Српство у Македонији – криво је огледало или лице?

Srpstvo u Makedoniji – krivo je ogledalo ili lice?

3 marta 2017

03--Antic-Cedomir 243

Piše: Čedomir Antić

Gospodin Milutin Stančić veruje da sam pogrešno predstavio prilike u kojima se nalazi srpski narod u Makedoniji („Makedonsko iskustvo u krivom ogledalu“, 27. februara). To „iskrivljeno ogledalo“ posledica je, navodno činjenice da sam „ponovo“ bio besednik na zvaničnoj proslavi Sv. Save koji je svetovni, državni praznik srpskog naroda i makedonske države. Prema mišljenju g. Stančića srpski narod u Makedoniji je u izuzetno lošem položaju. Boljitak i napredak su o tom pitanju, prema njegovom sudu, incidenti, a loše strane položaja pre svega su posledica lošeg političkog vođstva srpskog naroda u ovoj državi.

Najvažnija primedba g. Stančića je moje navodno zanemarivanje činjenice da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi zabranjeno delovanje u Makedoniji. Verujem da je g. Stančić pažljivo pročitao moj tekst. Ukoliko jeste, mogao je videti da sam napisao kako je srpskoj crkvi odavno zabranjeno bogosluženje u Makedoniji i oduzeta imovina. Napredni klub, čiji sam član, već devet godina objavljuje redovne godišnje izveštaje o stanju političkih prava srpskog naroda u regionu. I u tim izveštajima je stanje prava Srba u Makedoniji precizno predstavljeno, a u tim okvirima, mada nije reč o političkom pravu, uvek je isticano i pitanje verskih sloboda.

G. Stančić je prevideo jednu sitnu, ali važnu pojedinost. Tekst koji sam napisao posvećen je afirmaciji uspešne borbe jednog naroda za prava. Ne hvalim makedonske vlasti. Problem statusa kanonski nepriznate „MPC“ i prava SPC nije pitanje u čijem rešavanju učestvuju politički predstavnici malobrojnog srpskog naroda u Makedoniji. Njega rešavaju pravoslavne crkve i države. Status Ohridske arhiepiskopije tiče se i Makedonaca koji čine većinu njenih pravoslavnih vernika. Zamerati vođstvu nacionalne manjine, koja zvanično ne predstavlja ni dva odsto ukupnog stanovništva, nerešen status najveće verske zajednice u toj zemlji govori ili o nepoznavanju prilika, nerazumevanju politike ili o lošoj nameri. Demokratskoj partiji Srba u Makedoniji g. Stančić zamera što je učestvovala u vladama SDSM i VMRO. Zanimljivo: i albanske stranke učestvuju u svim vladama Makedonije, i bošnjačke stranke u Srbiji samo prelaze iz vlade u vladu, mađarske takođe… Ili Srbi treba da budu taoci unutrašnjih sukoba makedonske nacije? Zašto prethodno vođstvo Srba u Makedoniji nije uspelo da se nametne na način na koji su to učinili g. Stoilković i njegovi saradnici? Politika nije izbor između sadašnjih i idealnih, nego između raspoloživih opcija. Da, svim je manjinama dato pravo u Makedoniji, ali samo su ga Albanci i Srbi iskoristili u ovolikoj meri. Gde su i ovakvi, ništavni, uspesi Bugara, Roma, Turaka, Cincara…? Gde je proslava Sv. Save u Crnoj Gori, u Hrvatskoj ili u Federaciji BiH? G. Stančić spominje kako je malo učenika u srpskim školama. Ko je za to kriv? Gde su investicije iz Srbije? Gde je stvaranje neophodnosti za kadrove obrazovane na srpskom jeziku?

Kada jedan narod nema prava, pa ih onda donekle, ograničeno, ali ipak stekne, onda je potrebno davati nove predloge, a ne nastojati da vođe tog naroda budu javno kompromitovane. Nacionalna solidarnost i konstruktivnost preko su nam potrebni. Decenijama se bavim pitanjima političkih prava srpskog naroda na Balkanu. Govorio sam na svečanoj akademiji u Skoplju kao besednik, prošli put sam u tom svojstvu i istom prilikom govorio pre osam godina. Zaista je mnogo. U međuvremenu sam se obraćao većim skupovima bez državne potpore u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Republici Srpskoj… Međutim, te druge srpske organizacije u Makedoniji nikada nisu smatrale da sam dovoljno poverljiv da prisustvujem njihovim aktivnostima, ali sam od njihovih članova dobijao paškvile prema kojima bi sve bilo mnogo bolje da uz vlast u Makedoniji nisu sadašnji srpski predstavnici, već neki drugi. Moj odnos prema tome je veoma jednostavan: sarađujem sa svima, afirmišem uvek one koji rade i imaju najveću podršku naroda. Unutrašnji odnosi me se ne tiču. Zanimaju me Srbi u Makedoniji i g. Stoilković mi govori o njima, a ne o g. Stančiću, Miletiću… Drugi mi govore o g. Stoilkoviću i zato imaju sasvim malo moje pažnje.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *