Шта ће сада бити са ЕУ?

Шта ће сада бити са ЕУ?

4 јула 2016

dusan-prorokovic 546Пише: Душан Пророковић

И после референдума у Црној Гори и после једностраног проглашења независности косовскометохијских Албанаца, у Београд су хрлили политичари, дипломате и јавни делатници са Запада да нас убеђују како треба да се понашамо рационално. Да је за нас боље да гледамо у будућност. А рационално је, по њиховим мерилима, било прихватити реалност, помирити се са судбином и кренути даље.

Свако другачије понашање је ирационално и праћено „разним епитетима“ као шовинистичко, лудачко, националистичко, нецивилизовано, назадно…

Упоређујући тадашње постављање српских званичника са данашњим постављањем челника европских држава, а поводом одлуке Велике Британије да иступи из ЕУ, може се само рећи да се Србија и поред свих неправди које су нам нанете, понашала достојанствено и примерено. Исто тако, код многих западних званичника, када се разгрну изливи беса и бучне изјаве које дају, могу се приметити несигурност, неверица, изненађеност и збуњеност.

Мада, места за изненађење није смело бити, пошто је ово логичан расплет.

Први „анти-ЕУ“ референдум је одржан у Француској 2005. када су грађани ове земље одбили Устав ЕУ. Одговор из Брисела су биле козметичке промене Устава и његово преименовање у Лисабонски споразум. Али, онда су Ирци на референдуму одбили прихватање овог споразума. Пронађено је ново решење: референдум ће се понављати док не успе!

Евробирократија није желела да слуша глас народа, играли су се са демократијом, нису поштовали елементарно право на слободу мишљења и зато су завршили ту где су данас. Зато су и данас овако бесмислене њихове реакције.

Шта ће сада да раде? Да брже-боље избаце Британце како би име се светили, не поштујући Лисабонским споразум и прописани двогодишњи рок? Или ће погурати Шкоте да траже нови референдум о независности? Смешно.

Док постоји НАТО Велика Британија ће са својим историјским искуством, разгранатим и одлично организованим аналитичко-обавештајним апаратом, војним (и нуклеарним) потенцијалом и сталним местом у СБ УН остати један од важнијих чинилаца европске безбедности. Брисел није у позицији да заоштрава односе са Лондоном. Односно, он би то могао да учини у будућности (за пола деценије најраније), али је пут ка овом решењу само један: прво – да се дозволи свима који хоће да иступе из ЕУ, и друго – да остатак формира сопствене војне снаге и дефинише јединствену спољну и безбедносну политику (не као сада, већ да то буде утврђено на сасвим нов начин).

Симбол којим се у кинеском писму означава криза може се истовремено читати и као шанса (прилика). Кризе доносе неприлике, али се рађају и шансе, а за континенталну Европу се сада отвара простор да дефинише нове принципе интеграције, сопствене геополитичке циљеве и по први пут у историји покуша да наступа самостално, без америчког туторства.

Ово се између редова може прочитати и у заједничком предлогу шефова дипломатија Немачке и Француске (план Штајнмајер-Еро), само што је тај папир, нажалост, у постреферендумској халабуци остао скрајнут. При томе, шанса која се отворила за Брисел ће трајати кратко.

Већ следеће године су председнички избори у Француској, а победа Ле Пенове може значити и крај ЕУ. Сама Немачка не може водити континенталну Европу без помоћи Француске, јер је у таквом оквиру, како упозорава Хенри Кисинџер, Немачка превелика за остатак Европе, што ће само подргејати рађање антинемачког расположења у низу источноевропских држава. Такође, континентална Европа не може успети као интеграциона целина без добрих односа са Русијом.

Брисел, дакле, мора вући брзе потезе и предузимати одлучне кораке. Све остало, што се тиче препирки са Великом Британијом је јалова политика, која ће се у крајњој линији обити о главу самој ЕУ.

Уколико нема снаге за суштински заокрет и реформисање, ЕУ ће се угасити брже него што било ко очекује. Уколико то покуша да учини, резултат није известан (пре свега због последица кризе које су веће него што се мислило), али шанса да континентална Европа постане самосталан пол у настајућем мултиполарном свету – постоји.

(Вечерње новости)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Bili Piton says:

    Sta ce biti s " kućom"? Zapaliću je !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u