ШТА СЕ ДЕШАВА? Макрон нуди Русији пријатељство, дијалог и помирење!

ШТА СЕ ДЕШАВА? Макрон нуди Русији пријатељство, дијалог и помирење!

12 јуна 2019

Француски председник Емануел Макрон поручио је како жели „стратешку дебату“ с Москвом по питању заједничких питања те је притом истакао, што ће недвосмислено добро звучати Кремљу, како би Европа „требала размишљати изван оквира НАТО-а и обновити односе с Русијом“.

– Европа мора изградити нова правила, ново поверење и нову сигурност с Русијом, а не само да се слажемо с НАТО-ом. Морамо градити директне односе између Европе и Русије – поручио је Макрон у интервјуу за швајцарску телевизију РТС.Споменуо је како и даље постоје тачке неслагања између Европе и Москве, нарочито када је реч о Украјини, али такође истиче како Русија има важну улогу у светским догађањима те се због тога не сме подценити.

– Европа треба Русију за решавање битних питања. Треба нам стратешка дебата и зато ћу ове недеље имати још један, дугачак и интензиван разговор с руским председником Владимиром Путином. Постоје неслагања између нас, али можемо радити заједно – рекао је.

Што заправо Макрон овде жели поручити? Који су му мотиви? Одговор не треба тражити између редова јер је он све директно појаснио – „Не би било добро да Русију оставимо Кини“, рекао је.

Дакле, о томе се ради. На Западу постоји страх да ће се формирати велики њима конкурентни савез Русије и Кине, а то је нешто што би се сада могло покушати спречити некаквим изласком у сусрет Русији. Колико ће таква тактика имати утицаја, тек ће се видети, но пре неколико дана састанак су одржали руски председник Владимир Путин и кинески председник Си Ђинпинг, те не изгледа да ће се тако лако моћи споља нарушити све чвршћи однос између ове две силе.

(advance.hr)

KOMENTARI3 коментара

  1. Istina says:

    ...zaigrala mečka na Pariška vrata...

  2. Slobodanka says:

    Шта би такав кадар да постигне код Владимира Путина? 1) На унутрашњем плану, дакле у Француској, је веома популаран Путин, те бити добар са њим омогућило би Макорони да преотима гласаче од Марин Ле Пен. 2) На спољном плану шта би Макарона хтео да постигне? Не треба заборавити да Емануел Жан-Мишел Фредерик Макрон, радио је као инвестициони банкар у Rothschild & Cie Banque, огранку француске Rothschild & Co банке. - Дакле шта жели "дубока држава" да постигне? Ако би Русија и Кина биле мало раздвојене, а затим и мало више раздвојене онда се смањује опасност за Америку и Запад. Русија је у војном погледу најјача, притом сем непосредног ратовања треба имати у виду и продају руских ПВО система и другог наоружања другим државама које желе да се бране, те Русија може значајно да успорава и да зауставља освајачка кретања Запада од Крима до Блиског истока и дуж јужне и средње Азије. Кина је економски најјача те она може да узврати и буде победник у економским ратовима. Такав пар (Русија и Кина) треба раздвојити. То би могла да одради послушница ЕУ.

  3. Slobodanka says:

    Ne samo Makron nego i Duda (predsednik Poljske) promenio je ploču, a vetar za takve promene duva, tj. diktira se, iz Bele Kuće. Pročitajte šta i kako je Duda izjavio neposredno nakon sastanka sa Trampom u Vašingtonu. "Poljski predsednik: Želeo bih da Moskva bude prijatelj Varšave" Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da bi voleo da Rusija bude prijatelj njegove zemlje. „Stvarno bih voleo da Rusija bude prijatelj Poljske. Zato što je Rusija naš veliki sused, država mnogo veća od Poljske“, rekao je Duda nakon sastanka sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Vašingtonu. Istovremeno, on smatra da su Poljaci, za razliku od Rusa, „hrabriji i sposobniji da se bore do kraja bez obzira na sve“. Američki predsednik: Nadam se da Rusija ne predstavlja pretnju za Poljsku Sa svoje strane američki predsednik Donald Tramp rekao je kako očekuje da će Poljska i Rusija imati „odlične odnose“. „Nadam se da će Poljska imati odlične odnose sa Rusijom. Mislim da je to moguće... Nadam se da ćemo i mi (SAD) imati odlične odnose sa Rusijom, ali i sa Kinom i drugim zemljama“, naglasio je Tramp. Na taj način Tramp je dopunio govor Dude koji je oko četiri minuta govorio o tome da je „Rusija uvek htela da zauzme deo teritorije Poljske“ i da je zemlja bila „okupirana“ u sovjetsko vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u