ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Америка активира корпус задужен за кризе и шаље највише војника у Европу у последњих четврт века

ŠTA SE TO DEŠAVA? Amerika aktivira korpus zadužen za krize i šalje najviše vojnika u Evropu u poslednjih četvrt veka

13 februara 2020

Američka vojska ponovo je aktivirala novo sedište korpusa, pod nazivom „V Corps“, koji uključuje 635 vojnika stacioniranih u Fort Noksu u Kentakiju, i još 200 vojnika u operativnom komandnom centru u Evropi, koji će se međusobno rotirati.

„Armi tajms“ prenosi da je cilj ponovnog aktiviranja Petog korpusa, posle sedam godina, „jačanje Evrope“.Reč je o korpusu koji je nastao tokom Prvog svetskog rata, a deaktiviran je 2013. godine u nemačkom gradu Visbadenu. Njegove jedinice su, kako se navodi na sajtu globalsecurity.org, bile raspoređene i na Kosovu i Metohiji 1999. godine nakon postizanja mirovnog sporazumu u junu te godine.

Takođe, imale su značajnu ulogu u oba svetska rata, u vreme Hladnog rata bile su stacionirane u Nemačkoj i imale su zaduženje da drže jedan od strateški najvažnijih pravaca koji vodi od Istočne Nemačke ka unutrašnjosti Zapadne Nemačke.

Bili su udarna jedinica tokom napada SAD na Irak 2003. godine, a deo tog korpusa učestvovao je i u hvatanju bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina. Učestvovali su u mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini posle završetka rata 1995, dok su u Avganistanu od 2012. do 2013. godine komandovali celokupnim američkim jedinicama u toj zemlji.

Očekuje se da će sedište korpusa biti operativno do jeseni, iako nije utvrđena lokacija za vojnike korpusa u Evropi, rekao je portparol vojske Robin Okoa.

Novo sedište se pokreće u vreme kada se američka vojska priprema da na proleće otpočne vežbe „Branilac Evrope 2020“, koja podrazumeva raspoređivanje snaga veličine jedne divizije iz SAD u Evropu, što je najveće pokretanje vojske SAD u pravcu Evrope u poslednjih 25 godina.

„Armi tajms“ navodi da će uspostavljanje novog sedišta korpusa pomoći da se ispune ciljevi Nacionalne odbrambene strategije iz 2018. godine, kao i da će, prema saopštenju te službe, podržati zahtev Američke evropske komande za većom komandnom i kontrolom sposobnošću.

Kao prioritet Nacionalne odbrambene strategije iz 2018. navodi se povećanje konkurentnosti sa zemljama poput Rusije i Kine po pitanju sukoba slabog intenziteta, kao što su oni u Avganistanu i Iraku.

KOMENTARI3 komentara

  1. Pera says:

    To samo popunjavaju trupe koje su pomrle od droge i side !

  2. milorad2 says:

    Ta divizija je tek prva u nizu koje će biti prebačene u evropu i to ubrzano i uskoro zato se i širi komandni lanac, to i jeste metod formiranja novih jedinica, prvo se formira komanda...pretpostavlam na osnovu podataka koje imam da će do sredine sledeće god. još četiri NOVOFORMIRANE oklopne divizije biti spremne za prebacivanje u evropu:)naoružanje nije problem skladišta su puna a verovatno će deo sada aktivnih snaga biti prebačen sa drugih položaja dobar deo verovatno iz j.koreje.zato tramp i hoć da se nešto krnje dogovori sa kimom da bi oslobodio američke kopnene trupe odatle.Ali bez obzira na to dogovorili se ili ne oni će uskoro početi da prebacuju tu armiju u evropu takodje:)

  3. Gagi says:

    Digli se Srbi u C.Gori a oni moraju bas tolike divizije da pokrecu, mora da im je opasna frka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *