ШТА СЕ ТО СПРЕМА? Тачи мобилише војску; Србија позива на мир!

ŠTA SE TO SPREMA? Tači mobiliše vojsku; Srbija poziva na mir!

9 februara 2017

1037692969 tachi taci 45

Prema pisanju medija, vođa kosovskih Albanaca, Hšim Tači naredio je da se napravi spisak svih vojno sposobnih Albanaca, a pritom se ubrzano dovršava plan o formiranju tzv. vojske Kosova , koja bi trebalo da broji najmanje 5.000 vojnika, čiju će obuku sprovesti instruktori po bazama NATO u Evropi.

Dobro obavešten izvor navodi detalje ratnog plana Hašima Tačija.

Sledi mobilizacija

– Tači i Isa Mustafa naložili su regrutaciju vojno sposobnog stanovništva kako bi znali kolikom snagom raspolažu. Sledeći korak je, zna se, mobilizacija. Ipak, okosnicu njihove vojske trebalo bi da čine pripadnici tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, bivši borci OVK, ali i teroristi koji su se borili na strani Islamske države. Oni treba da se transformišu u vojsku – okriva sagovornik i dodaje:

– Tačijev plan podrazumeva da Priština od država NATO dobije artiljersko i PVO naoružanje. Školovanje i obuku kadra, koji bi trebalo da broji oko 5.000 ljudi, preuzima NATO. Oko 1.000 njihovih instruktora, u nekoliko njihovih vojnih baza po Evropi obučavaće buduće vojnike.

Treba podsetiti da Vlada Srbije uporno poziva na mir i mirno rešenje dok Albanci zveckaju oružje.

Da sve ukazuje da se Albanci spremaju za rat, smatra i lider SRS Vojislav Šešelj. On ističe da Hašim Tači pokušava da iskoristi vakuum dok se ne promeni komanda NATO i da udari na Srbe.

– Albanci su spremni da izazovu krvoproliće, iako nisu u stanju da naprave ozbiljnu vojsku. Tačiju se žuri jer vreme ne radi za njega, pa pokušava da pravi incidente. Situacija nije naivna, jer u svakom trenutku postoji opasnost da Albanci napadnu preostale Srbe – kaže Šešelj.

Pritisak na Srbiju

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Tačijevo naređenje da se celokupno sposobno stanovništvo južne srpske pokrajine uvede u vojnu evidenciju prvi korak ka formiranju tzv. vojske Kosova.

– Oni žele da iskoriste situaciju dok još nova američka administracija nije promenila kurs. To je pritisak na Srbiju jer žele da stvore takvu atmosferu da mi pomislimo da su spremni da se bore oružjem. Ipak, oni su slabi za nas. I kosovski Albanci i vojska Albanije su slabiji od jedne kopnene brigade Vojske Srbije – kaže Anđelković.

Međutim naglašava da Srbija njihove pripreme treba da shvati ozbiljno.

– Srbija ne treba da reaguje panično, već smireno, ali mora da bude spremna da dejstvuje ako Albanci krenu u vojnu okupaciju severa Kosova – ističe Anđelković.

(Kurir, Tanjug)

KOMENTARI7 komentara

 1. kuka says:

  Glavnim inspiratorima uopšte nije važno ko je slab, a ko jak, ko će pobedjivati, a ko gubiti, čak ni krajnji ishod im nije toliko bitan. Važno je samo da se otvori novo žarište, oružani sukobi koji će trajati po mogućstvu za večna vremena. Zato bi bilo najbolje nekako obeshrabriti Albance i blokirati inspiratore. Teško izvodljiva, možda i nemoguća misija, ali vredelo bi pokušati sve i uložiti maksimalni napor da se ovo novo zlo zaustavi.

 2. ! says:

  Biće opet ''heljp Nato, genocaid''!

 3. Bečki konjušar says:

  Kao što je Milosevic izdao krajiske srbe tako je i Vucic izdao kosovske odnosno u ovom slučaju sever Kosova, dok je Metohija već prezaljena. Predstave za glupi i sebični srpski narod.

 4. prvoslav says:

  Taci ce izgaziti Vucka, Srbi nemaju nikakvu podrsku, pogotovo ne od Putina.

 5. Aleks says:

  Po jednoj strani je to dobro bar če imati uniforme ovko ko civil dođe i puca herojski u leđa. I onda se salje vojska a ne policija i zandarmerija. I treba ih skidat ko sto su oni vojnike Jna na straži decenijama.

 6. Svetislav Surina says:

  Sjever Kosova i Republiku Srpsku na brzinu odcijepiti i stvar je završena u nekoliko mjeseci, u protivnom, Trump će se predomisliti.

 7. Wyoming says:

  Ma pazi naslova ŠTA SE TO SPREMA? Tači mobiliše vojsku; Srbija poziva na mir! Sprema se karneval u Rio de Zeneiru, zar niste culi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *