ШТА СЕ ДЕШАВА? ХРВАТСКА ПОСЛАЛА ВОЈСКУ У ИСТРУ, Словенци очекују војни сукоб | INTERMAGAZIN

ŠTA SE DEŠAVA? HRVATSKA POSLALA VOJSKU U ISTRU, Slovenci očekuju vojni sukob

13 septembra 2017

Slovenački premijer Miro Cerar našao se u prilično nezavidnoj situaciji nakon što je sazvana sednica Odbora Skupštine Slovenije za odbranu na kojoj bi trebalo da se raspravlja o spremnosti slovenačke vojske za slučaj zaoštravanja spora sa Hrvatskom oko arbitražne presude o granici.

Drugim rečima, reč je o proveri slovenačke vojske za slučaj eventualnog rata s Hrvatskom.

Sazivanje takve sednice, makar iza zatvorenih vrata, Mira Cerara stavlja u prilično nelagodnu situaciju na međunarodnom planu, pa nije čudno da je zatražio da sednica bude otkazana. To je i sam rekao u izjavi da takva sednica šalje „pogrešne signale“, piše zagrebački portal „Indeks“.

Sednicu tog odbora sa temom „Spremnost slovenačke vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma“ sazvao je prošle nedelje za četvrtak, 14. septembra, predsednik tog odbora Žan Mahnič, inače zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera i opozicionog vođe Janeza Janše.

Cerar je u izjavi za javnost, koju je preneo njegov kabinet, ocenio da je predložena tema „potpuno neprimerena“, jer se Slovenija zauzima za mirnu politiku nenasilja, iako je odlučna u nameri da presuda arbitara bude sprovedena. Zato je pozvao inicijatore da sednicu otkažu.

Odgovarajući na poziv premijera da otkaže sednicu zakazanu za četvrtak popodne, Mahnič je na konferenciji za novinare rekao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i koji zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne.

Mahnič je kazao da se čudi Cerarovom pozivu i zato što je u jeku migracione krize u zakon o odbrani baš na insistiranje Cerara unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može da pomaže i vojska.

„Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu u primeni arbitražne presude sasvim legitimna“, rekao je Mahnič novinarima.

Na konferenciji za medije koju je sazvao za tu priliku Mahnič je rekao da iz kancelarije Mira Cerara cure informacije i da je čuo da Vlada Hrvatske šalje dva broda, jedan kod Umaga i jedan u okolinu Pule. Na brodovima su navodno pripadnici specijalnih jedinica hrvatske vojske, a ne obalske straže, tvrdi Mahnič.

„Njihov cilj je da se spreči primena arbitražnog sporazuma“, kaže Mahnič.

„Hrvatska je spremna da brani svoju zemlju, ali ne znamo kako će to da napravi“, rekao je Mahnič.

„Ne daj Bože da dođe do konflikata, koje možemo da očekujemo s hrvatske strane“, dodao je Mahnič koji je napao Cerara da ne radi ništa po tom pitanju.

„Hrvatska je spremna da koristi sve snage da spreči implementaciju arbitraže“, kaže Mahnič i traži proveru vojske.

KOMENTARI6 komentara

 1. Kosovac says:

  Pošto su i Slovenija i Hrvatska u istoj državi koja se zove Evropska unija, verovatno bi se sukob između njih nazvao „građanski rat“. Mislim da bi NATO pakt u tom slučaju morao da upotrebi „Mirka“, inače puče bruka.

 2. Bambula says:

  Ako piješ ne vodni!

 3. micky says:

  Ko'e su to "sile"... Ustase i domobrani... Serem vam se za dusu pokatolicenu i demonsku. Samo pucajte. Nemo vi slovenci pokupe adriu sunce ti nebesko a vi Jansini akrepi nedajte da vam ustase uzmu JADRAN... Koja su to govna smrdljiva. I jednio i drugi.

 4. Ainu says:

  udarite ih mučki, kao što ste napali JNA.Zet Trump će vas brani

 5. Hrvomor says:

  Ne zna se koji su veći junaci, janezi ili kromanjonci :-))) Ma kakav rat, to su ste matore babe.

  • Bosanac says:

   Ti si običan Konjislav .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *