ШТА СЕ ДЕШАВА? Медлин Олбрајт у страху због Косова

ШТА СЕ ДЕШАВА? Медлин Олбрајт у страху због Косова

11 маја 2020

Бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт у чијем мандату је НАТО извршила агресију на СРЈ окривила је пред Конгресним одбором за спољне односе, којим је председавао албански лобиста Елиот Енгел, Србију и садашњу америчку администрацију да поткопавају демократију на Косову.

Саговорници Спутњика напомињу да је косовска демократија огледало њихових стваралаца, односно, адмнистрације Била Клинтона и саме Олбрајтове. По њима, овде се најмање ради о демократији, већ се она користи као параван да би се извршио удар на Доналда Трампа јер су председнички избори близу, али и да би се оправдала улога демократа и значај који је имала ОВК у периоду док су америчке демократе биле на власти.Спољнополитички аналитичар Слободан Зечевић каже да не треба заборавити да је Медлин Олбрајт опозиција Трампу и његовој спољној политици.

„Вероватно Олбрајтова и ти кругови сада покушавају да на неки начин оспоре Трампову спољну политику мислећи да је превише благонаклона према Србији, и да је српско руководство остварило одређене помаке кад је реч о односу Америке према Србији, чиме они нису задовољни,“ каже Зечевић.

Олбрајтова критикује политику САД према Косову

Србија, према Зечевићевим речима, сада смета јер је и Београд много активнији у покушају да оствари неке своје интересе.

„Што се тиче правне државе на Косову она је нестала у оном тренутку кад је ОВК преузео Косово, што је иза себе оставило доста нерасветљених злочина. Ако о томе говоримо, не знам како би Олбрајтова и Енгел могли да оспоре те злочине,“ пита се Зечевић.

Он закључује да кругови око Олбрајтове једноставно имају негативан став према Србији и мисле да би Србија требало да држи даље руке од Косова.

„Делимично разумевање Трампове администрације за позицију Србије, доводи у питање, практично, све што су демократе током своје владавине урадиле на Косову. И то је проблем“, закључује наш саговорник.

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић уверен је да све ово покушај америчких демократа да са себе скину одговорност за дешавања током деведесетих, па пребацују опет кривицу на Србију.

„Све је усмерено ка томе да се не доведу у питање НАТО акције од 1999. Године и све што је томе предходило. Циљ је дакле, пре свега да се спречи ревизија те политике и тог политичког става, која би могла да има последице по америчке демократе,“ уверен је Миливојевић.

Спречити анализу деловања ОВК

Уједно, напомиње он, ово је покушај да се заустави преиспитивање улоге ОВК коју је демократска администрација здушно подржавала.

„ОВК је била инфраструктура НАТО агресије и реализатор онога што је требало да се решава на терену. Према томе, и позиција ОВК се сада отвара као питање, а Олбрајтова и демократе покушавају да њих третирају као ослободилачки фактор како се не би довела у питање њихова не само идеолошка, већ и функционална позиција у то време. Јер, ако се то питање отвори, онда се отвара питање уопште целе акције и смисла бомбардовања СРЈ са могућим политичким последицама“, резимира саговорник Спутњика.

То би могло да се обије пре свега о главу политичкој структури која је тада била на власти у Америци.

„Прича о угроженој демократији на Косову, у ствари је својеврстан покушај прања не само тадашње америчке политике, него и њених актера који су је осмислили и водили и у Приштини и у Америци,“ закључује Миливојевић.

Такође, он сматра да је ово и покушај да се на неки начин предупреди акција Вашингтона и покушај да за време Трампове владавине дође до пробоја и до неког решења, које се не поклапа са циљевима америчких демократа.

Битка да се не промени став Америке према Косову

„А политика демократа је безрезервна потврда косовске независности, онако како је америчка администрација у три мандата покушала да је наметне. Ово се може посматрати и као покушај да се верификује косовска државност кроз легитимизацију политичког система у Приштини као демократског, који функционише беспрекорно. Сматрају да би то био још један од елемента који би требало да предупреди било какву политику оспоравања такозване државности Косова. У суштина, ово је наставак битке да се онемогући промена америчког став у односу на Косово које је својевремно наметнула Клинтонова адмнистрација коју у овом случају оличава Мадлен Олбрајт,“ уверен је наш саговорник.

Олбрајтова је, иначе изјавила да, на жалост, постоје питања у вези граница између Србије и Косова са жаљењем констатујући „да САД не помажу у решавању овог питања“. Елиот Енгел је рекао да председник Србије Александар Вучић тренутно води политику око Косова гвозденом песницом и „чини све што може како би поткопао демократију на Косову“, покушавајући да подстакне друге земље да откажу признање косовске државе.

(Спутњик)

KOMENTARI9 коментара

 1. Darko says:

  Stara kobila, izvinjavam se kobili zato sto je poredim sa ovim monstrumom

 2. petrovgrad says:

  Velike su šanse na našoj strani. Duboka država tone.NVO Sonje Nateše i ostale Žane i slična boranije nestaju sa javne scene. Trump im zavrnuo slavinu. Dosta dugo ih nema u javnosti. Nemaju nove projekte, i opada im aktivnost. Čim pobedimo duboku državu kod nas, bićemo na konju. Ta struktura je predvodnik dubuke države u Srbiji.

 3. padre says:

  U strahu je ona za jadnu dečicu, kojani moglanastradati, a ovo ipak nije kao sa onom decom u Iraku, gde je njihova žrtva vredela, jer je bila potrebna za širenje demokratije!

 4. Penzioner says:

  E ovo vam je vrh - predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno vodi politiku oko Kosova gvozdenom pesnicom i „čini sve što može kako bi potkopao demokratiju na Kosovu“, pokušavajući da podstakne druge zemlje da otkažu priznanje kosovske države. Toliko je potkopao demokratiju na Kosovu da je potpisivanjem protivustavnog Briselskog sporazuma, ukinuo sve institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiju, suprotno i Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 SB OUN. I toliko je postao nestrpljiv da završi posao na zadovoljstvo "demokrata" koji su nad Srbijom izveli nelegalnu vojnu intervenciju, da nije izdržao da javno na TV Pink pre samo dva dana ne kaže da će priznati nezavisnost Kosova u svim svojim granicama. Toliko se jadničak bori da podstakne druge zemlje da povuku priznanje kosovske države da je na naslovnoj strani Politike plasirao laž da je Rusija spremna da podrži ukidanje Rezolucije 1244, misleći da je vrana svim Srbima popila mozak pa se ne sećaju da su i Vladimir Putin, pa i svi zvaničnici Rusije, bezbroj puta ponovili "da se rešenje kosovskog pitanja može rešavati samo u skladu sa odredbama međunarodnog prava i Rezolucijom 1244 OUN". Koliko je pomenuti gospodin gvozdenom rukom vodio kosovsku politiku izgleda da vi nikad niste čuli da je na RTS Kosovo nazvao državom, ni da je u Sporazumu o saradnji zaključenim sa Sebastijanom Kurcom mapu Srbije prikazao bez KiM u njenom sastavu, a i RTS je više puta to isto učinio, poslednji put pokrivajući KiM zaštitnom maskom. A i ptice na grani znaju da je jedini državnik Srbije koji je podsticao druge države na povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova bio samo Ivica Dačić, a sve mi se čini da je neko izjavljivao da Srbija neće uticati na druge države da povuku priznanje kosovske države. Ko bi to mogao biti možda bi mogao objaviti onaj list koji je objavio proročanstvo Mitra Tarabića u kome se kaže da će doći mudar čovek koji će se razgraničiti pa će u miru Srbi živeti i tamo i vođe, a oni samo tamo. Malo je Dragan Vučićević očigledno pomešao lončiće pa će pre biti da ćemo mi živeti samo vođe, a oni i tamo i vođe. Veoma mudra politika, da takvu bruku i sramotu Srbija nikad nije dočekala.

 5. Penzioner says:

  Zaboravih napomenuti da je upravo zbog mudre politike i priznanja nezavisnosti Kosova narodni poslanik prof dr Miladin Ševarlić bio započeo štrajk glađu, a predstavnici vlasti Aleksandar Martinović i Sandra Božić štrajk protiv poslanika opozicije Boška Obradovića, koji takođe još uvek štrajkuje glađu, protiv koga javni tužilac nije pokrenuo krivični postupak zbog cepanja košulje njihovog uvek mirnog i gotovo nečujnog poslanika Marjana Rističevića. Samo bi bilo dobro da se vrli pravnik malo više zamislio da li je cepanje košulje, ako ju je pocepao Boško Obradović, uopšte krivično delo i ako jeste da li je to delo takve prirode da postupak protiv počinioca nadležni tužilac pokreće po službenoj dužnosti. Posebno je pitanje da li je Obradović to delo učinio u samoodbrani, jer ne vidim razloga da Boško Obradović napada uvek uzornog i pristojnog poslanika Rističevića, koga jedan od članova SRS nazva akademikom (zbog prosipanja pameti). A zašto štrajkuje Sandra Božić? Verovatno joj je malo što za obavljanje pet funkcija ostvaruje mesečnu zaradu u iznosu od 333.000 dinara, kako objavi jedan od nezavisnih portala. Veoma napreDNO! Većina penzionera u Srbiji ima deset puta manju penziju od njene zarade, a od zarade dr Jorgovanke Tabaković dvadeset puta (ako ne i više). Koliko se sećam i Napredni Martinović ima malo više funkcija, a kolika mu je ukupna mesečna zarada ne bih znao kasti.

 6. persida says:

  Baba, dodji na Kosovo da se boris, ako mislis da je to tvoje. Popices metak, keve mi.

  • Evanđelje says:

   Pa ne bi baba bila tako uzbuđena da nema svoj kapital na Kosovu od kojeg rani svoje unučiće akrepe. Njene deonice od kojih dobija živu paru su mislim vezane za telekomunikacije i rudnike na Kosovu samo znam da je lova velika, a matora navikla da ima, kada ode kod frizerke da se izblajha da ima čime da se pohvali kao veliki kapitalista u svojoj sopstvenoj koloniji kosova. Bog će joj dati platu po delima njenim, ah da ti persida ne veruješ u boga već u tužnu realnost koja nas okružuje.

 7. Miraš says:

  Neće se Tramp odreći ni Iraka ni Kosova. Ona ovo izjavljuje da bi otela koji glas Trampu na predstojećim izborima. Matora veštica za 3 dana imaće 83 godine. Kako nju neće korona? Zaštićeni su svim i svačim kao ovozemaljski bogovi, te ne čudi da ne haju za višu šravdu, za pravdu nebeskog Boga.

 8. Crni Petak says:

  Kobila je stara a tako i miriše, ne želi da izgubi svoj kapital i monopol koji je krvavo zaradila promovišući bombardovanje Srbije, Kosova i Crne Gore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u