СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ: Зашто сви избегавају да кажу једну ствар о КОРОНАВИРУСУ?

СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ: Зашто сви избегавају да кажу једну ствар о КОРОНАВИРУСУ?

20 априла 2020

Члан тима који се борио против једне од највећих пошасти у историји Југославије дао је своје виђење епидемије коронавируса.

Епидемија узрокована корона вирусом ускоро би требало да крене силазном путањом, пошто је наша земља достигла врхунац заразе. Добра је ствар што је на дневном нивоу почело да се тестира више од 2.000 људи, а донете су и одличне мере у право време. Само уз њихово поштовање заустављено је рапидно ширење болести и знатно је смањен број смртних случајева.Овако, за „Новости“, сумира тренутну ситуацију са вирусом корона у Србији, епидемиолог у пензији, др Радмило Петровић, који је више од тридесет година радио у Институту за имунологију и вирусологију „Торлак“. Он је један од лекара који су се својевремено борили и изборили са изненадном појавом вируса великих богиња, у народу познатијим као вариола вера. Овај вирус у ондашњу СФРЈ донео је Ибрахим Хоти из Ђаковице са верског пропутовања у Меку и Медину.

Иако се он у земљу вратио још почетком 1972. године, вирус је откривен тек 14. марта, када је већ било заражено 140 људи на Kосову и Метохији, Новом Пазару, Чачку, Београду и на северу Црне Горе.

– Ситуација јесте била алармантна, али ни близу ове која нас је сада задесила – присећа се др Петровић.

– Струка је брзо реаговала, па је спречено даље ширење ове болести, иако је једно време међу народом завладала велика паника. Kарантин је био уведен само у неколико градова и трајао је отприлике 30 дана, а било је и осам импровизованих објеката на простору читаве земље где су се смештали оболели. Епидемија је трајала близу два месеца и за то време је велике богиње добило 180 људи, а преминуло њих 36, што је 20 одсто од укупног броја заражених.

Разлика између короне и вариола вере је у томе што су се велике богиње могле пренети било којим путем и доста брже су се шириле. Ипак, велика ангажованост свих успела је то да спречи и у релативно кратком року прекине даље напредовање.

Kако истиче др Петровић, главни разлог због кога се болест није дуже задржала у земљи и самим тим усмртила већи број људи јесте вакцина. За потребе вакцинације свих грађана Југославије убрзано је почела да се производи у Загребу.

– Да није било вакцине, сигурно би последице биле много теже. Иако није било могуће направити толико доза за кратко време, успели смо све да доведемо под контролу за два месеца, када се успешно опоравио последњи заражени пацијент. Сви медицински радници били су мобилисани по објектима где су се људи вакцинисали, а војска и полиција су регулисали кретање грађана. Нико ко није био вакцинисан није смео на улицу.

– Вирус короне се лакше преноси од САРС-а – сматра епидемиолог.

– Најугроженији су пензионери, али је велика заблуда да млади људи не могу имати озбиљне последице уколико покупе заразу.

Доктору није јасно зашто стручњаци избегавају да истакну да се ова болест преноси и путем ваздуха, кад је то све очигледније. Доминантан пренос свакако је респираторним путем, односно капљицама које се стварају после кашљања и кијања. То су капљичне слузи са великом количином вируса и оне се сасуше, постану капљична језгра и остану дуго у ваздуху.

– Наш народ је доста недисциплинован – напомиње доктор.

– Само челичном дисциплином смо успели да обуздамо ширење вариоле вере 1972. године. Специфична смо ми нација, која не пристаје на наређења и морање. Сећам се да је онда упечатљива била баш дисциплина ондашњег народа. Људи су стрпљиво чекали у реду како би примили вакцину, свесни озбиљности ситуације.

Вариола вера обуздана је вакцином која је постојала још у претпрошлом веку. По његовом мишљењу на вакцину ће се сачекати још неко време, јер је потребно испоштовати одређене процедуре

Никада није тачно потврђено да је баш Ибрахим Хоти био нулти пацијент вариола вере у Југославији.

– Приликом доказивања на његовом телу није било никаквих ожиљака од богиња, а морао је да их има – каже др Петорвић.

– Лекари су му три пута вадили крв и тек онда нашли мале количине антитела на вариола веру. Постоји могућност да је Хоти болест прележао без осипа, јер је пре свог путовања на хаџилук примио вакцину против великих богиња, која је била обавезна.

KOMENTARI12 коментара

 1. Slobodanka says:

  Malo se zna o ovom novom (obnovljenom) korona virusu. Da li se nakon preležane zaraze stiče imunitet kao što se često predpostavlja? Ili neće biti sticanja tog imuniteta, što znači da od njega može ponovo da se razboli? Da li ostaju posledice na plućima i drugim telesnim organima? Kako i čime smo mi dosad lečili kovid bolesnike u našim bolnicama, o tome se jako malo piše. Da li će vakcina protiv ovog ipak biti neophodna? Naravno ne Gejtsova.

  • Zaliv says:

   Zna se dosta ali ne sve, vecina stice imunitet ali je pitanje koliko ce on trajati a za to treba vreme da bi se otkrilo. Zna se da ostaju posledice, znaci svako ko se zarazi imace posledice i posle oporavka, osim onih koji su lakse podneli infekciju...stoga broj zrtava ce biti tesko da se ustanovi jer neko moze da umere 1god posle zaraze zbog ostecenja pluca... Bez vakcine smo osudjeni na propast, iako mnogi misle da ovaj virus nije nista posebno ocigledno je da grese jer ovaj virus je itekako opasan jer se lako prenosi, uporan je i ima X posledica po ljudski organizam cak iako ozdravite. Dakle bez vakcine ne mozemo da se nadamo da ce ovo proci, ove lepe price na TV su za siroke mase, da se ljudi smire itd a stvar se ipak ne smiruje

   • Slobodanka says:

    U mnogim državama sad se radi se na ispitivanju radi proizvodnje vakcine. Rusija će imati tu vakcinu za 1,5 godinu, ili u nešto kraćem roku za otprilike 1 godinu. Kažu kad vakcina bude proizvedena najpre će vakcinisati celokupno medicinsko osoblje. To je tako zbog rizika zaraze kom su oni izloženi, a i da ne zaraze svoje razne i raznovrsne pacijente. ... Ali mi ne živimo u Rusiji. Šta nas čeka? Planula je priča o čipovanju kroz ove vakcine sa ciljem depopulacije planete što kod mnogih će izazvati otpor prema vakcinisanju. I kod mene lično takodje. A s druge strane ako se uopšte ne vakcinišemo da li smo opet izloženi depopulaciji? Zatim običnije stvari, naprimer kako ću otići na letovanje u Grčku kao nekad, ili na putovanje u neku drugu zemlju? Ma koliko da je turizam sada ugrožen, ali zemlje domaćini mogu da postave uslov da gosti moraju imati potvrdu o vakcinaciji.

  • šiško says:

   Pa da, moći će ponovo da se razboli. U redovnim intervalima. Kod nas sledeću epidemiju treba očekivati za dve godine, uoči predsedničkih izbora. Onda sledeću posle nove dve godine uoči parlamentarnih itd. Epidemije će se stalno ponavljati dokle god ima ovakvih svirača u alekbabine zurle kao što je ovaj epidemiolog i kao što si ti, Slobodanka. Kad vi prestanete da duvate, epidemije će prestati.

 2. luka says:

  U vreme variole vere živeo sam u najužem centru Beograda, tako da tačno znam kako je tekao život. Doktor je nešto pobrkao oko zabrane izlaska na ulice nevakcinisanim licima. To je više nego smešno. Prvo, svedok sam da nikakve zabrane izlaska ili kretanja po kragu nije bilo. Išli smo kuda i kad smo hteli. Bilo je par karantina u gradu, ne znam ko je tamo bio smešten, ali mi ostali smo bili slobodni kao ptice na grani. Drugo, ko bi uopšte mogao da kontroliše ko je vakcinisan, a ko nije medju dva miliona ljudi? Koliko bi kontrolora bilo potrebno za tako nešto? Izvini, doktore, ali zeznuo si stvar sa ovom izjavom. Razumem da si hteo da pomogneš, ali nemoj više da lažeš narod.

 3. Правник says:

  Ovakve laži pomenuti doktor može plasirati onima koji 1972. godine nisu bili ni rođeni. Te godine ja sam ušao u tek drugu godinu rada u jenoj od najvećih fabrika u Vojvodini. Ne sećam se da je bilo ko u tom gradu vakcinisan, niti je bilo ko i pominjao vakcinu, a veliki broj radnika putovao je u Beograd ili iz Beograda. Prema tome, doktore maglu prodaji onima koji te godine nisu bili ni rođeni. I danas maglu prodaju isti oni koji su bili "struka" u vreme virusa gripa H1N1 2009. godine. Ista ta struka predložila je nabavku više miliona vakcina, a kad je žena, državljanka Nemačke, izašla u javnost sa pričom da je to izmišljotina farmaceutske mafije u celom svetu prestala je i priča o vakcinaciji i o gripu. Milioni evra su bačeni u vodu, kao i te vakcine u otpad, ali niko nije za to odgovarao. Inače, koliko me pamćenje služi, kao dete sam primio dve naše (Torlakove) vakcine od čega i danas imam beleg na ramenu, ali znam i da smo svi preležali male boginje tako što smo se družili, jer se organizam svakog od nas sam izborio sa malim boginjama. Ne znam kakve vakcine Torlak danas proizvodi, obzirom da nedavno pročitah da je u vlasništvu stranaca. Kakve oni vakcine proizvode to znaju oni čija su deca posle prijema obolela od autizma, auto imunih bolesti, dečije paralize i Bog te pita kojih ne bolesti, o čemu je pun internet video priloga. Ali "struka" i danas proglašava "antivakcinašima" one lekare koji se zalažu za neobaveznu vakcinaciju, što važi za većinu zemalja Evropske unije, ali ne i za Srbiju i ostale banana države nastale raspadom bivše SFRJ. Ista ta struka udarila je na dr Slađanu Velkov i dr Jovanu Stojković, proglašavajući dr Velkov prevarantom i nadrilekarom. Pa što ne pristadoše da im pred TV kamerama pokaže diplomu, što je zahtevala? Proglasili ste i dr Rosa prevarantom i najurili ga iz Srbije, a čovek i danas ordinira u Zagrebu. Prvi koji je pred TV kamerama izjavio da mu je taj lekar spasao život sina bio je bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević. Što se ove napasti od novinara nisu ostrvile na njegovu izjavu? Mogu postavljati pitanje samo onome kome na pitanje sami i odgovaraju, upirući prste u „one“ za koje ni oni ni on nikad ne kažu ko su to „oni“.

  • luka says:

   U Beogradu je bilo vakcinisanja, ali onako na dohvat tj. "na uhvat", što će reći koga uhvate vakcinišu ga, koga ne uhvate nikom ništa. Nije bilo nikakvih posledica od izbegavanja vakcine. Ali u to vreme svetski moćnici se još uvek nisu setili šta sve "lepo i korisno" za njih može da se izmuva preko vakcinisanja čitavog čovečanstva, pa su su svi nastojali da vakcine pomažu, a ne da štete i ubijaju kao što danas rade. Osim toga, ni svetski moćnici danas nisu što su nekad bili. Nekad su bili mali, uplašeni miševi koji su gledali gde da se sakriju, a danas se to razgoropadilo, poludelo od novca i moći, pa misli da ceo svet treba da služi njima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u