СРПСКИ ГЕНЕРАЛ ТВРДИ: Шиптари ће поново напасти, ЕВО ШТА ЋЕ УРАДИТИ ВОЈСКА СРБИЈЕ…

SRPSKI GENERAL TVRDI: Šiptari će ponovo napasti, EVO ŠTA ĆE URADITI VOJSKA SRBIJE…

28 maja 2019

(foto: mod.gov.rs)

Naši predstavnici iz Generalštaba u kontaktu su sa komandantom Kfora i mislim da naša vojska ništa ne bi učinila, a da se ne obavesti komandant Kfora o merama koje Srbija ima nameru da preduzme, objašnjava Branko Krga.

Upad kosovskih specijalnih snaga na sever Kosova i hapšenje Srba pripadnika kosovske policije, pod izgovorom da su osumnjičeni da imaju veze sa organizovanim kriminalom, najavili su srpski zvaničnici još pre lokalnih izbora održanih na severu Kosova.Da li je cela akcija samo maska pod kojom Albanci u stvari pokušavaju da zauzmu sever Kosova?

Penzionisani general Branko Krga i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore od 2002. do 2005. godine za Sputnjik objašnjava da ovo ne predstavlja zauzimanje severa Kosova — još.

„Ovo je jedna u nizu provokacija kojom žele da testiraju ponašanje i reagovanje Srbije. Ujedno bi da poboljšaju pozicije Albanaca kao faktora koji, eto, pokazuju da imaju i neke kapacitete da mogu i oružanim putem da rešavaju probleme za koje smatraju da su im važni. Očigledno je da je u pitanju provokacija i da je tempirana u vreme zasedanje naše Skupštine“, kaže naš sagovornik.

General Krga naglašava da je predsednik Srbije dobro reagovao rečima da Srbija prati sva zbivanja i da će se ponašati smireno, ali i odlučno ako dođe do ugrožavanja bezbednosti života naših sugrađana. S obzirom da se Kfor oglasio i rekao da ne želi da se meša u dešavanja na Severu, pitanje je da li bi Srbija mogla da reaguje, a da se ne sukobi sa tom vojnom misijom.

„Naši predstavnici iz Generalštaba u kontaktu su sa komandantom Kfora i mislim da se ne bi ništa učinilo, a da se ne koordinira, odnosno, da se ne obavesti komandant Kfora o merama koje Srbija ima nameru da preduzme“, objašnjava naš sagovornik.

Bivši načelnik Generalštaba očekuje da će se ova akcija Prištine na neki način završiti, ali je siguran da će biti i novih provokacija.

„To će pokrenuti u vreme kada oni ocene da im je to pogodno“, uveren je general Krga.

Komandant Kfora, italijanski general Lorenco D’Adario je zbog „političke osetljivosti trenutka“ pozvao sve strane na KiM da mirno i odgovorno rešavaju sporove, bez ikakve upotrebe sile ili nasilja.

(Sputnjik)

KOMENTARI29 komentara

 1. samostalan says:

  Srpski izadjnici moraju da pitaju okupacioni KFOR da li i kada smeju da pojedu dodeljene sendvice. Opasna vojska, nema sta.

   • samostalan says:

    Nde idem u rat za Vucica. Neka Vucic pogine braneci svoju drzavu. Meni je Srbia sve oduzela sto sam imao, sada samo posmatram.

   • Popara Dorcol says:

    Ovako samo teska budala moze da odgovori. Jedan vojnik je treniran I placen,dok jedan gradjanin je treniran da radi I place pores Koji tim porezom ustvari placa vojsku,ne da svira Ku...

  • Slobodanka says:

   Ova provokacija nije samo šiptarska nego je sa odobrenjem KFORA tj. NATO-a. Da li je osmišljena od strane zapadnih osnivača i zaštitinika dežele Kosovo? Kako SAD i NATO stoje sada na šahovskoj tabli sveta? Da li bi kod nas da naprave još jedno obnovljeno žarište da bi na više frontova razvukli snage Rusije i na taj način bi oslabili Rusiju?

  • Slobodanka says:

   Da je Srbija zbog ove provokacije već vojno intervencisala na severu KIM, da li bi KFOR stao u zaštitu policijskih snaga Kosova? Da li je ovo bila zamka za Srbiju dobro osmišljena od KFOR-a , preciznije od NATO-a. ... Portparol Kfora kaže da je jučerašnja akcija specijalnih jedinica kosovske policije regularna(!). Zatim kaže da su u stvari najveća pretnja miru političari i mediji. To on kaže da se mi Vlasi ne dosetimo da je njegov NATO i politička organizacija. Šta bi dobio NATO ovom akcijom Šiptara, a i sledećim? Da Srbija shvati da mora što pre da prizna Kosovo. NATO time dobija ne samo Kosovo, već i mogućnost da i Srbiju ubrzo usisa u svoju alijansu. Kako bi se završio eventualni konflikt Vojske Srbije sa pripadnicima KFOR-a tj. NATO-a?

  • sagorcica_ saga says:

   SRBI svih zemalja ujedinite se

  • Ivana says:

   Srpska vojska ne postoji postoji hrvatska vojska a okupirana Srbija ima vojsku Srbije a ne srpsku vojsku to nije isto. Drugo ta vojska Srbije će sa svojim vrhovnim zapovednikom velikim vođom hrabro da ćuti taman i ako šiftari proteraju i poslednjeg Srbina s Kosova to bar svi znamo. Čemu se nadati, ničemu s ovako izdajničkom vlašću i kukavičkim narodom.

 2. Kulak says:

  Dok je Predsednik Srbije kapitulant Vučić,Srpska Vojska neće mrdnuti ni malim prstom.Srpska Vojska će u akciju kad njegovu trenutačnu funkciju preuzme jači igrač.

  • Milos says:

   Mrdnuce ukoliko Vucic bude realizovao svoj plan o nasilnom razgranicenju posto je mirnim putem taj plan odbijen od SPC, Rusije i Kine.VS bi bila zloupotrebljena u tu svrhu.Dok bi obicni ljudi mislili da VS ide da brani Srbe na Kosovu istina je mnogo mracnija.Isli bi da uspostave granicu izmedju Srbije i Kosova u Kosovskoj Mitrovici.To su razgranicenje i kompromis.

   • Kulak says:

    Nema ni govora o bilo kakvom razgraničenju ili razmeni teritorija po principu Srbija za Srbiju. Razmena teritorija bi bila kad bi se za deo Srbije dobio deo Albanije, a ni toga neće biti.Srbija je suverena i međunarodno priznata država, članica UN, a Kosovo i Metohija su sastavni, neotuđivi i neprenosivi deo Srbije. Potpuno je nebitno što su neki silnici priznali tzv. državu kosovo, a neki nisu.Srbija to nije priznala niti će to ikada učiniti, a ako ga ne prizna Srbija svako drugo priznanje je ništavno jer protivureči međunarodnom pravu i Povelji UN.Vučić je kapitulant, trgovao bi teritorijem vlastite zemlje što je nedopustivo i mora biti smenjen.

    • Milos says:

     Vucic bi da se razgranici po svaku cenu.U tom cilju nije iskljuceno ni da zloupotrebi vojsku.Vucica ne interesuju ni Ustav Srbije ni Rezolucija 1244.

 3. Rastko says:

  Šuplja priča. Generali ovde neće odlučivati, nego jedna uporna sterilna i impotentna politika Srbije, inače potpuno nesposobna za i najmanju inicijativu. Govorim o recimo kontroli ponekog kamiona šiptarskih roba u transportu ka evropskim zemljama, ili slično. A neka ,,vojna akcija'' od srpske politike je daleko kao i Andromeda.

 4. mrzim sve hrvacko says:

  Znai dok ne poubijaju nekoliko Srba ovi naši pametnjakovići neće ući. Kad uđu hoće li NAPLATITI za ubijene Srbe??? Ili će poslušati zapadne pozive na uzdržanosto??? Zašto Her Vučić ne da Rusima vojnu bazu u Nišu ??? Onda bi se drugačije "razgovaralo".

  • Milos says:

   Hehe.Vucic nema nista sa Rusima.Stavise, Rusi su mu problem jer zvanicna Rusija ne podrzava razgranicenje.Kina takodje.Vucic je atlantista i neoliberal.Pa SNS su inace osnovali Tomislav Nikolic i Vilijem Montgomeri od clanova SRS kako bi oslabili nacionalnu struju.SNS je stranka desnog centra samo na papiru.Najblizi po ideologiji im je LDP.

 5. Nostalgicar says:

  Dok se Srbija ne ocisti od IZDAJNIKA srpska vojska nece uraditi nista osim sta ce ih veleizdajnici poslati da se po dogovorenom scenariju sa albanskim okupatorima teatralno zapute prema Kosovu i stanu na pola puta a Migovi-29 ce preletat Nis jer ni u zraku ne smiju preci "administrativne granice" Kosova. 3/4 politicara u Srbiji su pod direktnom komandom Zapada i rade samo ono sta im se naredi a u nas izigravaju tamo neke patriote.

 6. Slobodanka says:

  "Da li je cela akcija samo maska pod kojom Albanci u stvari pokušavaju da zauzmu sever Kosova? Penzionisani general Branko Krga objašnjava da ovo ne predstavlja zauzimanje severa Kosova — još." ALI JESTE KUVANJE ŽABE. SVE ČEŠĆE SU NA SEVERU KIM, NAVIKAVAJU NAS I NA TO, I JEDNOG LEPOG DANA TAMO ĆE TRAJNO OSTATI. NAJVAŽNIJE JE DA OVIM VRŠE PRITISAK NA PREOSTALO SRPSKO STANOVNIŠTVO DA SE ISELJAVA. Ovo je pokušaj da se izazove novo iseljavanje Srba sa KIM i to je deo celokupne šiptarske borbe protiv ostanka Srba na Kosovu i Metohiji. Sve je u skladu sa njihovom višedecenijskom otimačinom KIM.

 7. Zoran says:

  Postoje tako mali psi, civave, koji laju, a u sustini su plasljivi. E to vam je Srbija pod Vucicem.

  • Velika Metla says:

   Zoran,takva je bila i kada je Jovo Kapičić drmo Srbijom! Od straha se oduzeli.

 8. Dare says:

  Ovde izgleda samo deca ostavljaju komentare

 9. Zoran says:

  Ovo je pokazna vezba da sever Kosova pripada Siptarima i da je pod njihovom vlascu, sto je i Vucic potencirao time da Srbi odu u siptarski parlament. Posto su Srbi na Kosovu pristali, sada vam komanduju Siptari za sve. Sami ste birali koga cete da slusate, Vucica, sad uzivajte. Ai tek cete da uzivate sve dok ga slusate.:)

 10. milorad2 says:

  samo smireno šiptari znaj uda ne smeju dUGO da se šetaju po KOSOVU a po metohiji ne smeju uopšte jer će da svetle u mraku.

 11. Sasa says:

  Nemam komentar.Nema sumnje da ce biti rata ukoliko ne dodje do neke velike promene u svetskoj(prciznije zapadnoj)politici.Da li ce to biti sutra ili za pet godina,nebitno je. Mene zanima kada dodje do toga,gde covek treba da ide da se prijavi kao dobrovoljac?

  • sagorcica_ saga says:

   SRBI svih zemalja ujedinite se. Samo sloga srbina spasava.

 12. dinki says:

  Ko neće ne mora,ima nas dovoljno ne borimo se za Vučića i ostale Vučiće,Vuline,Dačiće,Miloševiće,Miškoviće,Đukanoviće,Tadiće,Kariće i ostalu bagru nego za svoju porodicu da se oni koji dođu posle nas ne moraju boriti nego izgrađivati zemlju i stvarati porodice i neće se bojati da će im iko više slati djecu u ratove,mi rezervnu domovinu nemamo,zgaženi smo kao nijedan narod u istoriji,do grla smo u znate već čemu i nećemo je predati bez borbe pa kako bude suđeno.Braćo Srbijanci Srbi iz Crne Gore su sa vama isto kao što su i bili na Mojkovcu,vaše pobjede su naše pobjede vaši porazi su naše tragedije.To što mi ne reagujemo na sav ovaj bezobrazluk Crnogorskih izdajnika nije izraz slabosti niti straha nego nas je sramota da sa fukarom prljamo ruke.

  • sokolica says:

   niti ima srbije ni srbske vojske niti OBILICA u Srbiji

 13. doktrina soka says:

  Nece biti prvi put da vatodrzci zarad svog interesa izdaju drzavu i natrod.Istorja se ponavlja jos od Obrenovuca,kada je seljacina hteo da bude Kralj,pa je potpisao tajne dogovore sa Austrougarskom,jos davne 1881 Tajna konvencija je dokument potpisan između Kneževine Srbije i Austrougarske monarhije. Odredbama ovog ugovora određeno je da Srbija neće moći da zaključuje bilo kakve ugovore sa drugim zemljama, bez prethodnog odobrenja Austrougarske, kao i to da će morati da održava prijateljsku politiku prema Monarhiji. Neposredno pre potpisivanja Konvencije, zaključen je Trgovinski ugovor, kojim je Srbija mogla svoju robu da izvozi samo u Austrougarsku, čime je svoju privredu potčinila volji Monarhije. Potpisivanje ova dva dokumenta je dogovoreno pred Berlinski kongres - srpski diplomata Jovan Ristić je obećao potpisivanje ova dva ugovora, izgradnju srpske železnice za Monarhiju, kao i odricanje od Novopazarskog sandžaka u zamenu za zastupanje srpskih interesa na zasedanju Berlinskog kongresa. Tajnu konvenciju su potpisali tadašnji srpski ministar spoljnih poslova Milutin Garašanin i ministar finansija Čedomilj Mijatović, time Srbiju stavivši u zavisan položaj prema Monarhiji, u zamenu za međunarodno priznatu nezavisnost. Godine 1882, kao „nagrada“ za potpisivanje Tajne konvencije, Milan Obrenović je krunisan za kralja, a Monarhija je obezbedila da sve sile prihvate Srbiju kao kraljevinu.

  • doktrina soka says:

   I tako je Taj Kralj izdajnk ostavio kosti kod svojih gospodara u Becu,a sina su mu koknuli.Nije bio bolji ni Petar Karadordevic ujedinitelj,sve sama bagra.I onda ostaje da Srbi spasavaju svoju drzavu.Tako ce bti opet,zato narode budi spreman na borbu,da se ne iselimo za Tursku mi,a ne siptarcine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *