Шта све лечи море и сунце: Зашто треба да одете на летовање бар 10 дана?

Шта све лечи море и сунце: Зашто треба да одете на летовање бар 10 дана?

1 јула 2017

Летовање на мору је прави лек и за душу, али и за организам. Та сланкаста вода и боравак на сунцу имају низ лековитих својстава који благотворно делују на нас. Управо због тога доктори многима саветују одлазак на море, као део терапије.

Алергије

Море је савршен савезник у борби против алергија. Посебно добро делује на људе код којих се јављају кожне алергијске реакције. Зашто? Морска со има својства антихистамина, али и антисептика, тако да море алергичним особама ублажава алергијске реакције, а у неким случајевима их у потпуности уклања. Такође, морски ваздух астматичарима олакшава дисање, а током летњих дана, када цвета амброзија, морски крајеви нуде сјајно уточиште.

Кожне болести

Ако имате дерматитис, екцем, псоријазу или неку другу кожну болест, свакако би током летњих месеци требало да посетите неко морско летовалиште. Наиме, морска со је богата минералима, магнезијумом, гвожђем, калијумом и калцијем. Све то побољшава здравље коже, чије се стање мења набоље у врло кратком времену. Осим тога, сунце и море благотворно делују и на бубуљице, па је кожа након годишњег лепша него икад.

Артритис

Море смањује упалне процесе у телу и ублажава бол. Једно америчко истраживање показало је да особе које пате од реуме пријављују знатно боље опште стање организма након боравка на мору.

Кости

За здравље костију нужан је витамин Д. Осим за кости, витамин Д кључан је и за много других функција у организму, а важан је и за превенцију од неких озбиљних болести попут карцинома. Витамин Д у организам се уноси сунчањем. То, свакако, не значи да треба да се излажете сунцу током поднева. Сунчајте се рано ујутру и касно увече и припазите да се не мажете превисоким заштитним фактором јер кожа неће добити потребну количину витамина Д.

Стрес

Море, између осталог, садржи и велике количине магнезијума који је одличан савезник у борби против стреса. Кад томе додамо и излежавање на сунцу, потпуно је јасно зашто летовање добро лечи стрес.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u