ШТА СЕ ДЕШАВА? Битка у Сирији се приводи крају: ИЗРАЕЛ СЕ ПОКОРИО РУСКОЈ ВОЉИ

ШТА СЕ ДЕШАВА? Битка у Сирији се приводи крају: ИЗРАЕЛ СЕ ПОКОРИО РУСКОЈ ВОЉИ

8 јула 2018

“Данас је јасно да су намере Израела поражене када се може објавити да за сиријску војску прелажење линије разилажења из 1974. године значило прелажење црвене линије.“

После само две недеље од почетка војне операције, џихадисти и милитанти у већем делу источне руралне Даре на југу Сирије су се или предали или су савладани, а преко 70 села која су они окупирали је ослободила сиријска војска.У међувремену, Израел је смањио своје захтеве или услове изречене у последње две недеље: од покретања претњи против приступа сиријске војске ка југу, до претњи у случају да Дамаск погура снаге даље од линије демаркације из 1974. године и споразума о разилажењу између Сирије и Израела, извештава Ејмагниер.

То јасно значи да су сви играчи (САД, Израел, Јордан, Саудијска Арабија) одбацили џихадисте и милитанте које су обучавали и окрећу им леђа: они су сада сами.

Већ више од седам година, Израел инвестира у обавештајне, финансијске, војне и медицинске залихе за ове џихадисте и њихове савезнике. У више наврата, Израел је рекао да више преферира “Исламску државу“ него иранске снаге на својим границама.

Много пута је Изрел показао слике џихадиста – укључујући и оне који се боре под заставом Ал Каиде – у израелским болницама, како се опорављају од рана нанетих током сукоба са силама Дамаска.

Данас је јасно да су намере Израела поражене када се може објавити да за сиријску војску прелажење линије разилажења из 1974. године значило прелажење црвене линије. Израел сада бесни јер сиријска војска има намеру и средства да порази све џихадисте и милитанте који су добијали залихе из иностраних земаља. Сирији никада није пало на памет да започне нови рат са Израелом пре него што се сиријска територија (на северу) ослободи.

Сиријски савезници учествују у бици на југу Сирије као саветници и резервне (мале) јединице да попуне празнине само ако битка постане критична на овом или оном фронту. До сада су џихадисти и милитанти били лако поражени и показивали су мали отпор.

Нема сумње да ће ИСИС (“Исламска држава,“ Јаиш Калед Бин ал-Валед), распоређен на линији разилажења из 1974. године, реаговати јер ни сиријска војска ни Русија не нуде премештај терористичкој групи.

Према томе, једини избор који ИСИС има у јужној Сирији јесте борба, предаја или дозвола за прелазак у Израел, јер израелска војска годинама лепо сарађује са ИСИС-ом. Број терориста се процењује на између 1.500 и 2.000, што је релативно мали број када узмемо у обзир да се сиријска војска суочила са десетинама хиљада у Ал- Јармоку, руралном Хомсу, Ал-Бадију, Деир-ЕзЗору и Албукамалу на северу и североистоку, и потпуно их је избрисала.

Сиријски председник Башар ал Асад је занемарио било какву израелску претњу везану за учешће иранских саветника и специјалних снага Хезболаха у бици за јужну Сирију. Заправо, Русија схвата неопходност присуства савезника Дамаска на терену, тако да је операција у потпуности подржана и успех је загарантован. Штавише, Москва дозвољава да се Хезболах и ирански саветници повлаче из сваке битке када сиријска војска превлада и кад год Дамаск сматра да је област довољно безбедна да је преузме у потпуности.

Према томе, председник Путин може гарантовати свом америчком колеги Доналду Трампу (и већ је то гарантовао својим израелским посетиоцима прошлог месеца у Москви) да ниједан саветник из Ирана или Хезболага неће остати на израелским границама (жеља сиријске централне владе). То је било довољно да Трамп обавести Израел да САД немају разлога да верују да се он суочава са било каквом опасношћу од сиријске војске на својим границама.

Већ скоро 45 година, Дамаск није починио било какав озбиљан напад на Израел, почевши од линије раздвајања из 1974. године на граници са окупираном Голанском висоравни. Не може бити поређења између присуства сиријских регуларних снага и присуства терористичке групе ИСИС на израелској окупираној Голанској висоравни.

Заправо, биће немогуће за председника Трампа да брани израелски случај да заштити ИСИС – без обзира на то што су ова терористичка група и Израел годинама били “добри суседи“ – и нападну сиријску војску да би повратили своју територију и потпуно елиминисали присуство ИСИС-а на југу Сирије.

Оно што остаје на југу Сирије је само тактичка борба. Интензивираће се на једном фронту, а на другом ће тећи глатко. Битка је постигла свој први циљ да очисти источну Дару, у наредним данима, и да осигура гранични прелаз Насеб између Јордана и Сирије, помажући обема земљама да поврате неколико стотина милиона долара годишње у трговини и размени.

У другој фази, западно од Даре и Кунеитре, сиријска војска ће погурати своје снаге ка југозападу Даре како би очистила џихадисте који стоје на путу између Сиријске војске и места где се налази ИСИС.

Не постоји одређено време за завршетак битке. Ипак, резултат битке је лако предвидети: сиријска војска ће поново преузети контролу над сиријском територијом, нарочито над градом Дара где су све земље умешане у “промену режима“ (Саудијска Арабија, Јордан, САД, Велика Британија, Катар) покренуле свој проток оружја и финансија за југ.

Они су успели да постигну само уништење Леванта (300 милијарди долара је потребно за обнову Сирије), смрт око 400.000 људи, и више милиона расељених особа и избеглица.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI8 коментара

 1. goran says:

  Naivan tekst. Izrael se ne drzi nikakvih principa, i kada odstupa to je samo privremeno dok ne smisli kako da ponovo ubode noz u ledja.

  • Miraš. says:

   Ko će biti lud da bude ratnik-terorista za Izrael pod kišom ovakvog bombardovanja, pa još sve ostalo naoružanje koje branitelji Sirije koriste. Amerika jeste najprijateljskija država za Izrael, ali zbog tog velikog prijateljstva neće rizikovati sebe da se sudari sa ruskom vojnom silom. Takodje Izraelu je bliska i S. Arabija, ali i oni su shvatili te naprimer u februaru su detaljnije pisali kako su Saudijci otkačili svoje teroriste u Istočnoj Guti, a pre ofanzive snaga SAA. Lepo piše u tekstu "svi igrači (SAD, Izrael, Jordan, Saudijska Arabija) odbacili su džihadiste i militante koje su obučavali i okreću im leđa."

 2. Miraš. says:

  Izraelu će jedini garant sigurnosti prema Siriji sada biti ruske vojne snage. Zato Izrael baš i neće biti pametan ako bude provocirao snage SAA prilikom preuzimanja mesta duž linije razgraničenja prema Golanu jer bi onda ušli u sukobe ne samo sa SAA nego i sa ruskom vojskom. Ili će Izraelci biti ludi da nakon preuzimanja pograničnih mesta pucaju na RUSKU VOJNU POLICIJU. Pobunjenici su upravo prihvatili uslove sporazuma o predaji, a u svim mestima nakon predaje red će održavati isključivo RUSKA VOJNA POLICIJA. Još je važnije primetiti da naprimer prilikom samog preuzimanja važnog graničnog prelaza Nasib sem oklopnih jedinica SAA bila je primetna i ruska kolona teških vojnih vozila. Iz toga se može zaključiti da i prilikom preuzimanja linije razgraničenja prema Izraelu najverovatnije će pored snaga SAA biti prisutna i ruska vojska. Naime sporazumom je konkretno predvidjeno i to da pobunjenici su dužni da prepuste SAA sve pogranične prelaze i celokupnu granicu prema Jordanu i prema Izraelu. ... U sporazumu jasno stoji da u reonu Golanske visoravni SAA će zauzeti pozicije koje je imala na početku sukoba 2011 godine. Moguće je da će neki teroristi ući u onaj sledeći uski pojas zemlje koje su dužne da kontrolišu tamo od ranije prisutne mirovne snage UN. Da će mirovne snage UN savesno odraditi kontrolu te teritorije u to malo verujem. Zato snage SAA sa svojih pozicija prema toj zoni moraće duže vreme biti veoma oprezne. ... Što se tiče enklave Islamske države, koja se zapadnim delom oslanja na granicu sa Izraelom i na južnoj strani izbija na granicu sa Jordanom, pobunjenici su dužni da predaju sve teritorije koje okružuju tu enklavu. To su teritorije severno istočno i južno od te enklave. Prilikom likvidacije ovog džepa ISIS površine od oko 200 km2 u kom se procenjuje da ima oko 1.500 - 2000 terorista biće interesantno pratiti šta će tada preduzimati Izrael, da li će ih primati u Izrael, itd.

  • Velika Metla says:

   Мираш,сумњао сам у то,иако сам се бунио зашто Руси називају ове терористе терористима кад сви знамо да су то војници наци-америке и капица,да их Руси намерно називају терористима (иако знају чији су они војници)управо зато јер су наци-американци и капице УПРАВО терористи који тероришу свакога кога смеју!

   • Miraš. says:

    Ispravno ih zovu teroristi jer to su plaćenici "psi rata" углавном skupljeni iz raznih zemalja sveta. Проблем је што је тероризам постао нови хибридни вид ратованја против неке землје. Po medjunarodnom pravu otvorena agresija na neku zemlju je zabranjena te zato su smislili ovakvu vrstu терористичке најезде - napada као na Siriju i Irak, a i na druge zemlje. ISIS je počeo da se razvija od 2004 godine u Iraku, ali treba primetiti da je to počelo убрзо nakon američke invazije Iraka из 2003 године. U početku je kao bio beznačajna teroristička grupa i takvim je smatran sve do 2012 godine da bi tada i to baš godinu dana nakon izbijanja gradjanskog rata u Siriji, који је такодје финансиран сполја, KOBOJAGI IZNENADA и ИСИС је počeo da buja. Ali neko je morao da finansira и то бујанје главосеча. Tako pišu da ISIS je tada navodno sklopio savez sa drugim islamističkim grupama te je tako posredno dobio i novac i oružje od државе SAD. Već 2012 godine osvojili su i zapadne delove Iraka i istočni slabije naseljeni deo Sirije i naprimer veći sirijski grad Al Raka. Problem za zemlju koja se brani od ovako smišljene najezde разних terorista je taj da ona opet po medjunarodnom pravu može samo da se brani od tih terorista raznih vrsta, a ne može vojno da udari ни na okolne države koje su takodje finansirale terorizam jer povodom takvog pretpostavljenog uzvratnog napada mnogi bi zauzeli stav da je to otvorena agresija na drugu zemlju, тврдили би да немају као држава организованог учешћа у томе, itd. Zatim u isto vreme za napadnutu zemlju nije ни izvodljivo da vodi dve vrste rata: један protiv разних и многобројних terorista u zemlji и još други protiv susednih država odnosno protiv njihovih regularnih vojnih snaga. Треба то моћи. Сећамо се например да Сирија у прво време једино је могла да се бори против "зелених" терориста, а против "црних" није ни стизала да се бори. Ово је врхунско "зло и наопако" како су смислили агресију на Сирију. Руска помоћ је драгоцена и Сирија ће бити одбранјена, али тероризам као хибридни облик ратованја већ развијају у другим землјама. Например Филипински председник Дутерте је нешто оштро изјавио против Америке и убрзо му се расцветао ИСИС тероризам у землји. Затим је сарадјивао са Американцима у борби против тих терориста. Ако ниси са нама послаћу ти ИСИС.

 3. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  Gde su sada oni "strucnjaci" & ANALiticari koji trube da svetom vladaju cionisti??? Kako su ono pricali??? Ahaaa...da je Putin pod njihovom kontrolom, da je izrael vojno jaci od Rusije...haaaaa haaaaa haaaaa haaaaa haaaaaaa

  • goran says:

   Pazi da se ne zagrcnes. Da li Rusija brani granice Izraela ili Izrael brani granice Rusije. Malo razmisljanja i uocavanja ociglednih istina ne bi bilo na odmet.

   • Miraš. says:

    Američka ratna mašinerija sada jedino razmišlja o granicama Irana. Sudeći po izlasku SAD iz nuklearnog sporazuma izgleda da su Trampa već na to nagovorili. Biće jasnije posle susreta Putin- Tramp. Verovatno će pokušati da Rusiju zadrže po strani da se ne meša kao u Siriji u slučaju američkog napada na Irak. Granice Rusije su već probali da načnu, ali očigledno je da ne mogu da pokrenu rat protiv Rusije koristeći Ukrajince i teritoriju Ukrajine. Mogu još da probaju iz Estonije ili Litvanije, ali već su izračunali da im se ni to ne isplati jer ruska vojska je u medjuvremenu dosta modernizovana i značajno ojačana. Sa druge strane Vladimir Putin nije nekakav pravoslavni neracionalni mistik te da će naivno uleteti u bilo koji rat te ni u rat sa SAD. Biće jako dobro ako uspeju da zaustave rat protiv Irana, a ako ga Amerikanci pokrenu ipak neće uspeti da okupiraju Iran kao nekada Irak. Jedino mi je žao koliko će Iranaca nastradati i koliko će biti razaranja zbog novog ratnog pohoda Amerike i NATO-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u