka, kao i veliki broj publicističkih radova nikada nigde nisu potvrdili istinitost ove informacije, naprotiv potvrđeno je da je to samo nečija fikcija jer istina je jedna da lovci MiG -21 koji su navodno napali Tuzlu nikada nisu poleteli jer je njihovo poletanje bilo već prve noći agresije strogo zabranjeno. Takođe veliki broj aerodroma je uništen kao i aviona na aerodromu Podgorica.

Ostaje jedno relano pitanje zašto već punih 18. godina ovaj mit ostaje veoma jak i prisutan u narodu, da neki pojedinici i dalje veruju u uspeh ove fantomske operacije, dok se o akcijama jugoslovenskih pilota orlova u borbi protiv terorista OVK malo zna, a još manje o harbrim pilotima helikoptera koji su evakisali ranjene i povređene vojnike sa teritorije KiM.

KOMENTARI8 komentara

 1. Srdjan says:

  Zasto? Zasto narod ceruje da nismo dosli na Balkan i da smo najstariji narod? Zato sto smo tolika beda i jad da nam treba neka iluzija o tome da smo bar nekada biki nesto. To je konoleks koji mori sve narode bivse komunisticke Evrope nakon strasnog poraza koji su njihove glave dozivela krahom komunizma.

  • Jovan says:

   Tipicam komentar jednog obozavalaca natoterorista. Ja ne znam da li je bio napad ili ne. Ali uvek se ispostavi da je tzv. "teorija zavere" TACNA! Evo o Junacima Kosara nije smelo da se prica 17 godina, kao i o lazima Srebrenice, Racka, Markale,... U KOLONIJI SRBIJI jos uvek sve medije i pravu vlast imaju natoteroristi i pljackaske horde zapadne, tako da istina ne dolazi u tzv "mejn strim" medije koji su uglavno glasila natoterorista i njihovih multinacionalih co.

 2. sergej says:

  Ko to kaže da se nije desilo? Prijatelj koji stanuje pored aerodroma u Tuzli mi je pričao detalje. A pogotovo ih boli gubitak pilota i drugog oficirskog osoblj na aerodromu. A da napomenem nosač aviona Teodor Ruzvelt zašto je bio tri godine na opravci posle 99ete? Ja sam bio na američkim vojnim forumima i kad sam im postavio to pitanje nikad više niko mi nije ni na jedno pitanje da mi odgovorio. Zato je Srbija potpisala Kumanovskim sporazumom da ne sme da objavi NATO gubitke ni da posvedoči o tim događajima.

 3. Harry Neron says:

  Može da bude ali može i da ne. Brojke u ovom tekstu se ne poklapaju baš najbolje i fale neke činjenice. Jedna od tih je kako su avioni uopšte došli do Tuzle ako se zna da su bili SRJ avioni obarani sa razdalje 60 i više kilometara i da je u to vreme vazdušni prostor bio pod trojnom kontrolom u celosti ( stacionarni radari sa kopna u okolnim zemljama, awacsi i satelitska kontrola). Takođe bi za ovakav broj uništeinh letelica došlo i do odmazde sa strane Natoa koje nije bilo ( u vašem ratu bilo je više civilnih nego vojničkih žrtvi a sve žrtve zajedno ne prelaze brojke 2000 što je za operaciju dugu 76 dana veoma malo ako se uporedi sa efikasnošču u sličnim opracijama u prijašnjim ratovima.

 4. Dobromir says:

  Prosto zato što nije istina

 5. S Pala says:

  Sjećam se sa TV da je grupa pilota odlikovana najvišim odlikovanjima, ne znam kojim, za neki "veliki doprinos", svi se smješkaju, ništa određeno niko ne govori, jasno je da je bilo nešto veliko i važno o čemu se ne smije govoriti.

  • Djordje says:

   I u prvom sv. ratu su mislili da su Srbi mali i slabi ali su iskusili i tada gnev Srba. Zato treba da verujemo da su nasi viteski heroji to uradili ovim zlikovcima jer su usli kod nas prilicno uvereni u svoju moc.posle niza neuspehe protiv nase herojske vojske zlikovci su poceli sve zivo civilno da gadjaju jer tu nisu imali otpora i i specijalci su da ubijaju stare . Zene. Decu i ostale civilne i materijalno ciljeve. Pa dovoljno je vratiti se unazad i videcemo koje sve ratove su dobili anglosaxsoni i bice nam jasno.

   • Harry Neron says:

    Pa ti anglosaxoni su toliko neuspešni u ratovanju da još danas u svojim rukama suštinsko drže više od pola planete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *