Шта да радите када вам храна испадне на под?

Šta da radite kada vam hrana ispadne na pod?

18 marta 2017

618768_salad-1684468-1920_f

Da li je stvarno bezbedno pojesti hranu koja je pala na pod, ako je podignete u roku od pet sekundi? Naučnici kažu jeste.

Koliko puta vam se dogodilo da samo što ste namazali džem na hleb, paštetu, sirni namaz… i taman da to pojedete, a ono vam se izmigolji iz ruku i padne na pod? Da, dešavalo se.

Onako gladni, taman da prezalogaijte, pa morate sve ispočetka. Ili, ne morate?

Naučnici kažu ovo: ako vam se dogodi da vam hrana padne na pod brzo je podignite i pojedite!

To je takozvano „Pravilo 5 sekundi“.

Bakteriolog Entoni Hilton sa Univerziteta Ešton u Velikoj Britaniji kaže da ovo ne znači da je to uvek tako bezbedno, odnosno da uopšte nema rizika, ali da ako se hrana brzo pokupi nema prevelike bojazni da će vam se nešto dogoditi.

– Jasno je da ne treba da stavite u usta hranu koja je već nakupila vidljivu prljavštinu, ali ako ta hrana nije vidljivo uprljana, nauka je dokazala da možete da je pokupite sa poda i pojedete bez bojazni da ćete pojesti i nešto loše, odnosno da sa hranom unesete i neku bakteriju – kaže profesor.

Naučnici su napravili i istraživanje u kojem je učestvovalo oko 2.000 ljudi, a ogromna većina, njih 79% priznalo je da pojede hranu koja je pala na pod.

Ipak, neka druga istraživanja, kao ono iz 2007. godine Univerziteta Ilionois, pokazalo je da se bakterije mogu preneti na hranu u roku od samo pet sekundi, ukoliko je površina na koju je hrana pala dovoljno prljava.

Koliko prljavštine je dovoljno da se bakterije prenesu na hranu za pet sekundi?

Ako na površini ima milion ili više bakterija, 0,1 odsto je dovoljno da ugrozi zdravlje, a stručnjaci upozoravaju da samo deset bakterija Ešerihije koli može da bude opasno za čoveka.

Prilikom sprovođenja istraživanja, dokazano je da se na hranu u kontaktu sa drvetom ili nekom glatkom površinom, prenese između 48 i 70 odsto bakterija.

Stručnjaci zaključuju da je u proseku potrebno između tri i 30 sekundi da se bakterije sa površine prenesu na hranu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *