ШТА САДРЖИ БАКИРОВА „РУКА ПОМИРЕЊА“

ŠTA SADRŽI BAKIROVA „RUKA POMIRENJA“

28 februara 2017

Predrag-Ceranic 43t

Piše: Predrag Ćeranić

Negdje pred sam svoj kraj, skoro na samrti, Alija Izetbegović je tražio da pozovu Sulejmana Tihića. Pred više svjedoka Alija je od Tihića tražio da sačuva jedinstvo SDA i BiH, naglasivši da njegov sin Bakir „nije za ta posla“, odnosno da ga ne može naslijediti na mjestu predsjednika SDA. Tako je Tihić postao Alijin nasljednik na čelu SDA, a Bakir se razočaran mjesecima krio od javnosti.

Tihić je od Alije dobio i zadatak da Bakira drži blizu sebe i pokuša od njega napraviti čovjeka od integriteta. Tihić je zamoljen i da sa Srbima „ide niz dlaku“, neke da kupuje, druge da ucjenjuje, i polako, korak po korak, od Srpske oduzima nadležnosti u korist BiH. Bakir se za Tihićevog mandata nije ni vidio ni čuo, ali je nakon Tihićeve smrti, baštineći ostavštinu svog oca Alije, dospio na čelo stranke.

Koristeći podršku zemalja Zaliva, prvenstveno Saudijske Arabije i Katara, koje kupuju zemlju u BiH i provode scenario viđen na Kosovu, Bakir je temperaturu u BiH podigao do tačke ključanja. Ima Bakir podršku i na drugoj strani, ne u Americi, ni toliko u Turskoj, koja svoju politiku u BiH kreira shodno trenutnim odnosima sa Rusijom, već u zapadnoevropskim zemljama. To se da naslutiti iz ćutanja njihovih ambasadora i njihovih medija. Primjetno je da niotkud ne dolazi osuda kršenja Dejtona, u šta se Bakir duboko upustio.

To i jeste ono najopasnije. Bakiru se toleriše uzurpiranje institucija BiH. Na Zapadu se po tom pitanju prave ludi. Bakirovo ponašanje ide na ruku neokonima, koji vode odsudnu bitku protiv američkog predsjednika Trampa i veoma im odgovara da na Balkanu ponovo bukne ratni plamen. Da li je Bakir fitilj, ISIS barut, a vehabije, tj. Muslimanska braća na Kosovu i u BiH, potpala?

Ima Bakir sluha i za regionalnu politiku. Savjetovao je premijeru Albanije Ediju Rami a Rama Tačiju da zavadi Srbe iz Kosovske Mitrovice sa Beogradom. Zna Bakir kako se to radi. Metod Srbe na Srbe u njegovom dunjaluku pokazao se kao najpouzdaniji za vladanje Bosnom. U ratu je postojala kategorija „Alijini Srbi“, što je bio naziv za Srbe koji su u bili u funkciji politike Alije Izetbegovića. Danas su to „Bakirovi Srbi“, koji radi megnetski privlačnih fotelja, dobrih plata i privilegija i na vlastiti narod gledaju poprijeko. Ali Bakir ne umije, poput Tihića, sa Srbima „niz dlaku“, korak po korak da im oduzima slobodu, koju im jedino Republika Srpska može pružiti.

Bakir bi da zapali Bosnu. U tome nema podršku u bošnjačkom narodu, ali računa na zemlje Zaliva, Veliku Britaniju i „duboku državu“ u Americi. Bakirovi planovi mogu biti zaustavljeni energičnim diplomatskim reagovanjem Rusije, što je već u toku. Bakir bi u slučaju „ruske prijetnje“ ustuknuo, ponudio „ruku pomirenja“, koja bi podrazumijevale pregovore o preustroju Dejtona. A Bakir bi da BiH ima jednog predsjednika koji bi se birao u jednoj izbornoj jedinici, da se ukine Dom naroda u Parlamentu BiH, Bakir je za ukidanje „entitetskog glasanja“, policiju na nivou BiH, sudovi entiteta da budu podređeni Sudu BiH. Po Bakiru, ustavni sud bi mogao biti bez stranaca, ali sastav bi morao biti prema rezultatu posljednjeg popisa stanovništva. Eto, to sadrži Bakirova „ruka pomirenja“.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *