Шта да радите када вам храна испадне на под?

Шта да радите када вам храна испадне на под?

18 марта 2017

618768_salad-1684468-1920_f

Да ли је стварно безбедно појести храну која је пала на под, ако је подигнете у року од пет секунди? Научници кажу јесте.

Колико пута вам се догодило да само што сте намазали џем на хлеб, паштету, сирни намаз… и таман да то поједете, а оно вам се измигољи из руку и падне на под? Да, дешавало се.

Онако гладни, таман да презалогаијте, па морате све испочетка. Или, не морате?

Научници кажу ово: ако вам се догоди да вам храна падне на под брзо је подигните и поједите!

То је такозвано „Правило 5 секунди“.

Бактериолог Ентони Хилтон са Универзитета Ештон у Великој Британији каже да ово не значи да је то увек тако безбедно, односно да уопште нема ризика, али да ако се храна брзо покупи нема превелике бојазни да ће вам се нешто догодити.

– Јасно је да не треба да ставите у уста храну која је већ накупила видљиву прљавштину, али ако та храна није видљиво упрљана, наука је доказала да можете да је покупите са пода и поједете без бојазни да ћете појести и нешто лоше, односно да са храном унесете и неку бактерију – каже професор.

Научници су направили и истраживање у којем је учествовало око 2.000 људи, а огромна већина, њих 79% признало је да поједе храну која је пала на под.

Ипак, нека друга истраживања, као оно из 2007. године Универзитета Илионоис, показало је да се бактерије могу пренети на храну у року од само пет секунди, уколико је површина на коју је храна пала довољно прљава.

Колико прљавштине је довољно да се бактерије пренесу на храну за пет секунди?

Ако на површини има милион или више бактерија, 0,1 одсто је довољно да угрози здравље, а стручњаци упозоравају да само десет бактерија Ешерихије коли може да буде опасно за човека.

Приликом спровођења истраживања, доказано је да се на храну у контакту са дрветом или неком глатком површином, пренесе између 48 и 70 одсто бактерија.

Стручњаци закључују да је у просеку потребно између три и 30 секунди да се бактерије са површине пренесу на храну.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u