ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Америка активира корпус задужен за кризе и шаље највише војника у Европу у последњих четврт века

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Америка активира корпус задужен за кризе и шаље највише војника у Европу у последњих четврт века

13 фебруара 2020

Америчка војска поново је активирала ново седиште корпуса, под називом „V Corps“, који укључује 635 војника стационираних у Форт Ноксу у Кентакију, и још 200 војника у оперативном командном центру у Европи, који ће се међусобно ротирати.

„Арми тајмс“ преноси да је циљ поновног активирања Петог корпуса, после седам година, „јачање Европе“.Реч је о корпусу који је настао током Првог светског рата, а деактивиран је 2013. године у немачком граду Висбадену. Његове јединице су, како се наводи на сајту globalsecurity.org, биле распоређене и на Косову и Метохији 1999. године након постизања мировног споразуму у јуну те године.

Такође, имале су значајну улогу у оба светска рата, у време Хладног рата биле су стациониране у Немачкој и имале су задужење да држе један од стратешки најважнијих праваца који води од Источне Немачке ка унутрашњости Западне Немачке.

Били су ударна јединица током напада САД на Ирак 2003. године, а део тог корпуса учествовао је и у хватању бившег ирачког председника Садама Хусеина. Учествовали су у мировним снагама у Босни и Херцеговини после завршетка рата 1995, док су у Авганистану од 2012. до 2013. године командовали целокупним америчким јединицама у тој земљи.

Очекује се да ће седиште корпуса бити оперативно до јесени, иако није утврђена локација за војнике корпуса у Европи, рекао је портпарол војске Робин Окоа.

Ново седиште се покреће у време када се америчка војска припрема да на пролеће отпочне вежбе „Бранилац Европе 2020“, која подразумева распоређивање снага величине једне дивизије из САД у Европу, што је највеће покретање војске САД у правцу Европе у последњих 25 година.

„Арми тајмс“ наводи да ће успостављање новог седишта корпуса помоћи да се испуне циљеви Националне одбрамбене стратегије из 2018. године, као и да ће, према саопштењу те службе, подржати захтев Америчке европске команде за већом командном и контролом способношћу.

Као приоритет Националне одбрамбене стратегије из 2018. наводи се повећање конкурентности са земљама попут Русије и Кине по питању сукоба слабог интензитета, као што су они у Авганистану и Ираку.

KOMENTARI3 коментара

  1. Pera says:

    To samo popunjavaju trupe koje su pomrle od droge i side !

  2. milorad2 says:

    Ta divizija je tek prva u nizu koje će biti prebačene u evropu i to ubrzano i uskoro zato se i širi komandni lanac, to i jeste metod formiranja novih jedinica, prvo se formira komanda...pretpostavlam na osnovu podataka koje imam da će do sredine sledeće god. još četiri NOVOFORMIRANE oklopne divizije biti spremne za prebacivanje u evropu:)naoružanje nije problem skladišta su puna a verovatno će deo sada aktivnih snaga biti prebačen sa drugih položaja dobar deo verovatno iz j.koreje.zato tramp i hoć da se nešto krnje dogovori sa kimom da bi oslobodio američke kopnene trupe odatle.Ali bez obzira na to dogovorili se ili ne oni će uskoro početi da prebacuju tu armiju u evropu takodje:)

  3. Gagi says:

    Digli se Srbi u C.Gori a oni moraju bas tolike divizije da pokrecu, mora da im je opasna frka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u