ШТА СЕ ТО КУВА У АЛБАНИЈИ? Американци спремају Албанце за офанзиву!

ШТА СЕ ТО КУВА У АЛБАНИЈИ? Американци спремају Албанце за офанзиву!

24 априла 2019

Албанија и Сједињене Америчке Државе потписале су билатерални споразум о донацији три вишенаменска двомоторна хеликоптера Сикорскy УХ-60 „блек хок“ (црни јастреб).

Министарство одбране Албаније саопштило je да је током недавне посете Сједињеним Државама министарка одбране Ољте Џачке посетила базу Националне гарде у Њу Џерзију и том приликом оценила да је овај потез огромна помоћ Албанији.„Подршка коју су САД пружиле Албанији кроз пакет мера не само да модернизује наше способности, већ повећава и спремност и оперативност наших ваздухопловних снага“, рекла је министарка Џачка, пренео је портал „Танго сикс“.

Демо Бериша, председник Матице Албанаца у Србији, каже да је ово само део пакeта који је Албанија потписала са НАТО-ом о модернизацији војске, која мора да се усклади са стандардима НАТО-а до 2024. године. Међутим, то није све.

„Војска Албаније у овом тренутку има 47 једномоторних и двомоторних хеликоптера лаке намене, односно ниједан борбени хеликоптер. Због тога је ова набавка и договорена и нешто ће ићи као донација, а нешто ће и да купе. То им је у обавези у склопу осаврамењавања наоружања“, објашњава наш саговорник.

Он је подсетио да је Албанија своје авионе из педесетих и седамдесетих година дала већ на продају, јер ће се разликовати и тактика употребе војске Албаније досад.

„Албанија је имала одбрамбену тактику, а сад ће се базирати на јединице за брза дејства. Имајући у виду да су прошле године од Америке купили неких 330 хамера и мањи број артиљеријских оружја кратког и средњег домета, ово није никакво изненађење“, додаје наш саговорник.

По његовим речима, ово је само реализација плана НАТО-а стара више од тридесет година, да се што више приближи државама бившег Совјетског Савеза, то јест Русији.

„НАТО је одлучио да у војном смислу ојача Албанију, иако она није велика и броји негде око 50.000 активних војника у саставу. Али хоће да је опреме тако да је имају спремну и да могу да је употребе“, каже Бериша.

По његовим речима, видљиво је да НАТО има намеру да појача све капацитете у свим држава које су око Србије.

„Просто речено, они спремају своје базе. Опште је познато да ће правити авио-базу у Албанији, а да ће Трећа флота бити у Драчу. Како рекох, лагано се приближавају државама бившег Совјетског Савеза“, закључује наш саговорник.

(Спутњик)

KOMENTARI3 коментара

  1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Ista ekopa kao iz 3.Rajha, samo je sada nije Nemačka nego je 4.Rajh USA. Epilog će da bude isti i još pogubniji za njih.

  2. Boystar says:

    Hahaha! Pišete gluposti!Kao prvo albanska vojska nema ni 10 000 vojnika,a kao drugo 3.flota nikada neće biti stacionirana u Draču...

  3. ! says:

    Ваљда шеста флота US NAVY? Трећа флота US NAVY,је базирана на Хаваима у тихом океану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u