ШТА СЕ ДЕШАВА? Макрон нуди Русији пријатељство, дијалог и помирење!

ŠTA SE DEŠAVA? Makron nudi Rusiji prijateljstvo, dijalog i pomirenje!

12 juna 2019

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je kako želi „stratešku debatu“ s Moskvom po pitanju zajedničkih pitanja te je pritom istakao, što će nedvosmisleno dobro zvučati Kremlju, kako bi Evropa „trebala razmišljati izvan okvira NATO-a i obnoviti odnose s Rusijom“.

– Evropa mora izgraditi nova pravila, novo poverenje i novu sigurnost s Rusijom, a ne samo da se slažemo s NATO-om. Moramo graditi direktne odnose između Evrope i Rusije – poručio je Makron u intervjuu za švajcarsku televiziju RTS.Spomenuo je kako i dalje postoje tačke neslaganja između Evrope i Moskve, naročito kada je reč o Ukrajini, ali takođe ističe kako Rusija ima važnu ulogu u svetskim događanjima te se zbog toga ne sme podceniti.

– Evropa treba Rusiju za rešavanje bitnih pitanja. Treba nam strateška debata i zato ću ove nedelje imati još jedan, dugačak i intenzivan razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Postoje neslaganja između nas, ali možemo raditi zajedno – rekao je.

Što zapravo Makron ovde želi poručiti? Koji su mu motivi? Odgovor ne treba tražiti između redova jer je on sve direktno pojasnio – „Ne bi bilo dobro da Rusiju ostavimo Kini“, rekao je.

Dakle, o tome se radi. Na Zapadu postoji strah da će se formirati veliki njima konkurentni savez Rusije i Kine, a to je nešto što bi se sada moglo pokušati sprečiti nekakvim izlaskom u susret Rusiji. Koliko će takva taktika imati uticaja, tek će se videti, no pre nekoliko dana sastanak su održali ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping, te ne izgleda da će se tako lako moći spolja narušiti sve čvršći odnos između ove dve sile.

(advance.hr)

KOMENTARI3 komentara

  1. Istina says:

    ...zaigrala mečka na Pariška vrata...

  2. Slobodanka says:

    Šta bi takav kadar da postigne kod Vladimira Putina? 1) Na unutrašnjem planu, dakle u Francuskoj, je veoma popularan Putin, te biti dobar sa njim omogućilo bi Makoroni da preotima glasače od Marin Le Pen. 2) Na spoljnom planu šta bi Makarona hteo da postigne? Ne treba zaboraviti da Emanuel Žan-Mišel Frederik Makron, radio je kao investicioni bankar u Rothschild & Cie Banque, ogranku francuske Rothschild & Co banke. - Dakle šta želi "duboka država" da postigne? Ako bi Rusija i Kina bile malo razdvojene, a zatim i malo više razdvojene onda se smanjuje opasnost za Ameriku i Zapad. Rusija je u vojnom pogledu najjača, pritom sem neposrednog ratovanja treba imati u vidu i prodaju ruskih PVO sistema i drugog naoružanja drugim državama koje žele da se brane, te Rusija može značajno da usporava i da zaustavlja osvajačka kretanja Zapada od Krima do Bliskog istoka i duž južne i srednje Azije. Kina je ekonomski najjača te ona može da uzvrati i bude pobednik u ekonomskim ratovima. Takav par (Rusija i Kina) treba razdvojiti. To bi mogla da odradi poslušnica EU.

  3. Slobodanka says:

    Ne samo Makron nego i Duda (predsednik Poljske) promenio je ploču, a vetar za takve promene duva, tj. diktira se, iz Bele Kuće. Pročitajte šta i kako je Duda izjavio neposredno nakon sastanka sa Trampom u Vašingtonu. "Poljski predsednik: Želeo bih da Moskva bude prijatelj Varšave" Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da bi voleo da Rusija bude prijatelj njegove zemlje. „Stvarno bih voleo da Rusija bude prijatelj Poljske. Zato što je Rusija naš veliki sused, država mnogo veća od Poljske“, rekao je Duda nakon sastanka sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Vašingtonu. Istovremeno, on smatra da su Poljaci, za razliku od Rusa, „hrabriji i sposobniji da se bore do kraja bez obzira na sve“. Američki predsednik: Nadam se da Rusija ne predstavlja pretnju za Poljsku Sa svoje strane američki predsednik Donald Tramp rekao je kako očekuje da će Poljska i Rusija imati „odlične odnose“. „Nadam se da će Poljska imati odlične odnose sa Rusijom. Mislim da je to moguće... Nadam se da ćemo i mi (SAD) imati odlične odnose sa Rusijom, ali i sa Kinom i drugim zemljama“, naglasio je Tramp. Na taj način Tramp je dopunio govor Dude koji je oko četiri minuta govorio o tome da je „Rusija uvek htela da zauzme deo teritorije Poljske“ i da je zemlja bila „okupirana“ u sovjetsko vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *