ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У АМЕРИЦИ? Српске владике основале НОВУ ЦРКВУ

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У АМЕРИЦИ? Српске владике основале НОВУ ЦРКВУ

28 фебруара 2020

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј председаваће сутра Сабору Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, који ће бити одржан у Клирвотеру на Флориди. Током посете САД Његова светост обићи ће и парохије СПЦ у Мајамију, Вашингтону и Њујорку.

Поглавара СПЦ, који је у пратњи члана Светог архијерејског синода владике шумадијског Јована, је отпутовао у нову америчку мисију, сачекао је тежак задатак решавања ситуације у којој се налази Српска црква у Северној Америци.

У њеном средишту је самовољни чин владика западноамеричког Максима, новограчаничко-средњозападноамеричког Лонгина и источноамеричког Иринеја (Добријевића) који су прошле године на своју руку реорганизовали цркву на тлу САД. Они су основали Епископски савет СПЦ за САД, али и донели Устав који би се односио искључиво на простор САД. Ове потезе они су направили без сагласности Сабора и Синода, који им је једнострано донете одлуке одбио и затражио њихово повлачење.Самовољна реорганизација Цркве у Америци, међутим, открила је и низ других самовољних решења, али и оголила дубинске разлике и неслагање тамошњих епископа.

Чланови званичног Епископског савета за Северну и Јужну Америку, канадски владика Митрофан и јужноамерички Кирило обратили су се недавно Синоду у Београду у коме су заузели потпуно другачије позиције у односу на тројицу владика у САД. Њих су, између редова, оптужили и за низ самовољних поступака, непоштовање одлука Патријаршије, али и манипулисање чињеницама.

– У средишту свих проблема су епископи западноамерички Максим и источноамерички Иринеј (Добријевић) – објашњава саговорник „Новости“ из СПЦ.

– Одговорност трећег америчког владике Лонгина, нешто је мања, јер се он дистанцирао од двојице америчке браће. Они су водили коло не само око реорганизације црквеног устројства, доношења устава, већ и у правним манипулацијама црквеним средствима и имовином.

Овај случај на светло дана изнео је и чињеницу и да су владике у соло акцији променили име СПЦ у Америци и тако је регистровали пред државним органима. Без потребних сагласности кровних црквених органа, она од 2017. године носи назив „Српске православне епархије у САД“.

Патријаршија СПЦ, после низа упозорења верника из дијаспоре, има основану сумњу да су владике Максим и Иринеј променом званичног назива прекинули вишедеценијски правни субјективитет, односно преко ноћи – основали сасвим нову цркву.

– Највећи проблем је што су, различитим сложеним правним операцијама, у ову нову организацију инкорпорирали својину над храмовима, манастирима и другом имовином, коју су уписали на своје име. То су учинили преко једночланих корпорација – правне категорије коју познају амерички закони – чиме су се наметнули као једини господари црквене имовине у САД.

На ово указују и владике Митрофан и Кирило, наглашавајући да је овај потез 2017. договорен без њиховог знања и одобрења, на тајном састанку епископа Максима, Иринеја и Лонгина у Либертвилу 2017. године.

Верници у Америци од патријарха Иринеја очекују да својим ауторитетом умањи неслогу међу владикама, али и допринесе појашњењу свеукупне ситуације око статуса СПЦ у Америци. Од њега зависе решења за низ питања – од заустављања осеке српских верника, па до обнове Храма Светог Саве у Њујорку.

ОДУГОВЛАЧИЛИ ОДЛУКЕ

СУТРАШЊИ скуп на који долази патријарх резултат је налога који је Свети синод септембра прошле године поставио епископима у Америци. Патријаршија је тада затражила повлачење свих спорних одлука, али и сазивање Сабора који би темељно решио ситуацију, са роком до 1. марта 2020. Владика Максим и Иринеј тенденциозно су изабрали термин свега дан пре истека рока, а одлуке су стављене ван снаге тек 1. децембра.

(Новости)

KOMENTARI5 коментара

 1. persida says:

  Povadice oci, a samo zbog novca. Sve ostalo je prica za naivne.

 2. E.Lirsch says:

  Ravno pre cetiri godine narod iz amerike je pisao Irineju i SINODU i obavestavao sta rade pojedine vladike a li na to Niko nije reagovao? Tek sad? To Irineja pitati. I njegovog "Blagodarenog". Sad kad je podela i unistenje gotova stvar Irinej die da "spasava" sto se spasiti moze. Maxima je drzao na fakultetu godinama a ovaj je ljubio samo VELIKOG DEMONA VATIKANSKOG.

 3. Gagi says:

  Verni narod u Srbiji uopste nije upucen sta se radi po parohijama SPC u americi i svetu. Preko noci se otudjuju bogomolje i imovina SPC, potom najveci donatori i ulagaci u tu imovinu tuze crkvene biznismene. Procesi traju godinama a dobrotvori obicno gube parnice jer taj kapital nije narodni i njihov vec je vlasnistvo SPC preduzeca. Ovaj narod je pravio elektrane da nam struja bude jeftina a-nije. Pravio je narod bolnice i domove zdravlja da ima gde da se leci ali je to danas preskupo i moguce je samo preko veze. Ulagao je narod u bogomolje da ima gde da olaksa napacenu dusu, crkveni obredi su preskupi, narod i donatori nisu konsultovani kod formiranja cenovnika, crkva je danas posebno preduzece i narod tu nema vise sta da trazi.Srpskom narodu je SVE oteto na podmukao nacin, narod nema vise NISTA svoje. Decenijama unazad slusamo istu pricu uglednih politicara, kriza je ali evo, ide na bolje - samo sto nije. Za svo to vreme, pazljivo odabrana "elita" uziva za sve narodne pare rasprodajuci Srbiju.Kada bi se danas u Srbiji pojavili Nemanjici, Misic sa njegovim kolegama generalima i vojskom, bili bi ismejani i najureni kao najveci olos. Isto bi prosli kao nekada Milunka Savic.Danas je neko "novo" vreme, bolje i savremenije, danas nisu dobrodosli narodni sabornici i pregalnici,cuvari tradicije i casti ovog napacenog naroda. Otvorenih ociju gledamo kako nam beskrupolozni maheri raskucuju krvavo stecenu kucu i rasprodaju sve sto je ovaj narod stekao i,nikom nista. Zadnji stub odbrane i vere u bolje je bila "nasa"crkva, nekako smo svi verovali da je to poslednji bastion casti koju ovaj narod ima i koju mora da postuje,kad ono - medjutim. Cast Srbima u C.Gori i njihovom predvodniku protiv ljudskog zla, svetao primer u istoriji Srba.

 4. Gagi says:

  Mala ispravka i izvinjenje svima onima koji su svojim radom i zivotnim ponasanjem "kaparisali" svoje mesto ispod one Srpske sljive.

 5. Duh proroštva says:

  Pa to mu je valjda ta sloboda veroispovesti, samo u Ameriki, zemlji demokratije i ludila. Trebaće i njima jedan Amfilohije da stvari dovede u red.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u