Šta sve skrivaju dosijei tajnih službi u ko je sve u njima?

Šta sve skrivaju dosijei tajnih službi u ko je sve u njima?

30 septembra 2014

BND NSA GCHQ DGSEPiše: Tomislav Kresović

Tajne bez istine i lustracije

Dosijea tajnih službi skrivaju sve ono po čemu bi bili optuženi ili pripadnici službe lustrirani i procesuirani za ugrožavanje ljudskih sloboda, poliitčkih i građanskih prava, razaranje porodica i razne ucene i uplitanje u politički i ekonomski život i instaliranje u političke partije.Dosijea tajnih službi skrivaju sve nepoznate delove tz „skrivene istorije“ koja bi rasvetlila razne istorijske i političke obmane, montaže i da bi to uticalo i na drugojačije razumevanje savremene istorije.

Retusiranje i skrivanje

Skrivanje ili sada retuširanje, razaranje i krađa dosijea tajnih službi abolira čitav politički sistem Srbiji, ne samo do 1990. godine nego i do danas, jer je i danas sve pod velom „državne tajne“ ili su delovi dosijea tajnih službi u „Arhivu Srbije“, koji se ne mogu otvarati bez i čitati bez odobrenja BIA. Skrivena istorija Srbije se delom nalazi u depoima BIA i „Arhiva Srbije“, delom u privatnim arhivama bivših pripadnika službi i njihovih potomaka, ali i u arhivama moćnih stranih službi bezbednosti, pre svega BND, MI6, CIA i FSB, bivše KGB.

Nakon petog oktobra 2000.godine dosijea tajnih službi ostala su zabravljena pa nije došlo ni do lustracije niti pojedinačne ili institucionalne odgovornosti tajnih službi za politiku Srbije u periodu 1990-2000.godina. Postavlja se pitanje šta se sve skriva u dosijeima tajnih službi koji su i dalje „tabu tema“, a novodno treba od početka januara da se otovre za javnost jer to delom traži i EU.?

Misterija raspada Jugoslavije

Mnogo je interesantnije da se analizira period arhiva tajnih službi od perioda 1980. do 1990. godina kada su stasavale ili jačale političke oligarhije koje će dovesti do rasapada bivše Jugoslavije. Ovaj period je bitan i zbog stvaranja mreža i uticaja tajnih službi u Srbiji koje su i danas aktivine ili su se transformisale. Tajni dosijei skrivaju agenturnu mrežu stranih tajnih službi u Srbiji u periodu 1980-1990. Godina i oni se nalaze i u stranim arhivama obaveštajnih zajednica jer se pokazuju saradničke mreže koje su bile deo međunarodnog projekta razaranja Jugoslavije i načina funkcionisanja političkih institucija.

Period 1990-2000. godina posebno je bitan i on je sakriven da bi pokazao kako su tajne službe u Srbiji pravile svoje „mreže“ na koga su sve pouzdale i ko su iz političkog i ekonomskog establišmenta bili aktivni rezidenti tajnih lsužbi, bilo SDB ili KOS-a. Tajne službe u Srbiji su bile organizovanije u ovom periodu nego danas pa se može sagledati i operativna šema stranih službi u Srbiji i njihovih rezidenata i spavača koji su kasnije aktivirani po raznim poslovima i zadacima kako u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije tako i pripremanju političkog prevrata koji se nazivao „petooktobarska revolucija“ 2000. godine. Tajni dosijei skrivaju i živu mrežu u inostranstvu po tzv. jugoslaovenskim, srpskim i drugim klubovima van Srbije i u regionu. Procena je da oko 20 000-30 000 pripadnika srpske ekonomske i druge emigracije van Srbije je radilo ili bilo ucenjeno i povezano sa SDB i KOS.

Srpske službe bezbednosti u službi stranih agentura

Posebno je značajno što dosijei tajnih službi imaju jasne podatke o svim političkim liderima, u Srbiji koji su na političkoj pozornici od 1990. godine do danas, sa detaljnijom šemom uticaja, stanju finansija i privatnom životu i načinu ucene i pritiska. Procena je da u arhivama BIA ranije SDB ili VBA ranije KOS ima preko 5000 dosijea ličnosti koje su značajne za promene u Srbiji nakon oktobra 2000. godine. Značajan ili najveći broj današnjih političara koji su u vlasti su „obrađeni“ i analizirani na način koji ih u pojedinim delovima diskredituje ili održava na vlasti.

Period od 2000. godine do danas, što se tiče tajnih službi u Srbiji, više je usmeren na davanje logistike moćnim zapadnim službama bezbednoti i to CIA, MI6, BND i MOSAD. Službe bezbednosti u Srbiji u najvećoj meri više od 70 odsto postale su „servis“ stranih agentura, a preostalih 30 odsto su podaci internog rada sa „grupama“ i pojedincima koji se predstavljaju kao „opasnost“ po političke vlasti u Srbiji ili su uvezani u razne tajkunske i koruptivno mafijaške poslove. Da zapadne službe računaju na delovanje tajnih službi država nastalih iz bivše Jugoslavije pokazuje da ni jedan šef tajne službe Srbije, BIH, Hrvatske ili Slovenije nije u Hagu osuđen, već pomilovan .

Ko je sve u dosijeima tajnih službi

Tajni dosijei skrivaju i podatke o doušničkoj i saradničkoj mreži uglednih ličnosti iz SPC, SANU, UKS dramskih umetnika, biznismena i tajkuna, profesora univerziteta, sportista, novinara. Sve ove stvari su predmet „Zatamnjenje“ istorije koja se i nakon otvaranja dosijea neće bitnije otvoriti javnosti jer taj sistem funkcioniše kao jedno „bratstvo“ u okviru velike „kompanije“ koja deluje za strane „kompanije“. Posebno srpske službe bezbednosti su od 1990. godine vodile ravnosne podatke o stvaranju tajkunskog sloja u Srbiji, i ko je sve od biznismena radio za SDB i KOS u vreme sankcija i kasnije na izvlačenju „ispumpavanju“ deviza iz Srbije na razne destinacije, od Kipra do Kajmanskih ostrva.

(Vidovdan.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Nema tajni! Tko želi da zna taj i zna. Samo je pitanje za šta ce mu to znanje, kako ce da ga upotrebi, u koju svrhu i za koga!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *