ШТА СЕ ДЕШАВА? Британци шаљу војску у БиХ

ШТА СЕ ДЕШАВА? Британци шаљу војску у БиХ

10 јуна 2018

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да упућивање појачања ЕУФОР-у током општих избора у БиХ шаље погрешну поруку како за БиХ тако и за међународну заједницу, јер се стиче утисак да је ситуација у земљи напета и да захтева међународно ангажовање, што, како каже, није тачно.

Говорећи о слању додатних 40 британских војника у БиХ током општих избора, Иванцов је рекао Срни да не зна чиме се руководио оперативни командант ЕУФОР-а при доношењу такве одлуке.

– Скренули смо пажњу на изјаву британског секретара за одбрану Гавина Вилијамсона. Видели смо и појашњење британске Амбасаде да та мисија није усмерена против Русије и да се војници шаљу на захтев ЕУФОР-а. Оставимо тезу о малигном утицају на савест државног секретара, поготово јер смо више пута говорили о нашој улози овде – рекао је Иванцов.Руски амбасадор у БиХ изразио је забринутост због ове одлуке, наглашавајући да такво кадровско јачање у овом тренутку није неопходно.

– Видимо да су ти планови већ изазвали оштру реакцију у Републици Српској. Слање 40 специјалиста са обавештајним функцијама у БиХ се у Републици Српској интерпретира као покушај мешања у изборну кампању – указао је Иванцов.

Руски амбасадор је подсетио да је у недавном коминикеу Управног одбора Савета за спровођење мира наглашено да избори треба да буду слободни и поштени, а то, истовремено, подразумева суздржавање од било каквих активности које би се могле схватити као покушај уплитања у изборну вољу грађана.

Британски „Тајмс“ објавио је да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би „спречили руско мешање у октобарске изборе“.

Исти извор је навео да ће британски министар одбране Гавин Вилијамсон о овоме обавестити 28 министара одбране земаља-чланица НАТО-а на састанку у Бриселу, те да ће истаћи како ће тај потез потврдити важну улогу Велике Британије за европску безбедност.

Из британске Амбасаде Срни је јуче речено да Велика Британија не шаље додатних 40 војника и официра у мисије ЕУ и НАТО-а у БиХ ради „спречавања уплитања Русије у опште изборе у октобру“, већ да је одговорила на захтев оперативног команданта ЕУФОР-а Џејмса Еверарда за упућивање тих војника да би се унапредили капацитети ЕУ снага.

У оквиру ЕУФОР мисије „Алтеа“ у БиХ је распоређено 600 војника, од чега је само четворо из Велике Британије.

KOMENTARI7 коментара

 1. Bogomir says:

  Dok NATO radi posao, pravoslavni sovjeti sede u Moskvi sa svojim manjinama, a putko proseta samo kad treba da daje popuste da bi negde eventualno provukao gasovod. Inace ruske vojske nema nigde, a jadni pravoslavci u malim zemljicama mastaju o "majci rusiji" koje nema.

  • Velika Metla says:

   Богомире,на твоју несрећу има Русије,и биће је увек,и поред твоје желопојке и кукњаве! И ти се надаш,као и остали полусвет,примати,да ће ваша "мамица" наци-америка опљачкати руски гас и нафту,и да ћете се ви "pediculosis pubis" овајдити макар и мрвицама!

   • Bogomir says:

    hahahaha joj al ste vi pravoslavne patriJote smesni. Znaci ti mene zamisljas kao nazi amerikanaca koji zali za Rusijom hahahhaha. Pravoslavlje je teska mentalna bolest, vasa logika odusevljava x)

    • Zivorad says:

     Bogomire budi miran i idi sa Bogom...

 2. Pastrovic says:

  I??? Sto ce sad Ruje da urade, bas me zivo interesuje? 'Oce li da dozvole unistenje RS i samog Dodika, ili ce da tresnu pesnicom po pregovarackoj "trpezi", i da dreknu ono cuveno NJET!? To je zadnja sansa Rusima da ih bas ne omrznem.

  • Miraš says:

   Rusi ni nemaju puno prostora da nešto urade. Jedino mogu da reaguju, a na sve ruske reakcije Zapad će samo još više raditi na domaćem tj. na celokupnom BIH terenu. Vrzino kolo. Naime snage EUfor-a su legitimno prisutne u BIH tako što su nasledili prethodni SFOR. Rezolucijom SB UN iz novembra prošle godine produžen je mandat tim snagama na još 12 meseci i takvih produžetaka biće i kasnije. "Vojna misija Evropske unije EUFOR Altea ostaje u BiH sa punim vojnim izvršnim mandatom, jer situacija u regionu i dalje predstavlja pretnju međunarodnom miru", navedeno je u toj Rezoluciji Saveta bezbednosti UN. Sada se samo otvara veoma logično pitanje kako se uopšte može tumačiti da baš opšti izbori u BIH su pretnja miru i medjunarodnom miru. Izbori u BIH su zakazani za kraj oktobra, dakle 5 meseci unapred šalju baš obučene obaveštajne snage i to povodom izbora.

  • Miraš says:

   Prvobitni plan Vašingtona a pre dejtonskog sporazuma bio je da ne postoje uopšte entiteti u BIH, dakle da ne postoji ni Srpska, nego da cela BIH bude kantonalno izdeljena. Zato stalno u miru korak po korak obilaze i prekrajaju taj Dejtonski sporazum.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u