ШТА ЈЕ СА НАМА? – Прошле године увезли 55 т меса, ове чак 14.000 т

ШТА ЈЕ СА НАМА? – Прошле године увезли 55 т меса, ове чак 14.000 т

19 новембра 2015

meso-mesarnici 56Лане нам је из иностранства стигло 55 тона залеђене свињетине, а ове године чак 14.000. За испоруке из Шпаније, Мађарске и Немачке дали смо 32 милиона евра.

Србија је ове године увезла чак 257 пута више смрзнутог свињског меса него 2014. Добра вест је да је драстично опао увоз месног отпада, односно „меса треће категорије“, али су количине које нам пристижу и даље велике, пишу Вечерње новости.

Подаци Управе царина показују да је вредност увоза свињског меса које нам стиже из Шпаније, Мађарске, Немачке и Румуније премашила 32 милиона евра.

Некадашњи шеф катедре за управљање, безбедност и квалитет хране на Пољопривредном факултету професор Радомир Радовановић, каже да је „отпад“ јестиви пратећи производ, од ког се праве кобасице, виршле, паризери…

„Држава ништа не ради да унапреди сточарску производњу. Само причају о повећаном броју стоке, али је тај број занемарљив. Немамо довољно стоке, а и то што имамо је скупо. Зато не треба да чуди што власници месних индустрија увозе месо из ЕУ и Јужне Америке. То месо је много јефтиније, па га убацују у производњу. Зато килограм виршли може да кошта 200 динара. Када би се то правило од јунећег бута, видели би да не може да кошта толико. Цена је добар показатељ чега има у прерађевинама“, истиче професор Радовановић.

Професор Радовановић не сумња да је увезено месо, примарно, произведено квалитетно, јер већина иностраних произвођача има фантастичне хигијенске, санитарне и техничке услове.

„Проблем је у дистрибуцији меса. Када је кренуло из Бразила и Аргентине, смрзнуто, бродом, ко зна шта све може да се деси. Од квара расхладних уређаја, одмрзавања, поновног замрзавања. Ту је главни проблем. Наше тржиште је прилично скромно, јер не треба само да се гледа Београд и куповна моћ Београђана. Увозно смрзнуто месо, уколико је у комаду, често заврши у пушници месних индустрија. Када купе крупно и јефтино смрзнуто месо, праве пршуту. Оно што је уситњено иде у прераду и кобасице. Пилеће смрзнуто месо се не одмрзава, јер би то био велики губитак масе, већ се сва та пилетина машински откошћава и иде у прерађевине. Има случајева и када се месо одмрзава, па продаје. Инспекција је таква каква јесте, а има их и мало“, каже професор Радовановић.

Према подацима Управе царине, Србија је увезла око 92 тоне живинских „отпадака“, у вредности од 76.000 евра, док је извезено више од 56 тона. Ова врста робе се увози из БиХ и Хрватске, а извози у БиХ и Македонију. У нашу земљу ушло је и око 1.260 тона говеђих и свињских отпадака, чија је вредност више од 918.000 евра. У истом периоду извезли смо више од 2,5 тона ове робе.

(Вечерње новости)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u